Επιστροφή στην Κυανή Ακτή! Εκπαιδευτική μετακίνηση στη Νότια Γαλλία
Φεβ 1 2024

Με πολύ μεγάλη χαρά το Αρσάκειο, Γυμνάσιο και Λύκειο, Θεσσαλονίκης οργάνωσε και πραγματοποίησε τη δεύτερη εκπαιδευτική μετακίνηση στη Νότια Γαλλία με 9 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και 35 μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση του Σχολείου μας με τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του αδελφοποιημένου Γαλλικού Σχολείου Institution Notre Dame. Προηγήθηκε μία συνάντηση τον Νοέμβριο του 2019 στη Μασσαλία και την Τουλόν και μία δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2023 με την υποδοχή των Γάλλων correspondants στο Σχολείο μας. Η αδελφοποίηση με το συγκεκριμένο Σχολείο πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2018-2019, στο πλαίσιο της Σύμβασης Συνεργασίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την Ακαδημαϊκή Περιοχή Προβηγκίας, Άλπεων, Κυανής Ακτής. Στόχος της αδελφοποίησης ήταν να δημιουργηθεί ένα θεσμικό και σταθερό πλαίσιο ανταλλαγής εκπαιδευτικών ιδεών και πρακτικών, το οποίο θα λειτουργεί και θα αναπτύσσεται σε μόνιμη και μακροχρόνια βάση.

Από το 2018 έως το 2023 υλοποιήσαμε τέσσερα έργα eTwinning σε συνεργασία με το αδελφοποιημένο Γαλλικό Σχολείο (1. Thessalonique – Nice – Marseille : villes jumelées, 2. La Guerre d’indépendance grecque: l’Engagement des philhellènes français, 3. Explorer laGrèce : découvrir sa langue et sa culture, 4. Méditerranée: voyager, explorer, découvrir και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών που προάγουν ένα περιβάλλον μάθησης πλούσιο και πολυπολιτισμικό, συνεχίζεται…

Με πολύ μεγάλη ανυπομονησία, τόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες που διδάσκονται τα γαλλικά όσο και οι καθηγήτριες Γαλλικών περιμέναμε αυτό το ταξίδι επιστροφής στα μέρη που επισκεφθήκαμε τον Νοέμβριο του 2019. Ύστερα από τέσσερα χρόνια- και μετά την πανδημία που μας στέρησε τις μετακινήσεις μας-έφτασε η στιγμή να ανταποδώσουμε εμείς την επίσκεψη!

Ημερολόγιο ταξιδιού…

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023: Όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη επιστροφή! Ακολουθώντας τα βήματα των προγόνων μας, των αρχαίων Φωκαέων, ξεκινήσαμε το ταξίδι στις πόλεις που ίδρυσαν στη Νότια Γαλλία, με σκοπό να ανακαλύψουμε τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής. Οι συνοδοιπόροι μας; Οι Γάλλοι συμμαθητές και οι Γαλλίδες συμμαθήτριές μας. Οι αποσκευές μας; Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις που αποδεικνύουν τη συνεχή αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων: τα παιχνίδια γνωριμίας, το διαδραστικό ράλι ανακάλυψης του ιστορικού κέντρου της Τουλόν καθώς και οι εργασίες με θέμα την ελληνική παρουσία στη Νότια Γαλλία, που ετοίμασαν οι Έλληνες μαθητές στη γαλλική γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες αποτελούνται από έναν διαδραστικό χάρτη My Map Google με αξιοθέατα της Μασσαλίας, έναν ψηφιακό πίνακα/padlet με θέμα την πόλη της Νίκαιας και ένα τετράδιο ταξιδιού/carnet de voyage για την Αντίμπ και τις Κάννες (μπορείτε να τις δείτε με ένα κλικ στα αρχεία pdf και στον σύνδεσμο Marseille).

NICE PPT COMMUN1

Carnet de Voyage

Μία πρώτη γεύση της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας που θα συναντούσαμε στην Κυανή Ακτή πήραμε κατά την άφιξή μας στον ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού μας, το ολοκαίνουριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης! Τελικός μας προορισμός η Νίκαια της Γαλλίας με συνεπιβάτη τον Mika Hakkinen, πρώην οδηγό αγώνων Formula1, τον οποίο γνωρίσαμε και συνομιλήσαμε για λίγο μαζί του.

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023: Η δεύτερη μέρα του ταξιδιού ξεκίνησε με τη γλυκιά προσμονή της συνάντησης με τους Γάλλους συνομήλικους μας στο Σχολείο τους. Μετά από ένα πλούσιο γαλλικό πρωινό στο ξενοδοχείο ξεκινήσαμε με προορισμό την Τουλόν. Διατρέχοντας το πιο κοσμοπολίτικο μέρος της Κυανής Ακτής (Αντίμπ και το λιμάνι των δισεκατομμυριούχων, Σεν Πωλ ντε Βανς, Κάννες, Σεν Τροπέ) φτάσαμε στο Γαλλικό Σχολείο Institution Notre Dame όπου μας υποδέχτηκαν θερμά η υπεύθυνη καθηγήτρια φιλόλογος Céline Migeot μαζί με την αδελφή Αικατερίνη- Ελληνίδα μοναχή από τη Σύρο του τάγματος των αδελφών της St. Clotilde οι οποίες ίδρυσαν το γαλλικό σχολείο το 1895-, τους καθηγητές που επισκέφθηκαν πέρσι το Αρσάκειο και ομάδα Γάλλων μαθητών. Από την πρώτη στιγμή η συγκίνηση ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα όταν ακούσαμε την κυρία Migeot να μας υποδέχεται στα ελληνικά και την αδελφή Αικατερίνη να μιλάει με τόση αγάπη για τις σχέσεις των Γάλλων με τον ελληνικό πολιτισμό. Ακολούθησε η προβολή βίντεο από την επίσκεψη των Γάλλων στο Σχολείο μας κατά την περσινή χρονιά και η παρουσίαση με τις προαναφερθείσες εργασίες από τους Έλληνες μαθητές ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα κουίζ στα αρχαία ελληνικά και στα γαλλικά. Η επίσκεψη μας στην Τουλόν ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό παιχνίδι τύπου ράλι στο στολισμένο ιστορικό κέντρο της πόλης όπου οι  Έλληνες και Γάλλοι μαθητές μας δημιούργησαν μικτές ομάδες και κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήσεων καθώς και να εκπληρώσουν μικρές αποστολές με αφορμή κάποια εμβληματικά κτήρια και σημεία του ιστορικού κέντρου, όπου η ελληνική παρουσία είναι ιδιαίτερα αισθητή. Και όπως κάθε παιχνίδι στη χώρα του Astérix και Obélixτελειώνει με φαγοπότι, έτσι και τώρα ένα μεγάλο πικ νικ μας περίμενε στον κήπο Alexandre 1er που ετοίμασαν για εμάς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Γαλλικού Σχολείου καθώς και δώρα για τους νικητές! Στη συνέχεια, αποχαιρετίσαμε τους φίλους μας και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη ημέρα, στη Νίκαια αυτή τη φορά.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023: Η τρίτη ημέρα του ταξιδιού μας είχε πιο τουριστικό χαρακτήρα. Ξεκινώντας τη περιήγησή μας με τα πόδια από το ξενοδοχείο μας επισκεφθήκαμε τη μεγαλοπρεπή πλατεία Masséna της Νίκαιας, σημείο συνάντησης με τους Γάλλους correspondants (φίλους δι’ αλληλογραφίας). Μαζί τους συνεχίσαμε την περιήγηση στην παλιά πόλη της Νίκαιας και περνώντας από την κεντρική αγορά Cours Saleya καταλήξαμε στη διάσημη Promenade des Anglais. Πρόκειται για τον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλης, που οφείλει το όνομά του στις αριστοκρατικές οικογένειες των Άγγλων του 18ου αιώνα που περνούσαν τους χειμώνες τους εκεί λόγω του ήπιου μεσογειακού περιβάλλοντος. Η θέα της παραλίας, της πόλης και του Λόφου του Κάστρου με τα μωσαϊκά που παρουσιάζουν παραστάσεις από την Οδύσσεια ήταν μαγευτική! Η περιήγησή μας συνεχίστηκε στην επόμενη πόλη που ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες, την Αντίμπ (στα ελληνικά Αντίπολις λόγω της τοποθεσίας της στην ακτή απέναντι από τη Νίκαια), όπου Έλληνες και Γάλλοι επισκεφθήκαμε το λιμάνι Port Vauban, θαυμάσαμε το μέγεθος του φρουρίου Fort Carré και καταλήξαμε στην παλιά πόλη. Εκεί, ύστερα από μια μικρή βόλτα και αφού δοκιμάσαμε τοπικές σπεσιαλιτέ, αποχαιρετίσαμε με συγκίνηση τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του γαλλικού Σχολείου με την υπόσχεση να συναντηθούμε ξανά σύντομα.

Το απόγευμα περιλάμβανε επίσκεψη σε μια ακόμα πόλη με ελληνικό αποτύπωμα, την κοσμοπολίτικη πόλη των Καννών, στα αρχαία ελληνικά Ολβία. Αφού περπατήσαμε στη διάσημη παραλιακή λεωφόρο, La Croisette, με τους ψηλούς φοίνικες και τα πολυτελή ξενοδοχεία και καταστήματα καταλήξαμε στο Palais de Festivals, όπου διεξάγεται κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Τελευταίος προορισμός μας η πόλη που ανυπομονούσαν οι λάτρεις της Formula 1 να επισκεφθούν, από την ώρα που ανακοινώθηκε η οργάνωση του συγκεκριμένου ταξιδιού, το Μονακό. Η ώρα ήταν ιδανική για να δούμε το Μονακό φωτισμένο, γεγονός που αύξανε τη λάμψη της πολυτέλειας που το χαρακτηρίζει. Πρώτη στάση η παλιά πόλη του Μονακό. Περνώντας μπροστά από το διάσημο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Κουστό, τους διάσημους κήπους Saint Martin, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και το Δικαστικό Μέγαρο καταλήξαμε στο Παλάτι του Πρίγκηπα. Η θέα από το σημείο προς την πόλη και το Μόντε Κάρλο με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά κόβει την ανάσα! Τελευταίος σταθμός το Μόντε Κάρλο. Αφού διασχίσαμε την διάσημη πίστα της Formula 1, με το λεωφορείο, βρεθήκαμε σε ένα θαυμάσιο μέρος για να απολαύσουμε ξεχωριστής αρχιτεκτονικής σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, το διάσημο καζίνο του Μόντε Κάρλο, το ξενοδοχείο Hôtel de Paris και το Café de Paris.

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023: Ημέρα της επιστροφής μας στην Ελλάδα και κανείς δεν ήθελε να τελειώσει αυτό το πανέμορφο ταξίδι. Οι αποσκευές μας ήταν γεμάτες όχι μόνο από αναμνηστικά και δώρα αλλά από παράθυρα ανοιγμένα σε νέους κόσμους, από στιγμές γέλιου και μάθησης μαζί, από μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση αλληλεγγύης, από ιδέες και προοπτικές που ανταλλάχτηκαν και ενίσχυσαν τη δημιουργικότητα, από πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, από δεξιότητες που αναπτύχθηκαν τόσο κοινωνικές όσο και γλωσσικές και από νέους ανθρώπους έτοιμους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να μάθουν για διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ολοκληρώνοντας αυτή την εκπαιδευτική μετακίνηση συνειδητοποιούμε ότι οι αδελφοποιήσεις μεταξύ σχολείων δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα, αλλά μια πύλη προς νέες συνεργασίες και ευκαιρίες και καθιστούν τα σχολεία κυψέλες πολιτισμού και κοινωνικοποίησης, φιλίας και συνεργασίας.

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες συμπορεύτηκαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων eTwinning και στην προετοιμασία των εργασιών οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου και Σοφία Καρασάββα και τους συνόδευσαν σε αυτό το ταξίδι οι μαθηματικοί Αλέξης Μάντζιος και Χαρά Τασιούλα και οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση και Σοφία Καρασάββα που με αυτό το ταξίδι βρήκαν την ευκαιρία να μάθουν, να χαρούν τους μαθητές τους σε γαλλόφωνα περιβάλλοντα και να τους καμαρώσουν για την υπευθυνότητα και την κοινωνικότητά τους.

À bientôt, λοιπόν, εις το επανιδείν φίλοι μας!!

Εμείς θα συνεχίσουμε τα γλωσσικά και διαπολιτισμικά μας ταξίδια στο σχολείο μας περιμένοντας νέες περιπέτειες και προορισμούς με υγεία.