Η Μεσόγειος μάς ενώνει
Φεβ 11 2023

Ίδρυση νέου έργου eTwinning από το Αρσάκειο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης και το αδελφοποιημένο Γαλλικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Institution Notre Dame σε συνεργασία με το πορτογαλικό σχολείο Agrupamento de Escolas D. Jοãο ΙΙ.

Τη σχολική χρονιά 2022-2023, το Αρσάκειο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης και το αδελφοποιημένο Γαλλικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Institution Notre Dame, στην πόλη Toulon της Γαλλίας, ίδρυσαν ένα νέο έργο eTwinning, με τίτλο «Méditerranée: voyager, explorer, découvrir» / «Τhe Mediterranean Sea: travel, explore, discover» / «Das Mittelmeer: reisen, erkunden, entdecken». Το έργο υλοποιείται από μαθητές και μαθήτριες της Α΄, Β΄, και της Γ’ Γυμνασίου και Α’ και της Β’ Λυκείου σε συνεργασία με το σχολείο Agrupamento de Escolas D. Jοãο ΙΙ, στην πόλη Caldas da Rainha της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα και πλαισιώνεται από τη χορωδία και την ορχήστρα του Σχολείου.

Τo έργο λαμβάνει χώρα σε ειδικό διαδικτυακό τόπο στη διεύθυνση: https://schooleducation.ec.europa.eu/en/etwinning, όπου αναρτώνται εργασίες, σχετικές φωτογραφίες, ηχητικά αρχεία και βίντεο από τις δράσεις των μαθητών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις με τους μαθητές του γαλλικού και πορτογαλικού σχολείου και εκπαιδευτικές μετακινήσεις κατά τις οποίες οι μαθητές θα επικοινωνούν και θα παρουσιάζουν τις εργασίες τους στους συμμαθητές τους.

Η Μεσόγειος θάλασσα ενώνει τους νέους των μεσογειακών χωρών, οι οποίοι ασχολούνται με τους εξής άξονες: ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμός, τέχνη, μουσική, ιστορία, τουρισμός, περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος του έργου είναι να παρουσιαστεί ο σημαντικός ρόλος της Μεσογείου και οι κίνδυνοι προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.

Ήδη οι μαθητές και οι μαθήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων όπως το padlet, να ενημερώσουν τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους για τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο και να δημιουργήσουν ένα ερωτηματολόγιο με τη χρήση των Google forms. Mπορείτε να δείτε λεπτομέρειες τις δράσης εδώ.

Επίσης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μετακινήσεων, μαθητές και μαθήτριες του γαλλικού σχολείου επισκέφθηκαν το σχολείο μας στις 6 Φεβρουαρίου 2023 και παρουσίασαν στους Έλληνες μαθητές τις εργασίες που υλοποίησαν με θέμα τις προσφυγικές ροές, τους κινδύνους του διάπλου, τη μόλυνση των υδάτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου.  Τους μαθητές και τις μαθήτριες καθοδηγούν οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου, Σοφία Καρασάββα, οι καθηγητές Αγγλικών Ευάγγελος Δήμος, Βασιλική Κωσταρά, οι καθηγήτριες Γερμανικών Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Ελευθερία Κωνσταντινίδου, Χριστίνα Φόρστερ και η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.