Το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης
Φεβ 2 2024

..πάντα φιλόξενο υποδέχτηκε ξανά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, το Αρσάκειο Λύκειο πραγματοποίησε  ακόμα μια Διδακτική Επίσκεψη. Συγκεκριμένα τα τμήματα Α2 και Α3 της Α΄ τάξης, επισκέφτηκαν το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Ύδρευσης στεγάζεται σε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτηριακό συγκρότημα, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.).

Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τις υπεύθυνες του Μουσείου για τις εγκαταστάσεις, την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το παλιό λεβητοστάσιο. Ξεναγήθηκαν στο κεντρικό κτίριο του λεβητοστασίου όπου υπάρχουν  τα αντλητικά συγκροτήματα και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε λειτουργία.

Παρατήρησαν τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους παλιούς ηλεκτρικούς πίνακες διανομής ρεύματος και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης ως το 1978. Στο τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν το Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού που τα παιδιά τα βρήκαν πολύ ενδιαφέροντα.

Για άλλη μια φορά τα παιδιά δέχτηκαν με χαρά τα αναμνηστικά δώρα που τους πρόσφεραν οι υπεύθυνες. Το σίγουρο είναι ότι αντιλήφθηκαν την πολύτιμη αξία του νερού και απόλαυσαν βιωματικά την επαφή με ζωντανή την ιστορία της ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Β. Τεμπερεκίδης, Γ. Αντωνόπουλος και Ν. Μιχαλόπουλος.