Ίδρυση έργου eTwinning από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας
Νοέ 9 2021

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης ίδρυσε κατά το σχολικό έτος 2021-22, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων eTwinning, ένα νέο συνεργατικό έργο μέσα από το μάθημα των Γαλλικών. Ο τίτλος του έργου είναι «Explorer la Grèce : découvrir sa langue et sa culture» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το αδελφοποιημένο Γαλλικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Institution Notre Dame» στην Τουλόν.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές  της Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου θα συνεργαστούν με τους Γάλλους εταίρους τους σε μικτές ομάδες. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να περιηγηθούν στην Ελλάδα, να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τη μυθολογία, τη μουσική, τη γαστρονομία, τις τουριστικές δραστηριότητες σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και σημαντικές προσωπικότητες, με σκοπό να βοηθήσουν έναν Γάλλο τουρίστα να οργανώσει το ταξίδι του στην Ελλάδα. Μέσα από μία διαφημιστική καμπάνια, έναν διαδραστικό χάρτη, κουίζ και παρουσιάσεις στη γαλλική γλώσσα, Έλληνες και Γάλλοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ελληνική κουλτούρα ενώ ταυτόχρονα, θα αναζητήσουν τις ελληνικές ρίζες σε γαλλικές λέξεις και θα μελετήσουν εκφράσεις στη γαλλική γλώσσα που προέρχονται από την ελληνική μυθολογία. Οι Γάλλοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να  γνωρίσουν το ελληνικό αλφάβητο και να μάθουν φράσεις στην ελληνική γλώσσα μέσα από τη σύνταξη ελληνογαλλικών διαλόγων και τη δημιουργία ενός δίγλωσσου μικρού λεξικού σε συνεργασία με τους Έλληνες συνομηλίκους τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις με τους μαθητές του Γαλλικού Σχολείου, κατά τις οποίες θα επικοινωνούν και θα παρουσιάζουν τις εργασίες που υλοποιούν. Επίσης, οι μαθητές και από τις δύο χώρες θα ανταλλάσσουν το υλικό που παράγουν μέσω της πλατφόρμας του eTwinning.

Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία πολιτισμικής αλληλεπίδρασης. Οι μαθητές των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας θα συνεργαστούν, θα επικοινωνήσουν με τους Γάλλους συνομηλίκους τους, θα βελτιώσουν τον προφορικό και γραπτό τους λόγο στη γλώσσα επιλογής τους, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και το λεξιλόγιο τους καθώς και θα εξασκηθούν στις παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό.

Το eΤwinning πρόγραμμα συντονίζουν οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου, Σοφία Καρασάββα και η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη, η οποία θα το πλαισιώσει με δράσεις και μουσικές εκτελέσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των μαθημάτων Μουσικής και Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών.