Με ανάμικτα συναισθήματα, ενθουσιασμού και λύπης, αποχαιρετίσαμε μια συναρπαστική εβδομάδα Erasmus! Ενθουσιασμός, χαρά και χαμόγελα υπήρχαν άφθονα κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών συναντήσεων, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές του Σχολείου μας κατά τη εβδομάδα 8 με 12 Μαρτίου. Παρόλο που η δεύτερη δια ζώσης εκπαιδευτική συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + «European citizenship: Cultural, Historical, Economic, Lingual and Political dimensions / Η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη: Πολιτισμικές, Ιστορικές, Οικονομικές, Γλωσσικές και Πολιτικές διαστάσεις» δεν ήταν εφικτή λόγω των συνθηκών, όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία, με οργανωτή των δραστηριοτήτων το Colegiul Național Iosif Vulcan στην Οράντεα της Ρουμανίας, έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική συνάντηση διαδικτυακά.
Παρόντες στις καθημερινές δραστηριότητες ήταν οι καθηγητές Αγγλικών που καθοδήγησαν τους μαθητές στη σύνταξη των εργασιών κ. Ευάγγελος Δήμος (υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος), κ. Βασιλική Κωσταρά και κ. Παναγιώτα Οικονόμου, η συνάδελφος κ. Αικατερίνη Κυριακίδου, οι μαθητές της Γ’ τάξης που ασχολήθηκαν ενεργά με την προετοιμασία του υλικού (Αναγνωστοπούλου Χρυσάνθη, Λίταινα Βασιλική, Παχούμη Κωνσταντίνα, Τσάτσου Παναγιώτα, Ατζέμης Αντώνιος, Γιαννακόπουλος Φίλιππος, Θεοδοσίου Αλεξάνδρα, Ζιώγα Φανή, Σίμου Ίριδα, Τριανταφυλλίδου Βασιλική, Ζαχαροπούλου Ελισάβετ και Τσιτσιλιάνου Βασιλική), καθώς και προσκεκλημένοι μαθητές (Γκουνέλα-Στράτα Νεφέλη, Θεοχάρους Κωνσταντίνα, Κατσάρκα Ευνίκη, Κώστα Αριάδνη, Λέτσα Άννα, Λόλα Ειρήνη, Μέρτζιος Βασίλης, Παπαστεργίου Φωτεινή, Σαμολαδά Βασιλική, Σχοινά Βασιλική, Τρατσέλα Μαρίσα και Τσίτου Αναστασία).
Ακολουθεί μία συνοπτική παρουσίαση των 7 ημερών της συνάντησης.
Τη Δευτέρα 8/3/2021 έγινε μια συνοπτική εισαγωγή στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής συνάντησης από τον συντονιστή του προγράμματος, Frank Pauer, από τη διευθύντρια του Colegiul Național Iosif Vulcan, Simona Martin, και από τους μαθητές που οργάνωσαν και διηύθυναν το υλικό της παρουσίασης. Οι μαθητές παρουσίασαν την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και συμμετείχαν σε διαδραστικό παιχνίδι σχετικά με τη φύση και τον λόγο ύπαρξής της.
Την Τρίτη 9/3/2021 οι μαθητές παρουσίασαν την ιστορία και τη σημασία της σημαίας της Ε.Ε., καθώς και των σημαιών των έξι χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Ιταλία, Ρουμανία, Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία). Επίσης, έλαβαν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες σχετικά με τις γλώσσες που ομιλούνται στην Ε.Ε., τους εθνικούς ύμνους και τον τύπο νομίσματος σε καθεμιά από τις έξι χώρες του προγράμματος.
Την Τετάρτη 10/3/2021 παρουσιάστηκαν κάποιοι από τους σημαντικότερους πολιτικούς θεσμούς της Ευρώπης και της Ε.Ε., όπως: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ακολούθησε παιχνίδι γνώσεων (quiz) πάνω στο αντικείμενο των θεσμών αυτών.
Την Πέμπτη 11/3/2021 οι μαθητές συζήτησαν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα επίσης καίριο θεσμικό όργανο της Ε.Ε., καθώς και για τη θέση της Ε.Ε. μέσα στον κόσμο, τις σχέσεις της με οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας (ΟΗΕ, UNICEF, UNESCO, NATO, Ερυθρός Σταυρός, Π.Ο.Υ.) και τις διασυνδέσεις της με τις Η.Π.Α. μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Erasmus +, eTwinning, Fulbright Scholarship Programs).
Την Παρασκευή 12/3/2021, η οποία ήταν και η τελευταία μέρα των διαδικτυακών συναντήσεων, παρουσιάστηκε το παραχθέν υλικό των δραστηριοτήτων για την Ε.Ε., όπως το περιοδικό που δημιουργήθηκε και εικονογραφήθηκε από τους μαθητές, καθώς και συνεντεύξεις με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τέλος, διαβάστηκαν με τιμές τα ονόματα όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών που συμμετείχαν στις συναντήσεις και την προετοιμασία του υλικού, και ο συντονιστής του προγράμματος, Frank Pauer, μαζί με τη διευθύντρια του ρουμανικού σχολείου Colegiul Național Iosif Vulcan, έκαναν τα τελικά σχόλια, συνοψίζοντας το θέμα της συνάντησης και επαινώντας τον ενθουσιασμό και τον ζήλο που επέδειξαν οι μαθητές και από τα έξι σχολεία της Ευρώπης.
Σύντομα, θα ξεκινήσουν οι διεργασίες της επόμενης εκπαιδευτικής συνάντησης, ευελπιστώντας πως θα ανταμώσουμε από κοντά για να μοιραστούμε τον πλούτο που φέρνει κάθε χώρα ξεχωριστά στον πολυποίκιλο και πολυδιάστατο όμορφο κόσμο της Ευρώπης.
Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη διαδικτυακή συνάντηση μαζί με το πρόγραμμα των συναντήσεων, τις παρουσιάσεις της κάθε εκπαιδευτικής ομάδας και το περιοδικό που συντάχθηκε με το υλικό που συγκέντρωσαν και δημιούργησαν οι μαθητές. Μπορείτε να τα δείτε πατώντας πάνω στους παρακάτω υπερσυνδέσμους.
Παρουσιάσεις εκπαιδευτικών ομάδων