Συμμετοχή και διακρίσεις στους 6ους Αγώνες Λόγου
Μαρ 23 2021

Πρώτη μέρα της άνοιξης και αχνοφέγγουν οι προοπτικές για έξοδο από την κορωναϊκή βαρυχειμωνιά. Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, επίσης, η 21η Μαρτίου. Ο έντεχνος λόγος πάντα δηλώνει την ελπίδα μας για ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.

Αυτή η γλυκιά ελπίδα δένει με τη σημερινή συμμετοχή του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στους 6ους Αγώνες Λόγου του Κολλεγίου Ανατόλια. Σε μια δύσκολη χρονιά, παρά την αναστολή λειτουργίας των Ρητορικών και των άλλων Ομίλων λόγω της πανδημίας, θεωρήσαμε καθήκον μας να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια παράδοση των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης στον χώρο της Ρητορικής και να συμμετάσχουμε στους Αγώνες, παρά τη σύντομη διαδικτυακή μας προετοιμασία. Έτσι κι αλλιώς, αισθανόμαστε τη Ρητορική ως πνευματικό μας παιδί, μια που τα Αρσάκεια είναι τα σχολεία που εισήγαγαν την τέχνη της Ρητορικής στη Δευτεροβάθμια, αλλά και την Πρωτοβάθμια, Εκπαίδευση, πριν είκοσι χρόνια, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη.

Οι Αγώνες διεξήχθησαν διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Μαρτίου 2021, ανάμεσα σε οκτώ ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Αθήνας. Το Σχολείο μας πήρε μέρος με ένδεκα μαθητές στα δύο αγωνίσματα που διεξήχθησαν, τους διττούς λόγους και τον προτρεπτικό λόγο.

Στους διττούς λόγους έλαβαν μέρος τρεις ομάδες με τους εξής μαθητές:

Α΄ ομάδα: Φίλιππος Γιαννακόπουλος, (Γ1), Βασιλική Λίταινα (Γ2) και Αναστασία Τσίτου (Γ3)

Β΄ ομάδα: Κωνσταντίνος Καϊκτσής (Β1), Ευάγγελος Νταόπουλος (Β2) και Σταμάτης Συμεωνίδης (Β3)

Γ΄ ομάδα: Νικόλας Ιωσηφίδης (Β1), Ελίζα Κάλτσιου (Β1) και Αλκμήνη Μπακαλιού (Β2)

Η μαθήτρια Ελίζα Κάλτσου αναδείχθηκε έκτη καλύτερη ομιλήτρια  ανάμεσα σε όλους τους ομιλητές των διττών λόγων.

Στον προτρεπτικό λόγο είχαμε δύο συμμετοχές: την Αθανασία Μπαλάση (Β2) και την Κωνσταντίνα Οικονόμου (Α2).

Η Αθανασία Μπαλάση  προκρίθηκε στον τελικό στον οποίο πήρε την πρώτη θέση με το θέμα που της δόθηκε: «Ας μιλήσουμε ανοικτά για τον σχολικό εκφοβισμό».

Τους μαθητές προετοίμασαν οι φιλόλογοι και καθηγητές της Ρητορικής, Ελένη Κόντα και Αλέξης Αλεξίου, οι οποίοι συμμετείχαν στους Αγώνες και ως κριτές. Ως κριτές συμμετείχαν, επίσης, οι απόφοιτοι του Σχολείου μας και παλιοί ομιλητές των Ρητορικών Αγώνων: Στέλιος Δημουλιάς, Μαρία Κοϊμτζόγλου, Νανά Σαμολαδά και Σοφία Τριλυράκη.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και σε αυτά που διακρίθηκαν! Και του χρόνου από κοντά!