Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για e-Twinning έργο στο πλαίσιο του μαθήματος της Mουσικής και της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών
Σεπ 27 2023

An Ecomessage through Music

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023 οι μαθητές της Β΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε δύο έργα e-Twinning στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μουσικής και της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών. Το έργο An Ecomessage through Music βραβεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας.

                     

Η συγκεκριμένη διάκριση δίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης (Ε.Ο.Υ.) της κάθε χώρας κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεων των Σχολείων και δηλώνει ότι το έργο ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα αποτελεί απτή αναγνώριση του υψηλού επιπέδου των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που υλοποίησαν οι υπεύθυνοι καθηγητές αλλά και δημόσια επιβεβαίωση της αφοσίωσης του Σχολείου στην ποιότητα και την ευρωπαϊκή συνεργασία.

Κατά την υλοποίηση του έργου, οι εμπλεκόμενοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πρωτότυπες μουσικές δράσεις που σχετίζονταν με τον ρόλο της μουσικής στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και την καλλιέργεια δεξιοτήτων στη μουσική ακρόαση, την κριτική ανάλυση και τις τεχνολογίες Πληροφορικής στην εκπαίδευση. Avatars, λογότυπα, ηλεκτρονικές αφίσες, πολυμεσικές παρουσιάσεις, ηχογραφήσεις, βιντεοσκοπήσεις και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες εργασίες δημιουργήθηκαν με ψηφιακά εργαλεία και λογισμικά και αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του Twinspace του Έργου, αφού ολοκληρώθηκε πρώτα η σχετική ενημέρωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μέσα από το Twinspace  και τις συζητήσεις του forum όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές των συνεργαζόμενων Σχολείων και να πληροφορηθούν για το Σχολείο τους, την πόλη τους, την κουλτούρα τους και τα ενδιαφέροντά τους. Επίσης μέσα από αξέχαστες διαδικτυακές συναντήσεις επιδίωξαν να γνωριστούν μαζί τους, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις,  συμμετέχοντας σε ομαδικά διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια που τους βοήθησαν να εξοικειωθούν με όρους και έννοιες που αφορούν το περιβάλλον και την οικολογία και να βελτιώσουν, παράλληλα, τις δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα.

Ακόμη οι μαθητές εντόπισαν τραγούδια με οικολογικά μηνύματα και προχώρησαν στην ανάλυση των στίχων τους, στη δημιουργία αφίσας σχετικής μ’ αυτούς  τους στίχους και στη μουσική εκτέλεση κάποιων από τα τραγούδια. Τέλος, χωρίστηκαν σε διακρατικές ομάδες και δημιούργησαν μαζί με τους συνεργάτες τους από το εξωτερικό, δικούς τους στίχους με περιβαλλοντικά νοήματα και μηνύματα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές καλλιέργησαν τις ψηφιακές και καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και εξοικειώθηκαν με το τεχνολογικό προφίλ και τις ποικίλες διεπιστημονικές προσεγγίσεις της μουσικής τέχνης και κυρίως με το ρόλο της στην προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο έργο και τους συμμετέχοντες μαθητές μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://thessaloniki.arsakeio.gr/arsakeio-gt-invitation-for-logo-voting-etwinning/

https://thessaloniki.arsakeio.gr/arsakeio-gt-eco-message-songs/

https://thessaloniki.arsakeio.gr/arsakeio-gt-etwinning-on-line-meeting-kahoot-and-singing-for-the-climate/

Για την ενεργή συμμετοχή τους στο παραπάνω έργο, την ποιότητα της δουλειάς και της συνεργασίας τους με τους συνομηλίκους του Σχολείου του εξωτερικού, βραβεύτηκαν οι παρακάτω μαθητές:

Από την Γ΄ τάξη Γυμνασίου (περσινή Β΄ τάξη)

Ζήσης Γεώργιος

Ηλιάδου Βάια-Παναγιώτα

Καρατζόγλου Αικατερίνη

Καρκαλή Νίκη

Καραλή Παρασκευή

Κυριακίδης Αναστάσιος

Κύρου Φίλιππος

Μανταμόπουλος Σωτήριος-Άλκης

Ματζίρη Μαρία

Μισαηλίδου Σμαράγδα

Μπάτσιου Δέσποινα

Μπλέτσας Ευάγγελος

Μπόνε Στυλιανή-Ελένη

Παπαβασιλείου Βασιλική

Ποτολιός Αλέξανδρος

Παπαδάκης Πασχάλης

Σεραφίνι Αναστασία-Ολυμπία

Σκαραγκάς Γεώργιος

Σπερελάκης Θεοχάρης

Τιγκλιανίδης Ελευθέριος

Τουτζιάρη Δήμητρα

Τσάνη Παρασκευή

Τσαπακίδου Μαρία-Ιωάννα

Χατζηπαζαρλή Ελένη

Weng Jia Xin 

Τα βραβεία απένειμε ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Χρυσοβέργης τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ενώπιον όλης της μαθητικής κοινότητας και των καθηγητών.

Υπεύθυνη του όλου Έργου η μουσικολόγος και μουσικός του Σχολείου μας Αναστασία Γκίνη.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ευχόμαστε ανάλογες επιτυχίες και στα επόμενα e-Twinning έργα!