Τραγούδια με οικολογικό μήνυμα και δημιουργία αφίσας στο πλαίσιο eTwinning έργου
Μαρ 10 2023

Στο πλαίσιο του eTwinning έργου με θέμα «An ecomessage through music», οι συμμετέχοντες  μαθητές της Β΄ γυμνασίου του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μία σειρά από δραστηριότητες. Αρχικά  έγραψαν λίγα λόγια για τον εαυτό τους και δημιούργησαν ένα avatar που τους εκπροσωπεί, τα οποία αναρτήθηκαν στη σελίδα «Introducing myself» του Twinspace.

Στη συνέχεια, αναρτήθηκαν παρουσιάσεις που ετοίμασαν οι μαθητές για την πόλη και για το Σχολείο τους.

George Zisis-my cityNiki Karkali-my cityDespoina Mpatsiou-Vagia Iliadou_my cityPaschalis Papadakis_my cityHarry Sperelakis_my school

Σε επόμενο στάδιο οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν ένα τραγούδι με οικολογικό μήνυμα και ένα τραγούδι «για ένα καλύτερο μέλλον». Αφού κατανόησαν μέσα από παραδείγματα τα κριτήρια επιλογής των τραγουδιών, προχώρησαν σε έρευνα με στόχο να εντοπίσουν  τραγούδια με σχετική θεματική. Παρέθεσαν τους στίχους και το ηχητικό αρχείο των επιλεγμένων τραγουδιών και κατέγραψαν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτυπώθηκε για όλους τους συμμετέχοντες μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων σε ένα συνεργατικό έγγραφο, με τη βοήθεια του οποίου κοινοποιήθηκαν σε όλα τα μέλη οι επιλογές των μαθητών και οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτές.

 

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στην τάξη τόσο τα τραγούδια που επέλεξαν οι μαθητές, όσο και τα τραγούδια που επέλεξαν οι μαθητές των συνεργαζόμενων Σχολείων και ακολούθησε συζήτηση.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με μία καλλιτεχνική εργασία, καθώς ζητήθηκε από τους μαθητές να δημιουργήσουν μία ηλεκτρονική αφίσα για κάθε τραγούδι που επέλεξαν. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.

Δημιουργία ηλεκτρονικής αφίσας

Οι μαθητές που συνεργάστηκαν για τη δραστηριότητα My songs with an environmental message [επιλογή τραγουδιών με οικολογικό μήνυμα και δημιουργία posters με βάση τους στίχους των τραγουδιών] είναι οι εξής:

Άνθιμος Δαύρης, Αντώνης Κελεκτσόγλου, Θωμάς Καλτσίκης, Αλέξανδρος Φραγκίδης [από τη ΖΠΕ Γ΄ τάξης]

Γιώργος Ζήσης [αφίσα 5], Κατερίνα Καρατζόγλου, Δέσποινα Μπάτσιου [αφίσα 3], Θέλμα Μυζήθρα, Σμαράγδα Μισαηλίδου [αφίσα 4], Κέβιν Λι [αφίσα 7 και 8], Αλέξανδρος Μακρής [αφίσα 7 και 8], Βαγγέλης Μπλέτσας [αφίσα 7 και 8], Ιωάννα Πέτσα, Αλέξανδρος Ποτολιός [αφίσα 1 και 2], Αναστασία-Ολυμπία Σεραφίνι [αφίσα 6] [από τη Β΄ τάξη]

Τους μαθητές και τις μαθήτριες καθοδήγησε η μουσικός του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκίνη

Οι αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές

Τρία από τα παραπάνω posters επιλέχθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές με τη βοήθεια της εφαρμογής Mentimeter [https://www.menti.com/]  για να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό βιβλίο [e-book] του του eTwinning έργου.

Επιλογή των 3 αφισών για το e-book κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με τη βοήθεια του Mentimeter