Διαδικτυακές συναντήσεις, διαδραστικά παιχνίδια αλληλογνωριμίας και τραγούδια για το κλίμα!
Απρ 2 2023

Δραστηριότητες στο πλαίσιο του eTwinning έργου

“An eco-message through music”

Μετά από μία σειρά δημιουργικών εργασιών και προβληματισμών για το περιβάλλον για τα οποία επιστρατεύτηκαν η τέχνη και η τεχνολογία, οι μαθητές που συμμετέχουν στο eTwinning έργο «An ecomessage through music» συναντήθηκαν διαδικτυακά με τους συνομηλίκους τους από το εξωτερικό και παρουσίασαν το Σχολείο τους, την πόλη τους, τη χώρα τους και στοιχεία του πολιτισμού τους μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι Kahoot.

Οι μαθητές έμαθαν σημαντικά στοιχεία για τους συνομηλίκους τους από το εξωτερικό παρακολουθώντας τις παρουσιάσεις τους και απαντώντας σε κουίζ που ετοίμασε το κάθε Σχολείο. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρώτη τους συνάντηση και συνομιλία, την οποία βρήκαν εξαιρετικά γόνιμη και διασκεδαστική.

Η επόμενη δραστηριότητα περιλάμβανε την ανάλυση των στίχων τραγουδιού με οικολογικό μήνυμα και στη συνέχεια, τη μουσική του εκτέλεση. Όλα τα συμμετέχοντα Σχολεία κλήθηκαν να ετοιμάσουν ένα βίντεο με ηχογραφημένη τη μουσική τους εκτέλεση, το οποίο θα αναρτηθεί στο Twinspace του έργου. Το τραγούδι έχει τίτλο «Sing for the climate». Η μουσική του είναι βασισμένη στο γνωστό ιταλικό παραδοσιακό τραγούδι «O bella ciao», ενώ τους αγγλικούς στίχους έγραψαν οι Stef Kamil Carlens και Nic Balthazar.  Το 2012 ενώθηκαν στο Βέλγιο 300.000 φωνές για την εκτέλεσή του ενώ το βίντεο που προήλθε από αυτό το εγχείρημα συνδέθηκε με μία εκστρατεία για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη και με ένα κίνημα  διαμαρτυρίας εναντίον όσων ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. 

Στις παραπάνω δραστηριότητες συμμετείχαν οι μαθητές:

Γιώργος Ζήσης, Βάγια Ηλιάδου, Κατερίνα Καρατζόγλου, Νίκη Καρκαλή, Κέβιν Λι,  Τάσος Κυριακίδης, Φίλιππος Κύρου, Μαρία Ματζίρη, Δέσποινα Μπάτσιου, Βαγγέλης Μπλέτσας, Ελίνα Μπόνε, Βασιλική Παπαβασιλείου, Πασχάλης Παπαδάκης, Αλέξανδρος Ποτολιός, Ανολί Σεραφίνι, Χάρης Σπερελάκης, Δήμητρα Τουτζιάρη, Εβίτα Τσάνη, Μαριάννα Τσαπακίδου, Έλενα Χατζηπαζαρλή.

Τη συνολική ευθύνη της διδασκαλίας και της υλοποίησης των δραστηριοτήτων είχε η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.

Ακολουθεί το βίντεο με την ηχογράφηση του παραπάνω τραγουδιού σε μουσική εκτέλεση από μαθητές της Β΄ τάξης.