«Μυστικά για το περιβάλλον….» – Ραδιοφωνική εκπομπή και ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας των τμημάτων Εργαστηρίων Δεξιοτήτων
Ιούν 22 2022

Στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα “Φροντίζω το περιβάλλον” των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν διάφορες βιωματικές δράσεις με τους μαθητές της Α΄ τάξης.  Για τις δράσεις που πραγματοποίησε το 1ο τμήμα ΕΔ Α΄ τάξης (α΄ δίμηνο) δείτε εδώ και για τις δράσεις του 2ου τμήματος (β΄ δίμηνο) δείτε εδώ.

Οι μαθητές του 3ου τμήματος που ασχολήθηκαν με το θέμα «Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά» (γ΄ δίμηνο), αφού εξοικειώθηκαν με τις έννοιες τις οικολογίας και του οικολογικού αποτυπώματος σε σχέση με τις συνήθειες και τις επιλογές που αφορούν στην διατροφή, τη στέγαση και τη μετακίνηση, συμφώνησαν να συμμετέχουν στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου (European School Radio) και να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στην ευρύτερη κοινότητα μέσω μιας χαριτωμένης ιστορίας με χαρακτηριστικά παραμυθιού. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές καλλιέργησαν το ομαδικό πνεύμα, απέκτησαν οικολογική συνείδηση και, παράλληλα, συνεργάστηκαν  και εξοικειώθηκαν με τις ΤΠΕ με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Την Τρίτη 24 Μαΐου στις 20.00 μεταδόθηκε στο European School Radio η εκπομπή των μαθητών με τίτλο «Μυστικά για το περιβάλλον που πρέπει να τα μάθει όλος ο κόσμος». Πρόκειται για μία ιστορία σε σενάριο του Benoit Coppée, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης. Η ιστορία εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου και Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ηλεκτρονική μορφή το 2001 (https://www.openbook.gr/mystika-gia-to-perivallon-pou-prepei-na-ta-mathei-olos-o-kosmos/ ) και  σε έντυπη μορφή το 2003.

Μπορείτε βρείτε την εκπομπή και στο αρχείο εκπομπών της πλατφόρμας του European School Radio πατώντας εδώ.

Οι μαθητές του 4ου τμήματος που ασχολήθηκε με το θέμα «Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά» (δ΄ δίμηνο), κατόπιν σχετικής προετοιμασίας και με βάση το εκπαιδευτικό υλικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (βλ. https://chaniafilmfestival.com/), κλήθηκαν να προσεγγίσουν την έννοια της οικολογίας μέσα από μία ενδιαφέρουσα βιωματική δράση, μία εικονική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Με οικολογική ματιά».

Οι εικόνες που επέλεξαν να φωτογραφίσουν οι μαθητές, απεικονίζουν κυρίως το «πράσινο» που περιβάλλει το Σχολείο τους, τη γειτονιά τους ή το χωριό τους, αλλά και άλλες έννοιες που αναδεικνύουν ζητήματα περιβαλλοντικής αγωγής (π.χ. ανακύκλωση). Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες των μαθητών παρακάτω.

Υπεύθυνη για τις δράσεις  των 4 τμημάτων Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Α΄ τάξης ήταν η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.