Ελάτε να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ιούν 22 2022

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με υπεύθυνη την καθηγήτρια Σοφία Καρασάββα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης γνώρισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έμαθαν την ιστορία της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μελέτησαν τα άρθρα της και προσπάθησαν να κατανοήσουν τη σημασία τους. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες, επέλεξαν δύο από τα δικαιώματα, μελέτησαν σχετικό υλικό του ΙΕΠ και των Διεθνών Οργανισμών, συζήτησαν γιατί είναι σημαντικό να προστατεύονται και, αντλώντας έμπνευση από βιβλία, τραγούδια και ταινίες, προσπάθησαν να εκφράσουν τη σημαντικότητα αυτών των δικαιωμάτων στην παγκόσμια κοινότητα μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες και διαδραστικά παιχνίδια.

Το τελικό προϊόν: πολύχρωμες πεταλούδες που παρουσιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών, το δέντρο της ενσυναίσθησης και χεράκια διαφορετικού χρώματος και μεγέθους με μηνύματα κατά του ρατσισμού κοσμούν τους τοίχους των αιθουσών της Α΄ τάξης. Επίσης, μέσω της εφαρμογής LearningApps.org τα παιδιά δημιούργησαν δύο διαδραστικά κουίζ, για να γνωρίσουν οι συμμαθητές τους τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέσα από τις δράσεις του εργαστηρίου δεξιοτήτων, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας καλλιέργησαν την κριτική σκέψη τους, επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, απέκτησαν δεξιότητες, καλλιέργησαν τα ταλέντα τους, αναγνώρισαν και συνειδητοποίησαν τη σημασία της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για την ειρηνική συμβίωση και πήραν πρωτοβουλίες με σκοπό την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας.