ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Δημιουργικές εργασίες και δράσεις με κοινωνικά μηνύματα
Ιούν 5 2024

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Σχολείου μας που συμμετείχαν στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Βγαίνοντας στον αέρα», στο πλαίσιο του μαθήματος της Ζώνης Πολιτισμού κι Επιστημών, είχαν τη φετινή χρονιά την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές, μουσικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να συνεργαστούν για να προβάλουν τη δουλειά τους έξω από τα όρια της τάξης αλλά και της Σχολικής Κοινότητας.

Μερικές από τις δράσεις τους ήταν η εξοικείωση με λογοτεχνικά έργα και η δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής. Συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  [10 Δεκεμβρίου] και τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος [27 Ιανουαρίου], μελέτησαν κείμενα από το βιβλίο του Τάσου Βαφειάδη με τίτλο «Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια» και επέλεξαν κάποιες από αυτές για να παρουσιάσουν στη ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα «Ιστορίες και τραγούδια για τις Ημέρες Μνήμης», η οποία μεταδόθηκε στο European School Radio το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 (βλ. σχετική ανάρτηση https://thessaloniki.arsakeio.gr/radio-broadcast-stories-and-songs-for-remembrance-days/ ).

Δυνατή εμπειρία αποτέλεσε η συμμετοχή της ραδιοφωνικής ομάδας στον Μαθητικό Διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος «ΚΑΝ’ ΤΟ Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ» του European School Radio με το ραδιοφωνικό μήνυμα “Φίλος και φιλία”.    Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Η δύναμη της φιλίας» (βλ. σχετική ανάρτηση https://thessaloniki.arsakeio.gr/kanto-n-akoustei-2024-invitation-for-voting/ ). Η συμμετοχή του Σχολείου μας βρίσκεται αναρτημένη στην πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Ραδιοφώνου και μπορείτε να την ακούσετε εδώ επιλέγοντας «ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ».

Για την Ημέρα της Ποίησης (21 Μαρτίου), αρχικά έγινε συζήτηση σχετικά με το πώς καθιερώθηκε  ο εορτασμός της στην Ελλάδα και διεθνώς κι έπειτα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν στο διαδίκτυο το αγαπημένο τους ποίημα και να το παρουσιάσουν, να το καταγράψουν ή να ζωγραφίσουν κάτι εμπνεόμενοι από αυτό. Στη συνέχεια, ηχογραφήθηκαν οι μαθητές ενώ απήγγειλαν ποιήματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, της οποίας η επέτειος εορτάζεται στο ίδιο χρονικό διάστημα με την Ημέρα Ποίησης.

Με αφορμή διάφορες επετειακές εκδηλώσεις, οι μαθητές διδάχτηκαν το ρεπερτόριο και επιλεγμένη ομάδα εκπροσώπησε το τμήμα στο μουσικό μέρος των σχετικών εκδηλώσεων (28η Οκτωβρίου, https://thessaloniki.arsakeio.gr/arsakeio-gt-eorti-26th-28th-oktovriou/, επέτειος του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, https://thessaloniki.arsakeio.gr/1974-2024_cyprus/ κ.α.).

Ακόμη, στο πλαίσιο του μαθήματος προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους με επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα και ακολούθησαν συζητήσεις και πειραματισμοί για την κατανόηση της «γλώσσας του σώματος» μέσα από την υλοποίηση βιωματικών δράσεων με αφορμή καλλιτεχνικές φωτογραφίες που επέλεξαν οι μαθητές και με βάση σχετικό εκπαιδευτικό υλικό του «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων».

Τέλος, οι μαθητές έλαβαν μέρος στις δράσεις της «Μεγάλης Μπουγάδας» με στόχο τη βιωματική επαφή με τις έννοιες της συμπερίληψης, της αλληλοκατανόησης και της ενσυναίσθησης, μέσα σε ένα ευχάριστο, συνεργατικό και διασκεδαστικό κλίμα. Τα έργα τους «κρεμάστηκαν» στα σχοινιά της «Μεγάλης Μπουγάδας» για να εκπέμπουν από εκεί τα όμορφα μηνύματά τους.

Για τη διδασκαλία του μαθήματος και τη διοργάνωση και υλοποίηση των παραπάνω δράσεων υπεύθυνη ήταν η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.