Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. τίμησε την εθνική επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου 1940 διοργανώνοντας την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 σχολική εορτή με τίτλο «26 και 28 Οκτωβρίου. Η δίδυμη εθνική επέτειος: οι μαθητές συζητούν, αναζητούν και ανακαλύπτουν…». Η εορτή, η οποία παρουσιάστηκε τόσο για το Λύκειο όσο και για το Γυμνάσιο, οργανώθηκε σε τρία μέρη: Την τελετή Παράδοσης της Σημαίας, τη θεατρική παρουσίαση της ιστορικής αναδρομής και την απονομή των αριστείων και βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν και αρίστευσαν κατά την σχολική χρονιά 2020-2023.
Οι σημαιοφόροι της σχολικής χρονιάς 2022-2023 παρέδωσαν τη σημαία του Σχολείου στους αριστούχους της σχολικής χρονιάς 2023-2024, οι οποίοι ανέλαβαν ως σημαιοφόροι και παραστάτες της Σημαίας.
Στο Λύκειο η Δήμητρα Καπίδου, φοιτήτρια σήμερα στην Νομική Σχολή, παρέδωσε τη Σημαία στον μαθητή Νικόλαο Γκιούμε και στις μαθήτριες Αναστασία Τσίτου και Ελευθερία Στοϊμενίδου, που αρίστευσαν ισοβαθμώντας. Τη σημαία πλαισίωσαν οι παραστάτριες : Αλκμήνη Μπακαλιού, Αθανασία Μπαλάση, Μακρίνα Σαββουλίδου και Κάτια Τεμπερεκίδου. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τη διευθύντρια του Λυκείου κυρία Άννα Σγουρού. Αντίστοιχα στο Γυμνάσιο η περσινή σημαιοφόρος Κωνσταντίνα Οικονόμου παρέγωσε τη σημαία στη φετινή σημαιοφόρο Ραφαέλα Χειροπέδη. Τη Σημαία πλαισίωσαν οι παραστάτες: Αλέξανδρος Ποτολιός, Ανολί Σεραφίνι, Σμαράγδα Μισαηλίδου, Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος και Σταύρος Τσαπικίδης.
Μαθητές και μαθήτριες της Α λυκείου- υποδυόμενοι μαθητές που σε μια αίθουσα αναζητούν στα βιβλία τις ιστορικές λεπτομέρειες, τις συζητούν μεταξύ τους και διαβάζουν κείμενα της εποχής- παρουσίασαν την ιστορική διαδρομή και των δύο επετείων, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) και της συμμετοχής της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (28 Οκτωβρίου 1940). Ξεκινώντας από το έπος του 1940 (την άμυνα των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς στην Ήπειρο, την Πίνδο και την Αλβανία) συνέχισαν με την Εθνική Αντίσταση (την αντίσταση των Ελλήνων στη διάρκεια της τριπλής κατοχής, γερμανικής, ιταλικής, βουλγαρικής), για να καταλήξουν στην απελευθέρωση της χώρας το 1944. Η δραματοποιημένη αυτή παρουσίαση συμπληρώθηκε από ηλεκτρονική παρουσίαση διαφανειών. Το μουσικό σύνολο του Σχολείου (χορωδία και ορχήστρα) εμπλούτισαν την παρουσίαση με εξαιρετική επιλογή συγκινητικών τραγουδιών για την εποχή, οργανικά ενταγμένων στη ροή του θεατρικού μέρους.
Το Ορχηστρικό Σύνολο συντόνισε ο Βασίλειος Μυλωνάς (χημικός).Το Μουσικό Σύνολο δίδαξε και διηύθυνε η Αναστασία Γκίνη (Μουσικολόγος). Τα κείμενα, την παρουσίαση και τον συντονισμό της εορτής ανέλαβαν οι καθηγήτριες Σοφία Καρασάββα [καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας] και Αντωνία Κ. Βουλγαράκη [φιλόλογος].
Στο θεατρικό μέρος και την ανάγνωση των κειμένων συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Α΄ τάξη: Βασιλική Αποστολίδου, Μιχάλης Βασιλάκης, Άνθιμος Δαύρης, Δάφνη Καλογήρου, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Κατερίνα Παπαδρόσου, Χριστίνα Πατέλη, Ηλιάνα Σμυρλόγλου, Αλέξανδρος Φραγγίδης, Ιωάννα Χαρίσκου.
Στην χορωδία συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Βασιλική Αποστολίδου, Μυρτώ Δάκου, Άνθιμος Δαύρης, Θεανώ Ιωάννου, Δάφνη Καλογήρου, Θωμάς Καλτσίκης, Δανάη Καμπερίδη, Ρωξάνη Κατσάνου, Δήμητρα Κολτσάκη Χρυσούλα Κυπάρου, Χριστίνα Κυριαζοπούλου, Ηλέκτρα Λεβέντη, Λίζα Ντίτριχ-Αγγελή, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Κατερίνα Παπαδρόσου, Μαρία Πολίτη, Γιάννης Ρεφανίδης, Μαριάννα Σεβιντικίδη, Ηλιάνα Σμυρλόγλου, Βασιλική Τζιτζή, Σταύρος Τοκμακίδης, Πασχαλία Τουτζιάρη, Ιωάννα Χαρίσκου.
Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες:
Από την Α΄ τάξη: Κωνσταντίνα Οικονόμου και Γιάννης Ρεφανίδης (πιάνο), Βασιλική Αποστολίδου (κρουστά).
Από την Β΄ τάξη: Αλκμήνη Μπακαλιού (φλάουτο), Παρασκευή Ντίνα (βιολί), Αλέξανδρος Παυλίδης (κιθάρα)
κιθάρα και μαντολίνο : Βασίλειος Μυλωνάς (χημικός)