Αναζητώντας την έννοια του σπιτιού μέσα από τη μελέτη προσφυγικών κατοικιών
Φεβ 11 2023

Δράση της ομάδας του Εργαστηρίου 3: «Παρατηρούμε κτήρια, μνημεία, δρόμους εκατό χρόνια μετά» του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου

«Τι είναι για εμένα το σπίτι;» Με αφορμή αυτή τη φράση μαθήτριες και μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου ξεκίνησαν να συζητούν, στο πλαίσιο των εργασιών τους για το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο και πιο συγκεκριμένα για το Εργαστήριο 3 που έχει τίτλο «Παρατηρούμε κτήρια, μνημεία, δρόμους εκατό χρόνια μετά».

Σπίτι είναι… προστασία/ οι άνθρωποι που με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα/ η οικογένεια/ οι φίλοι/ η αίσθηση της οικειότητας/ το μέρος που με κάνει να νιώθω ασφάλεια/ η ζεστασιά/ όσα αγαπώ περισσότερο/ ένα μέρος που φτιάχνω αναμνήσεις/ ο χώρος που νιώθω άνετα

Τα παιδιά μετά από μια ειλικρινή και αυθεντική συζήτηση για την έννοια του σπιτιού, που  δημιούργησε συνδέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας, εξέφρασαν τις προσδοκίες τους και τα κίνητρά τους για την επιλογή του συγκεκριμένου Εργαστηρίου. Κοινός τόπος όλων η Αρχιτεκτονική και η επιθυμία τους να επεξεργαστούν το θέμα του Συνεδρίου με τρόπο απτό και πρακτικό.

Η  δεύτερη συνάντηση της ομάδας του Εργαστηρίου 3 είχε βασικό προσανατολισμό τη βιωματική επαφή των παιδιών με το πεδίο της Αρχιτεκτονικής μέσα από την ανάγνωση αρχιτεκτονικών σχεδίων σε κλίμακα και την κατασκευή τρισδιάστατων προπλασμάτων.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μελέτησαν τα σχέδια των κατόψεων και των αξονομετρικών από τις τρεις επικρατέστερες τυπολογίες προσφυγικών κατοικιών, οι οποίες παραχωρήθηκαν από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σοφοκλή Κωτσόπουλο. Έκαναν υποθέσεις για τη χρήση των χώρων, παρατήρησαν τα μεγέθη των δωματίων και έκαναν συγκρίσεις, σχολίασαν τα ανοίγματα και τη συμμετρία που χαρακτηρίζει τα συγκεκριμένα κτήρια. Χωρίστηκαν έπειτα σε ομάδες για την κατασκευή μακετών από ξύλο balsa σε κλίμακα 1:20, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε επόμενη συνάντηση.

Η αρμονική συνεργασία των μελών της ομάδας, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων όπως και οι δεξιότητες τους στην κατασκευή των προπλασμάτων ήταν αξιέπαινες.

Την επιμέλεια του εργαστήριου μακέτας και το συντονισμό της συγκεκριμένης ομάδας είχε η καθηγήτρια Τεχνολογίας Αθηνά Φουστέρη.