Διασχολική εκπαίδευση στη Γαλλική γλώσσα και τη δημοκρατία
Φεβ 12 2023

Ίδρυση έργου eTwinning με τίτλο «Σχολεία ανοιχτά σε όλους και όλες! Ζούμε μαζί ειρηνικά σε κοινωνίες πολιτισμικά ποικιλόμορφες».

Δράσεις Νοεμβρίου 2022- Φεβρουαρίου 2023

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσσαλονίκης ιδρύθηκε το έργο e-Twinning με τίτλο «Des écoles ouvertes à tous-toutes! Vivre ensemble en paix dans des sociétés culturellement diverses / Σχολεία ανοιχτά σε όλουςόλες! Ζούμε μαζί ειρηνικά σε κοινωνίες πολιτισμικά ποικιλόμορφες». To έργο υλοποιείται από μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου που μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα στο Σχολείο μας σε συνεργασία με το σχολείο Dr. Julio Martins, στη Chaves της Πορτογαλίας, και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα.

Ήδη οι μαθητές τον Νοέμβριο του  2022 έκαναν την πρώτη επαφή, στην οποία -πέρα από την ασύγχρονη παρουσίασή τους στο padlet- γνωρίστηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο. Συνδέθηκαν από τις διαφορετικές τους αίθουσες και συζήτησαν για τη δημοκρατία. Οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις για την έννοια της Δημοκρατίας στη γαλλική γλώσσα. Στην τηλεδιάσκεψη -πέρα από τους συνομήλικους μαθητές που συμμετέχουν στο έργο-παρευρέθηκαν οι Διευθυντές των δυο ελληνικών σχολείων, ο Φώτιος Μπουγάς και ο Αθανάσιος Νευροκοπλής καθώς και η Συντονίστρια της Γαλλικής Γλώσσας των Αρσάκειων Σχολείων Βασιλική Κοντού. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική, μιας και το εν λόγω πρόγραμμα συνδέει διαφορετικές γενιές, προσφέροντας την ευκαιρία στους εταίρους να μοιραστούν πολλές εμπειρίες. Να σημειώσουμε πως η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας Μαρία Δρέττα των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά υπήρξε καθηγήτρια της καθηγήτριάς μας Γιώτας Γάτση.

Εν συνεχεία τον Δεκέμβριο οι μαθητές δημιούργησαν πολυτροπικές και ψηφιακές κάρτες με τις οποίες αντάλλαξαν ευχές, πολιτισμικές γνώσεις και έθιμα. Οι μαθητές αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία δημιούργησαν αφίσες συμπερίληψης μπαίνοντας στο συνεργατικό χώρο του twinspace.

Toν Ιανουάριο οι μαθητές κλήθηκαν να ψηφίσουν καθώς και να διοργανώσουν το επόμενο βήμα τους σε συνεργασία με το Σχολείο Κωφών της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της συμπερίληψης άγγιξε ιδιαιτέρως όλους τους μαθητές οι οποίοι παρά το απαιτητικό τους πρόγραμμα θέλησαν να συμμετέχουν προωθώντας διαπολιτισμικές και δημοκρατικές αξίες και δεξιότητες.

Το e-twinning πραγματοποιείται και από τα τρία τμήματα γαλλικής γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας με εκπαιδευτικούς τη Γιώτα Γάτση, την Ιουλία Γάτσου και τη Σοφία Καρασάββα.