Επίσκεψη του αδελφοποιημένου γαλλικού σχολείου Institution Notre Dame στα Αρσάκεια Θεσσαλονίκης
Μαρ 22 2023

Το διήμερο 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023 αποδείχθηκε πολύ ευχάριστο για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που διδάσκονται τα γαλλικά. Μια προγραμματισμένη επίσκεψη που οι μαθητές μας περίμεναν πολύ καιρό, μιας και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το γαλλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Institution Notre Dame της Τουλόν στη Νότια Γαλλία, σαράντα επτά μαθητές και τέσσερις καθηγητές επισκέφτηκαν το Σχολείο και την πόλη μας στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2023.

Οι γαλλομαθείς μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν τη χαρά να περάσουν δυο μέρες πλούσιες σε γλωσσικές και διαπολιτισμικές εμπειρίες. Η αδελφοποίηση με το συγκεκριμένο Σχολείο πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2018-2019 στο πλαίσιο του συμφώνου εκπαιδευτικής συνεργασίας με την Ακαδημαϊκή Περιοχή Προβηγκίας, Άλπεων, Κυανής Ακτής και την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το 2018, και κάθε χρόνο, υλοποιούνται έργα στην πλατφόρμα της ευρωπαϊκής δράσης e-Twinning σε συνεργασία με το γαλλικό σχολείο ενώ πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαιδευτική μετακίνηση στη Μασσαλία και την Τουλόν από το Σχολείο μας τον Νοέμβριο του 2019.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης των Γάλλων correspondants μας ξεκίνησε με την υποδοχή τους στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου, όπου γαλλόφωνοι μαθητές μας και ο διευθυντής του Γυμνασίου Αθανάσιος Νευροκοπλής τους καλωσόρισαν και τους οδήγησαν στο Θέατρο των Σχολείων μας για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί τις παρουσιάσεις των εργασιών που υλοποιήθηκαν τη φετινή χρονιά στο πλαίσιο του έργου etwinning με θέμα την Μεσόγειο.

Οι ποιοτικές εργασίες των μαθητών στη γαλλική γλώσσα παρουσιάστηκαν σε ένα κλίμα χαράς και επικοινωνίας που συνοδεύτηκε από τραγούδια που προετοιμάστηκαν από τη χορωδία του Σχολείου μας. Οι μαθητές τραγούδησαν όλοι μαζί τραγούδια που επιμελήθηκε η μουσικός του σχολείου μας, Αναστασία Γκίνη, σε μια συγκινητική εκδήλωση στη μετά κόβιντ εποχή.

Οι μαθητές μας είχαν τη χαρά να προετοιμάσουν και να προσφέρουν στους συμμαθητές που έφτασαν από την Τουλόν τοπικά εδέσματα και λιχουδιές και παράλληλα να ανταλλάξουν δωράκια με τους νέους φίλους από αλληλογραφία. Οι μαθητές μας με μεγάλη χαρά έλαβαν γλυκίσματα και αναμνηστικά από την Γαλλία.

Στην συνέχεια, οι Γάλλοι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα σε τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Αναλυτικότερα, μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου φιλοξενήθηκαν από τους Έλληνες συνομήλικους τους στην αίθουσα των εικαστικών με υπεύθυνο καθηγητή τον Θοδωρή Σπανό και παρακολούθησαν μάθημα με θέμα την ιστορία της τέχνης και το κίνημα της τέχνης του περιθωρίου. Το μάθημα διεξήχθη πολύ ευχάριστα και οι μαθητές μας λειτούργησαν ως διαμεσολαβητές.

Επίσης, οι Γάλλοι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στο αμφιθέατρο του Λυκείου  που προετοίμασαν οι φιλόλογοι Ιφιγένεια Αναγνώστου και Σοφία Χαριτίδου. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από τις γνώσεις των Γάλλων.

Ακόμη, κατά την επίσκεψή τους στο Σχολείο μας μια ομάδα Γάλλων μαθητών της Α’ τάξης του Λυκείου παρακολούθησε το μάθημα αρχαίων ελληνικών μαζί με τους συνομηλίκους τους στο Α1 από τη Συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης και φιλόλογο Αικατερίνη Ιωακειμίδου. Συγκεκριμένα επικεντρώθηκε στη σωκρατική διδασκαλία για την αξία της αυτογνωσίας μέσω ενός ευχάριστου βίντεο και απάντησε στις σχετικές ερωτήσεις. Στο τέλος όλοι οι μαθητές επιβραβεύτηκαν με ένα παραδοσιακό γλύκισμα.

Τέλος, μία ακόμη ομάδα Γάλλων μαθητών της Α’ Λυκείου παρακολούθησε το μάθημα των νέων ελληνικών με υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο Παναγιώτα Νανά. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα του Α3 και παρακολούθησαν παρουσιάσεις που ετοίμασαν οι Έλληνες συμμαθητές τους με θέμα τα προβλήματα που απασχολούν τους εφήβους και τον ρόλο της φιλίας και ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες και τις ίδιες ανησυχίες ανεξάρτητα από τη χώρα από την οποία προέρχονται.

Ιδιαίτερης αξίας για την πρώτη ημέρα ήταν η διοργάνωση των «Ολυμπιακών Αγώνων» που έγινε στον ανοιχτό χώρο του Σχολείου μας έξω από το γυμναστήριο από το καθηγητή φυσικής αγωγής του αδελφοποιημένου σχολείου μας και πλαισιώθηκε από τον Βασίλη Μαθά, καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας. Οι  μαθητές μας αλληλεπίδρασαν και γνωρίστηκαν ουσιαστικά μέσα από τις μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν προωθώντας αξίες σεβασμού και ευγενούς άμιλλας, με κέφι και χαρά. Μάλιστα κέρδισαν κάποια βραβεία – κύπελλα που φιλοτέχνησαν οι συνάδελφοι από το γαλλικό σχολείο, ως αναμνηστικά της γόνιμης αυτής πολιτισμικής συνάντησης.

Η ημέρα τελείωσε με το πικνίκ που έκαναν οι Γάλλοι μαθητές στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας. Οι Γάλλοι μαθητές δοκίμασαν τις νοστιμιές που οι δικοί μας μαθητές μας επιμελήθηκαν και προσέφεραν. Ήδη τα παιδιά με τον δικό τους ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο, είχαν γνωριστεί και δημιουργήσει τις πρώτες παρέες τους τραγουδώντας μαζί, γαλλικά τραγούδια.

Την δεύτερη ημέρα οι μαθητές του Λυκείου ξενάγησαν τους Γάλλους συμμαθητές τους στην πόλη μας. Με μεγάλη προσοχή, οι μαθητές μας ετοίμασαν στη γαλλική γλώσσα τις παρουσιάσεις για τα βασικά αξιοθέατα και όλοι μαζί ξεκίνησαν τη μεγάλη βόλτα στην Θεσσαλονίκη. Παρά το κρύο, οι μαθητές μας συνόδευσαν με μεγάλη χαρά τους συμμαθητές τους και παρουσίασαν τα βασικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο, το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου, τη Ροτόντα, την Καμάρα, την Πλατεία Αριστοτέλους και την Αρχαία Αγορά. Οι μαθητές μας, έχοντας τον ρόλο υπεύθυνων ξεναγών, μοίρασαν υλικό που οι ίδιοι είχαν παραλάβει από το γραφείο τουρισμού της Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν τα ιστορικά σημεία της πόλης.

Η διήμερη εξόρμηση έκλεισε σε κλίμα συγκίνησης. Οι μαθητές μοιράστηκαν πολλές όμορφες εμπειρίες, διασκέδασαν και έδωσαν ραντεβού στην Γαλλία συνεχίζοντας για φέτος τις δράσεις και τις συναντήσεις τους στο διαδικτυακό χώρο του e-twinning.

H αποτίμηση ήταν εξαιρετική και όλοι οι μαθητές δήλωσαν την επιθυμία να είχαν περισσότερο χρόνο να περάσουν μαζί αλλά και να επισκεφτούν την Γαλλία το συντομότερο δυνατό.

Το πρόγραμμα και η σύνολη δράση διοργανώθηκαν από τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου και Σοφία Καρασάββα και εντάσσεται στις  πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κινήτρου για την εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας.