Μουσική, ήχος και ηχητικός σχεδιασμός στην τέχνη του Κινηματογράφου
Μαΐ 1 2022

 Διδακτική επίσκεψη στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 οι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών που ασχολείται με την καλλιτεχνική έκφραση [Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Έκφρασης – εκεί που η τέχνη συναντάει την επικαιρότητα] είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και να ξεναγηθούν στο στούντιο ήχου.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκαν στην είσοδο της Σχολής οι καθηγητές του Τμήματος, Θεόδωρος Παπαδημητρίου και Λάζαρος Βρύσης, οι οποίοι τους οδήγησαν στο στούντιο ήχου. Αφού προηγήθηκε συζήτηση σχετικά με την εξοικείωσή τους με τη μουσική και τις οπτικοακουστικές τέχνες, ακολούθησε παρουσίαση σχετικά με το ρόλο του ήχου και της μουσικής στην 7η τέχνη από την αρχή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν τα διάφορα είδη μουσικής που αξιοποιήθηκαν για τις ανάγκες του κινηματογράφου καθώς και η συμβολή της τεχνολογίας στη συνεργασία των τεχνών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο των foley artists και του foley– sound design.

Μέσα από πρωτότυπες παρουσιάσεις οι μαθητές/τριες κατανόησαν ότι ο ήχος που ακούνε σε κάθε σκηνή των ταινιών δεν είναι φυσικός ή σύγχρονος της βιντεοσκόπησης αλλά ηχογραφείται ξεχωριστά, συνδυάζεται με άλλους ήχους και μετά από μίξη γράφεται πάνω από τον ήχο της βιντεοσκοπημένης σκηνής. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς γίνεται η επεξεργασία των ήχων με ειδικό λογισμικό στο στούντιο ήχου έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του ηχητικού σχεδιασμού της ταινίας.

Επίσης, έγινε λόγος για το πέρασμα από το φιλμ στην ψηφιακή μορφή των ταινιών και οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να περιεργαστούν μία μπομπίνα.

Τέλος, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν σε βιωματική δράση που σχεδίασαν οι καθηγητές για αυτούς, καθώς τους ανατέθηκε να επενδύσουν ζωντανά με ήχους και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς διάφορες σκηνές μίας ταινίας των αρχών του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν γνωστά μουσικά θέματα σε ταινία της οποία τη μουσική επένδυση δημιούργησαν φοιτητές/τριες του Τμήματος Κινηματογράφου στο πλαίσιο σχετικού μαθήματος.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις του κ. Παπαδημητρίου και του κ. Βρύση και, παρά την εξοικείωσή τους με τον κινηματογράφο, έμαθαν πολλά τα οποία δε γνώριζαν ενώ η διαδραστική συμμετοχή τους σε διάφορες φάσεις τους βοήθησε να προσεγγίσουν βιωματικά την έννοια του «ήχου» στην 7η τέχνη και να διασκεδάσουν με δημιουργικό τρόπο.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν  η υπεύθυνη καθηγήτρια του μαθήματος ΖΠΕ Αναστασία Γκίνη (Μουσικολόγος) και η καθηγήτρια Χαρίκλεια Τασιούλα (Μαθηματικός).