Διάκριση της Χορωδίας στη Ρουμανία στο πλαίσιο Μουσικού Διαγωνισμού και Διεθνούς Φεστιβάλ
Μαΐ 11 2018

Μετά από τις εξαιρετικά επιτυχείς εμφανίσεις της χορωδίας του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου & Αποφοίτων στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που διοργάνωσε η Νέα Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής («Χριστούγεννα σαν άλλοτε- Η γοητεία της οπερέτας υπό το πέπλο των Χριστουγέννων») και στην εκδήλωση – αφιέρωμα που διοργάνωσαν στην Αίθουσα Τελετών τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης («Πάντ’ ανοιχτά, πάντ΄ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου»), παρουσιάστηκε μία εξαιρετική μουσική ευκαιρία: Η συμμετοχή σε μουσικό διαγωνισμό και σε Διεθνές Φεστιβάλ στη Ρουμανία!

Αφού λοιπόν λάβαμε πρόσκληση από τους διοργανωτές του 4ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ του Πιτέστι (4th AV International Choir Festival and Competition of Pitesti), πήραμε τη γενναία απόφαση! Οι νεαροί χορωδοί και οι γονείς τους υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό την ιδέα αυτής της πολιτιστικής εξόρμησης και έτσι, με την αμέριστη στήριξη της Εποπτείας και των Διευθύνσεων Γυμνασίου και Λυκείου, ξεκινήσαμε ένα μεγάλο και δημιουργικό ταξίδι, μετά από σκληρή προετοιμασία.

Την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, η χορωδία Γυμνασίου–Λυκείου & Αποφοίτων αναχώρησε πολύ πρωί για το Πιτέστι της Ρουμανίας. Το ταξίδι της μετάβασης και της επιστροφής ήταν μακρύ, αλλά έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές όλων των ηλικιών να συνομιλήσουν και να συνδεθούν μεταξύ τους, με τους ταλαντούχους αποφοίτους και με τους καθηγητές τους. Το Σάββατο 14 Απριλίου το πρωί, η χορωδιακή ομάδα με τους συνοδούς καθηγητές ξεναγήθηκε στο Πιτέστι και στα γραφικά προάστιά του. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή Arges και ξενάγηση στην Ιστορική Μονή «Curtea de Arges Monastery», αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους μαθητές η σύνδεσή της με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ρουμανίας, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του αλλά και η καταπληκτική ακουστική του χώρου, την οποία δοκίμασαν και πρακτικά οι χορωδοί ερμηνεύοντας ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια.

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν όλες οι μουσικές εκδηλώσεις: Διαγωνισμός, Φεστιβάλ και Απονομές στο Θέατρο του Casa de Cultura a Sindicaletor Pitesti. Ήταν μία ευκαιρία να αποδείξουν οι νεαροί χορωδοί τις αντοχές, τον επαγγελματισμό και το ταλέντο τους! Όπως κι έγινε! Μετά από τη συμμετοχή σε δύο διαγωνιστικές κατηγορίες και την εμφάνιση στο φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής! Η Χορωδία Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου & Αποφοίτων, υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου καθηγήτριας κ. Αναστασίας Γκίνη απέσπασε το 3ο Βραβείο στην Κατηγορία Folk Music και το 3ο Βραβείο στην κατηγορία Chrildren/Youth Choirs!
Απερίγραπτη η χαρά και ο ενθουσιασμός των μαθητών, αποφοίτων, συνοδών καθηγητών αλλά και όσων γονιών αποφάσισαν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους! Ήταν μία μεγάλη επιτυχία και καταξίωση. Οι κόποι και οι θυσίες των μαθητών επιβραβεύτηκαν!

Την Κυριακή 15 Απριλίου συνεχίζεται το εκπαιδευτικό ταξίδι στο Βουκουρέστι. Πραγματοποιείται συνάντηση με τη Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Βουκουρεστίου «Αθηνά» κ. Μαργαρίτα Τσιώτση, η οποία παρουσίασε στους Θεσσαλονικείς επισκέπτες του Αρσακείου το εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και τις ιδιαιτερότητες στον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Εμπορικό Κέντρο Promenada Bucharest Mall και αμέσως μετά ξεναγήθηκαν στην πόλη του Βουκουρεστίου και ενημερώθηκαν σχετικά με τον πολιτισμό και την ιστορία της, την αρχιτεκτονική της, τα αξιόλογα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της, τη συμβολή της στο χώρο των επιστημών.

Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τη ζωή και το έργο του Απόστολου Αρσάκη, του σημαντικότερου όλων των ευεργετών της Φ.Ε. Ο Απόστολος Αρσάκης από τη Χοταχόβα Πρεμετής Ηπείρου, του οποίου το όνομα έδωσε στα σχολεία της η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, υπήρξε γιατρός, λόγιος και πολιτικός. Έζησε και διέπρεψε στο Βουκουρέστι τής Ρουμανίας. Με την προσφορά του στήριξε σε πολλά επίπεδα τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία μέσα στις δυσχερείς για την οικονομία της μετεπαναστατικής Ελλάδας συνθήκες. Μέσα στα αξιοθέατα συμπεριλήφθηκε και το Νοσοκομείο στο οποίο ο Απόστολος Αρσάκης εργάστηκε ως ιατρός, πριν διαπρέψει ως διπλωμάτης και πολιτικός.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Dimitrie Gusti National Village Museum (Muzeul Satului), ένα υπαίθριο εθνογραφικό/λαογραφικό μουσείο, το οποίο απεικονίζει την ιστορική διαδρομή της παραδοσιακής ζωής της υπαίθρου.

Στην τετραήμερη αυτή εξόρμηση τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Αθανάσιος Νευροκοπλής, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη και ο καθηγητής Χημείας του Λυκείου κ. Βασίλειος Μυλωνάς.
Ευχόμαστε να δοθεί και την επόμενη χρονιά παρόμοια ευκαιρία για τους ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς μας!

Στη Χορωδία συμμετείχαν οι μαθητές:

Γυμνάσιο

Αγραφιώτη Αναστασία
Αλεξίου Άννα
Αργυριάδης Κωνσταντίνος
Αρχοντόγλου Ιωάννης
Δαύρης Στυλιανός
Δημόκα Μυρτώ
Διαμαντής Παναγιώτης
Διλσίζογλου Ελένη
Ιεροπούλου Κρίστα
Κασακόγια Αναστασία-Αριάδνη
Κοκκάλας Δημήτριος
Μπιτζιλής Παναγιώτης
Μπούσιου Βασιλική
Ντούλμπεργκ Αλεξάνδρα
Παναγιωτίδου Ιφιγένεια
Παπαοικονόμου Σοφία
Πατρελάκη Βαρβάρα-Αικατερίνη
Πατσάλα Ελένη
Σισμανίδου Βιολέτα-Γεωργία
Τσαλιγοπούλου Άννα
Τσουκαλά Μαρία-Αφροδίτη
Χριστοδούλου Στυλιανή

Λύκειο

Βογιατζόγλου Μαρία
Ελεκίδου Κατερίνα
Δημόκα Νικολέττα
Καμάρη Δήμητρα
Καμαριάρης Θεοφάνης-Αθανάσιος
Κατσάνου Σμαράγδα
Κερμανίδου Αλεξάνδρα
Νίκου Παναγιώτα

Σόλο φωνές
Ελένη Πατσάλα-Άννα Αλεξίου (Μητέρα Μεγαλόψυχη)
Παναγιώτα Νίκου, Άννα Τσαλιγοπούλου (Το χάραμα)
Ιφιγένεια Παναγιωτίδου, Βιολέτα-Γεωργία Σισμανίδου (Άκρα του τάφουσιωπή)
Στυλιανή Χριστοδούλου (Μες στου Αιγαίου τα νησιά)
Οδυσσέας Αλεξανδρίδης (απόφοιτος, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών), Λυδία Πεταλούδη (απόφοιτος, φοιτήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος) (Θεσσαλονίκη)

Στην Ορχήστρα συμμετείχαν οι μαθητές

Γυμνάσιο
Ευριπίδης Σαμαράς (βιολοντσέλο)

Λύκειο
Αικατερίνα Ελεκίδου (βιολί)
Σμαράγδα Κατσάνου (κιθάρα)
Θεοφάνης-Αθανάσιος Καμαριάρης (κιθάρα)

Στο μαντολίνο και στην κιθάρα: Βασίλειος Μυλωνάς (Καθηγητής Χημείας)
Στο πιάνο: Πολυξένη Πούλιου (απόφοιτος Αρσακείου Θεσσαλονίκης, φοιτήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ)
Διεύθυνση: Αναστασία Γκίνη (Μουσικολόγος)