Το δικαίωμα στην κινητικότητα των νέων: “Imagine… And the world will be as one”
Μαΐ 10 2018

 Άλλη μια εργασία που παρουσιάστηκε από μαθήτριες και μαθητές του Σχολείου μας στο φετινό 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, ασχολήθηκε με το δικαίωμα των νέων στην κινητικότητα.  Η κινητικότητα των νέων προς το εξωτερικό αποτελεί ένα θέμα επίκαιρο και συνδέεται με την εκπαίδευση, τον εθελοντισμό, την εργασία, την έρευνα. Η εισήγηση, πλαισιωμένη από μουσικό δρώμενο («Imagine”, “On écrit su les murs”), εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί την ιδέα του ευρωπαίου πολίτη και προετοιμάζει τους νέους να ζήσουν σε ένα νέο, πολλές φορές πολυπολιτισμικό, περιβάλλον. Καθώς τα όρια και οι δυνατότητες υλοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων (όπως το δικαίωμα στην εργασία και την ελεύθερη μετακίνηση) συνεχώς διευρύνονται, διαπιστώθηκε ότι μέσα από την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στους νέους μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να συνδιαμορφώσουν ένα νέο κόσμο αρμονικής συνύπαρξης και ουσιαστικής ενότητας, μετατρέποντας τα προβλήματα σε δυνατότητες, τη συνύπαρξη με το διαφορετικό σε ευκαιρία για νέες συνθέσεις.

Οι μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και Β΄ τάξη του Γυμνασίου και του Λυκείου που εργάστηκαν και παρουσίασαν την εισήγηση ήταν οι: Αναστασία Αγραφιώτη, Άννα Αλεξίου, Ελευθερία Γεωργιάδου, Μυρτώ Δημόκα, Νικολέττα Δημόκα, Αναστασία Δούρου, Αικατερίνη Kαλλιστρίδου, Αθανασία Κανταλάφτ, Αφροδίτη Κασιμάτη, Σμαράγδα Κατσάνου, Χρήστος Κουτσοκώστας, Χριστιάνα Λάκκα, Γεωργία Μπαρκαμπά, Ευαγγελία Μπογιάρη, Μαρία Ναθαναηλίδου, Παναγιώτα Νίκου, Ιωάννα Οδυσσέως, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου και Ευριπίδης Σαμαράς, με υπεύθυνους καθηγητές τους: Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Αναστασία Γκίνη, Βασιλική Κωσταρά και Βασίλειο Μυλωνά.

Διαβάστε την εισήγηση και δείτε την παρουσίαση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:

   

Διαβάστε μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών και μαθητριών της ομάδας:

Φέτος είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος στο 6ο Παναρσακειακό Συνέδριο ως μέλος φωνητικού συνόλου που ερμήνευσε σχετικά με το θέμα τραγούδια. Ήταν μία εμπειρία ωραία αλλά δύσκολη, καθώς χρειάστηκαν πολλές πρόβες. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν εξαιρετικό και πιστεύω ότι, εάν υπήρχε λίγο περισσότερος χρόνος, θα ήταν ακόμα καλύτερο! Τα τραγούδια ήταν πολύ ωραία και ανέδειξαν το θέμα της εργασίας μας.

Άννα Αλεξίου, Β1

Το Συνέδριο, το είχα στο μυαλό μου, αρχικά, σαν κάτι βαρετό, όπου θα παρακολουθούσαμε όλη μέρα ομιλίες…. Όμως τελικά, δεν ήταν καθόλου έτσι! Βρεθήκαμε το πρωί της πρώτης ημέρας σε ένα μεγάλο, υπέροχο και εντυπωσιακό σχολείο, το Αρσάκειο Εκάλης! Προσωπικά, πιστεύω ότι όλες οι εργασίες ήταν ωραίες, αλλά η πιο εντυπωσιακή ήταν η δική μας, διότι συνδύαζε εισήγηση με μουσικό δρώμενο και αυτό ήταν κάτι ξεχωριστό!

Ελευθερία Γεωργιάδου, Β1

Φέτος, έλαβα κι εγώ μέρος στο Παναρσακειακό Συνέδριο και είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό! Κατάφερα να ενημερωθώ για σοβαρά και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν κυρίως τους νέους και διαμόρφωσα άποψη για αυτά. Πέρασα πολύ ωραία με τη χορωδία και αυτή την εμπειρία δε θα την ξεχάσω ποτέ! Τα τραγούδια, παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαμε για να τα προετοιμάσουμε, εκτελέστηκαν φανταστικά!

Νατάσα Αγραφιώτη, Β1

Η επίσκεψή μας στην Αθήνα με αφορμή το Παναρσακειακό Συνέδριο ήταν ενδιαφέρουσα αλλά και ευχάριστη. Οι μαθητές του Σχολείου της Εκάλης ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετοι και φιλόξενοι απέναντί μας. Όλες οι ομάδες των μαθητών ήταν πολύ καλά προετοιμασμένες αλλά εγώ έχω την αίσθηση ότι… η δική μας ήταν η καλύτερη! Αν και περάσαμε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και στιγμές με άγχος, το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Με τραγούδι, χορό, χαρά και εμπειρίες αξέχαστες! Μπράβο σε όλη την ομάδα και πολλά πολλά ευχαριστώ στην καθηγήτριά μας κ. Α. Γκίνη που μας καθοδήγησε!

Μυρτώ Δημόκα, Β1

Το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο  ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία. Η πρώτη μέρα μου φάνηκε κουραστική, διότι είχε πολλές παρουσιάσεις χωρίς δρώμενα.  Αντιθέτως, η δεύτερη μέρα μου φάνηκε υπέροχη!  Οι παρουσιάσεις είχαν πολύ ενδιαφέρον, υπήρχαν και κάποια μικρά δρώμενα κι έτσι η ώρα πέρασε ευχάριστα-αν εξαιρέσουμε το άγχος που με διακατείχε λίγο πριν εμφανιστούμε! Τελικά, πιστεύω ότι το Συνέδριο ήταν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των εμπειριών μας. Μας βοήθησε να καλλιεργηθούμε  και να αναπτυχθούμε κοινωνικά και πολιτικά. Τέλος, με αφορμή αυτό, κάναμε νέες γνωριμίες.

Νάσια Κανταλάφτ, Β1

Στις  19 και 20 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 6ο Παναρσακειακό Συνέδριο στα Αρσάκεια Σχολεία Εκάλης. Η ομάδα μου παρουσίασε το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας και με αυτήν έκλεισε το Συνέδριο. Εγώ συμμετείχα στο μουσικό μέρος, που περιλάμβανε δύο ξεχωριστά και ταιριαστά με το θέμα μας τραγούδια : On ecrit sur les murs και Imagine.  Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. Έμαθα πολλά και χρήσιμα πράγματα σχετικά με τα δικαιώματά μου ως Ευρωπαίος πολίτης που θα χρειαστεί να τα αξιοποιήσω στη μετέπειτα ζωή μου. Έμαθα ποια είναι η θέση μου στην κοινωνία. Γνώρισα από κοντά τις σημαντικές προσωπικότητες που αποτέλεσαν την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου και έκανα νέες φιλίες.  Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχω και την επόμενη χρονιά στο Συνέδριο, με ένα εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα έτσι ώστε να διευρύνω τους ορίζοντές μου, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες με άλλα παιδιά της ηλικίας μου.

Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, Β2