Γιατί μαθαίνουμε ιστορία;
Νοέ 17 2023

 μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο περιθώριο του μαθήματος της Ιστορίας

Την  Τρίτη  14  Νοεμβρίου 2023, επισκέφτηκε διαδικτυακά το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης  η φιλόλογος και συγγραφέας νεανικών βιβλίων κ. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου. Η συγγραφέας είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση  με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων Α’1 και Α’3. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις φιλαναγνωσίας του Σχολείου μας  και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Μήνα Εφηβείας των εκδόσεων Πατάκη, με πρωτοβουλία της φιλολόγου Π.Νανά.

Με αφορμή το βιβλίο της “ΟΥΜΠΑΙΝΤΑ, ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ” η κ. Ζορμπά -Ραμμοπούλου είχε μια πολύ παραγωγική  συζήτηση με τους μαθητές  και τις μαθήτριες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μαθαίνουμε ιστορία. Στη συνέχεια, παίρνοντας ως αφορμή τους πρωταγωνιστές του βιβλίου της, τον μουσουλμάνο σκλάβο Ισμαέλ και την χριστιανή Σωσάννα, προέτρεψε τα παιδιά να μεταφέρουν αυτή την ιστορία στο σήμερα. Πώς θα αντιδρούσε η κοινωνία στη γέννηση ενός έρωτα μεταξύ μια Εβραίας κι ενός Μουσουλμάνου στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας; Άραγε η σύγχρονη κοινωνία έχει αποτινάξει τις θρησκευτικές προκαταλήψεις; Τα ερωτήματα προβλημάτισαν και οδήγησαν σε σκέψεις και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, ενώ παράλληλα έδωσαν μια νέα διάσταση στην ανάγνωση του παρελθόντος. Έπειτα, η συγγραφέας, απαντώντας και στα ερωτήματα των παιδιών, μίλησε για τους λόγους που την ώθησαν να γράψει αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα και εξήγησε γιατί επιλέγει να τοποθετεί τις ιστορίες της σε συγκεκριμένα ιστορικά πλαίσια. Κλείνοντας, τους εξομολογήθηκε πως η μεγάλη αγάπη της για την ιστορία την οδηγεί σε μια αέναη έρευνα και μελέτη, που γίνεται ταυτόχρονα η πηγή για τη συγγραφή των λογοτεχνικών της έργων.

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου για την πρόθυμη παρουσία της στις σχολικές μας τάξεις. Με την παρουσίασή της πρόσφερε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας μια διαφορετική προσέγγιση των ιστορικών γνώσεων. Όπως τόνισε η ίδια: «Για να εξηγήσεις τα γεγονότα του σήμερα, πρέπει να γνωρίζεις την ιστορία του χθες».