Why Europe Matters?
Απρ 16 2018

Από τη Δευτέρα 19 έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου η νικήτρια ομάδα του εθνικού εργαστηρίου «Η Ευρώπη μετράει» [εδώ], που αποτελείται από τις  μαθήτριες της Α΄Λυκείου του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης Αφροδίτη Κασιμάτη και Αγγελική Τρατσέλα και τους μαθητές Δημήτρη Ευθυμιάδη και Μιχάλη Διαμαντή του Λυκείου Ανατόλια, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο πανευρωπαϊκό workshop «Why Europe matters», που διοργάνωσε τo Junior Αchievement Europe [http://www.whyeuropematters.eu/].

Το ΣΕΝ/JA Greece σε συνεργασία με το Junior achievement Europe έδωσε τη δυνατότητα  συμμετοχής στους μαθητές μας στο ευρωπαϊκό  πρόγραμμα «Why Europe Matters», στο πλαίσιο του οποίου μπόρεσαν να μοιραστούν πρακτικές, εμπειρίες και τεχνογνωσία με μαθητές άλλων χωρών και να χτίσουν συνεργασίες.

Η συμμετοχή των μαθητριών μας στο workshop στις Βρυξέλλες στις 21-22 Μαρτίου τους έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, να συνεργαστούν  και να προτείνουν λύσεις σε καίρια θέματα που ζητούν απάντηση και τους αφορούν,  γιατί το μέλλον της Ευρώπης είναι το δικό τους μέλλον. Στη σημερινή εποχή περισσότερο παρά ποτέ υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης  και ζητούν απάντηση. Τα βασικότερα από αυτά σχετίζονται με την ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την συνύπαρξη των λαών στη βάση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

Άλλωστε, η συμμετοχή των νέων στο πεδίο της διαμόρφωσης των πολιτικών της Ε.Ε. και της λήψης αποφάσεων, είτε θεσμικά είτε μέσω άτυπων πρωτοβουλιών, μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις των προβλημάτων και να αναπτερώσει τις ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο με λιγότερη ανεργία και περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού τους οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να μιλήσουν με εκπροσώπους των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, να περιηγηθούν στην πόλη και φυσικά να αφιερώσουν ένα γεμάτο διήμερο στις εργασίες του εργαστηρίου τους. Τις μαθήτριες προετοίμασε και συνόδευσε η οικονομολόγος Αναστασία Πιλωνά. Τα δυο κορίτσια  φάνηκαν πολύ ενθουσιασμένα από αυτή τη συμμετοχή. Ας δούμε τις εντυπώσεις τους:
«Η νίκη μας στο διαγωνισμό του εθνικού εργαστηρίου που έγινε τον Ιανουάριο στο Ανατόλια είχε ως έπαθλο ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, για να συνεχίσουμε το workshop εκεί και να προτείνουμε λύσεις για τα καίρια θέματα της Ευρώπης. Μέσα από το ταξίδι αυτό μόνο κερδισμένοι βγήκαμε. Γνωρίσαμε νέα παιδιά, νέους πολιτισμούς και κοινωνικοποιηθήκαμε σε μεγάλο βαθμό. Μάθαμε για σοβαρά θέματα που απασχολούν τα διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη. Ήταν μια ευκαιρία που λίγοι μπορούσαν να διεκδικήσουν και είμαι ευγνώμων, διότι πραγματικά θα μου μείνει αξέχαστη.»    Αφροδίτη Κασιμάτη

«Η συμμετοχή μας στο ‘’Why Europe Matters” ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μαθητές από άλλες χώρες με διαφορετικές συνήθειες και νοοτροπίες. Συνεργαστήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες, με σκοπό να καταλήξουμε σε μια λύση για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι να ψάχνουμε λύσεις, από τις οποίες δεν επωφελείται μόνο η χώρα μας αλλά όλα τα κράτη μέλη. Τέλος, αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι το γεγονός πως μέσα σε τέσσερις μέρες γνώρισα πάρα πολλά παιδιά από πολλές διαφορετικές χώρες συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και προτείναμε λύσεις.   Τρατσέλα Αγγελική