Μια κασέτα διηγείται..
Απρ 16 2018

«Ένας οδηγός σταματάει με το αμάξι του δίπλα σε έναν κάδο σκουπιδιών και  πετάει από το παράθυρο μία κασέτα ήχου. Μία έφηβη κοπέλα τη μαζεύει και, γυρίζοντας στο σπίτι, τη βάζει να παίξει. Τότε η κασέτα αρχίζει να διηγείται την ιστορία της. Εκφράζει το παράπονό της και ζητάει από τους ανθρώπους σεβασμό και αναγνώριση. Τους χάρισε όμορφες και ξένοιαστες στιγμές, γεμάτες μουσική. Γιατί, λοιπόν, να την πετάξουν και να μη τη βοηθήσουν να «ανακυκλωθεί» και να επιστρέψει ως ένα πιο σύγχρονο μέσο αναπαραγωγής ήχου;» 

Αυτό είναι με λίγα λόγια το σενάριο που συνέγραψε η μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Νεφέλη Σπυριδωνίδου και ενέπνευσε ομάδα μαθητών της Α΄τάξης του Αρσακείου Γενικού Λυκείου στο πλαίσιο του επιλεγόμενου μαθήματος της Καλλιτεχνικής Παιδείας –Μουσικής. Οι μαθητές συμμετείχαν ως ηθοποιοί, ως σκηνοθέτες, ως οπερατέρ, ως μουσικοί εκτελεστές και συνθέτες και ως μοντέρ. Με ιδιαίτερη προθυμία συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της ταινίας με τίτλο «Μία κασέτα διηγείται», αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και προσεγγίζοντας την τέχνη της μουσικής βιωματικά και διαθεματικά. Ταυτόχρονα, καλλιέργησαν το αισθητικό τους κριτήριο, το ομαδικό πνεύμα καθώς και τις δεξιότητές τους στις ΤΠΕ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτεύχθηκε μία διδασκαλία διεπιστημονική, διαφοροποιημένη και μαθητοκεντρική με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της αισθητικής κρίσης και της δημιουργικότητας, όπως ταιριάζει σε ένα σχολείο καινοτόμο, ενταξιακό, ψηφιακό και αειφόρο.

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

Την κινηματογραφική ομάδα αποτελούν οι μαθητές:

Άρτεμις Αλεξίου, Νικολέτα Δημόκα, Δημήτρης Δημόκας, Αιμιλία Θεοδωράκιογλου, Θεοφάνης-Αθανάσιος Καμαριάρης, Μαρία Ελένη  Κατσαρού, Φανή Μάνου, Γεωργία Μπαρκαμπά, Δημοσθένης Μυλωνάς,  Βάσκο Σταμπολίεβ. Υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η μουσικολόγος Αναστασία Γκίνη..