«Η Επανάσταση μέσα από την παλέτα του Βρυζάκη»
Απρ 26 2021

Γνωριμία με τη ζωγραφική και την ιστορία

Η εργασία  των μαθητών/τριών του τμήματος Α4 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Επανάσταση μέσα από την παλέτα του Βρυζάκη»,  με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ολοκληρώθηκε στην ψηφιακή της μορφή.  Το αποτέλεσμα της εργασίας τους θα αποτυπωθεί και έντυπα σε ένα λεύκωμα που θα αφήσει στα χέρια των παιδιών και των φίλων του Σχολείου ζωντανές τις εικόνες του Θ.Βρυζάκη, ενός ζωγράφου εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής επαναστασης και της ελληνικής ζωγραφικής.

Ο Θεόδωρος Π. Βρυζάκης, κορυφαίος  Έλληνας ζωγράφος του 19ου αι., θεωρείται ο θεμελιωτής της «Σχολής του Μονάχου». Γεννήθηκε στη Θήβα το 1814. Ο απαγχονισμός του πατέρα του από τους Τούρκους, τον Μάιο του 1821, ήταν ένας από τους λόγους της στροφής του στην ιστορική θεματογραφία. Από το  1844 ως το 1855 σπουδάζει στην Ακαδημία του Μονάχου, με υποτροφία της ελληνικής παροικίας της πόλης. Στο διάστημα 1848-1851 περιοδεύει στην Ελλάδα, συναντά αγωνιστές της Επανάστασης και μελετά τις μορφές και τις παραδοσιακές στολές τους. Πεθαίνει  στο Μόναχο το 1878 αφήνοντας ως κληρονομιά  το σύνολο των έργων του εργαστηρίου του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι ελαιογραφίες του Βρυζάκη θεωρούνται ως τα κατεξοχήν δείγματα των Ελλήνων ρομαντικών ζωγράφων του 19ου αι. Τα έργα του είχαν μεγάλη ζήτηση ως ζωντανές και πιστές αναπαραστάσεις της ελληνικής ιστορίας.

Δέκα ιστορικούς πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη, του ζωγράφου της Ελληνικής επανάστασης, αναλύουν και ζωντανεύουν με τις φωνές τους οι μαθητές και οι μαθήτριες:  Καλινδέρη Σοφία, Σίκλη Χρυσούλα, Σταυροπούλου Φωτεινή, Στυλιανού Στέλλα-Μαρία, Σωτηρόπουλος Ιωάννης, Τάσσης Χαρίτων, Τουλγαρίδου Μαρία, Τριάντη Μαρία, Τσακαλίδου Αναστασία, Τσιφόρης Χαράλαμπος-Ιωάννης, Τσολάκης Κωνσταντίνος, Τσούτσας Άγγελος, Φραγκίδου Ειρήνη, Χαραλαμπίδου Αναστασία, Χατζηστεφανίδου Σοφία, Χρηστίδου Πολύμνια, Χριστοδούλου Βασίλης και Χριστοδούλου Στέλλα. Τους μαθητές και τις μαθήτριες καθοδήγησε στην έρευνα και την παρουσίασή τους η φιλολόγος Σοφία Χαριτίδου.

Μπορείτε να δείτε τους πίνακες και να ακούσετε την παρουσίασή τους από τα παιδιά πατώντας πάνω σε κάθε έναν από αυτούς: