Βραδιά του Ερευνητή, 27 Νοεμβρίου 2020
Νοέ 25 2020

διαδικτυακές δράσεις από 23 έως 27.11.20

H «Βραδιά του Ερευνητή» αφορά εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας.Την περσινή χρονιά διοργανώθηκαν εκδηλώσεις «Βραδιά του Ερευνητή» σε 400 ευρωπαϊκές πόλεις με τη συμμετοχή 1.600.000 πολιτών. Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ραντεβού της αναλαμβάνοντας ανελλιπώς τη διοργάνωση εκδηλώσεων «Βραδιά του Ερευνητή» από την έναρξη του θεσμού το 2005.

Ενώ κάθε χρόνο, η «Βραδιά του Ερευνητή» υποδέχεται το κοινό στους χώρους της, φέτος λόγω της πανδημίας,  η εκδήλωση θα πάρει ψηφιακή μορφή με πλούσιο και ενδιαφέρον ψηφιακό υλικό που θα δημοσιεύεται σταδιακά στα κοινωνικά δίκτυα της Βραδιάς και θα κορυφωθεί με ένα live virtual event στις 27 Νοεμβρίου 2020.  Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σας προσκαλεί να συμμετέχετε στις δράσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή 2020» που θα διεξαχθούν διαδικτυακά την εβδομάδα 23 – 27/11/2020.

Παρακολουθώντας τις ψηφιακές αυτές δράσεις οι μαθητές και οι μαθήτριές μας θα έχουν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, να συνομιλήσουν ζωντανά με ερευνητές και να προβληματιστούν για φλέγοντα ζητήματα της επιστήμης. Στο website αλλά και στο κανάλι της εκδήλωσης στο  YouTube [Researchers Night Greece – YouTube] , οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ερευνητές και να μάθουν για την έρευνα αιχμής που πραγματοποιείται στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας [στον σύνδεσμο: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ | Βραδιά του Ερευνητή (researchersnight.gr)].

Κάθε χρόνο, ομάδα μαθητών από τα Σχολεία μας, το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ενεργά στην Βραδιά του Ερευνητή παρουσιάζοντας ζωντανά πειράματα. Φέτος, στις ειδικές συνθήκες της αποστασιοποίησης μαθητές και μαθήτριές μας της Α΄και της Β΄τάξης του Λυκείου ως μικροί ερευνητές-επιστήμονες, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χημείας Γεωργίας Στεφανίδου και την συνδρομή του παρασκευαστή των Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών του Σχολείου μας Δημητρίου Μπατγίδη, βιντεοσκόπησαν τα πειράματά τους, ώστε να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Επίσης, οι καθηγητές της Βιολογίας κ.Όλγα Ντίνα και κ.Αλέξιος Κοκκάλου σε συνεργασία με την καθηγήτρια Χημείας κ.Γεωργία Στεφανίδου αποφάσισαν να συμμετάσχουν με τα τμήματα της Α΄τάξης στην δράση «CHAT LAB». Πρόκειται για σύντομες διαδικτυακές συναντήσεις των ερευνητών με το ευρύ κοινό, στις οποίες μέσω φιλικής διαδικτυακής συζήτησης, θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να θέσουν τα ερωτήματα κατευθείαν στην πηγή της έρευνας και να πάρουν τις πιο ενημερωμένες απαντήσεις. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 η ερευνήτρια του ΙΝΕΒ/ΕΤΕΤΑ του ΑΠΘ κ.Μαριάννα Παντούρα θα συζητήσει με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄τάξης πάνω σε θέματα που αφορούν το ερευνητικό της αντικείμενο των Επιστημών της Ζωής, και ειδικότερα της Ανοσολογίας και της Ιατρικής Έρευνας για τη λειτουργία και τη δράση των μικροβίων που ζουν στο σώμα μας και μας προστατεύουν από ασθένειες.

Τα παιδιά της Α΄τάξης, αλλά και όσοι μαθητές και μαθήτριές μας παρακολουθήσουν τις δράσεις της φετινής διαδικτυακής Βραδιάς του Ερευνητή, αναμφίβολα θα πλουτίσουν τις γνώσεις τους, θα δεχτούν ερεθίσματα για σκέψη και έρευνα. Μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα εμπειρία τις ημέρες αυτές του εγκλεισμού και της διαδικτυακής μας απασχόλησης!

[Πληροφορίες για την εκδήλωση και τις επιμέρους δράσεις στον σύνδεσμο: Βραδιά του Ερευνητή (researchersnight.gr)]