Το Δικαίωμα στην Υγεία: Διαδικτυακή Συζήτηση
Νοέ 19 2020

‘’Εγώ κι Εσύ μαζί: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ‘’Εγώ κι Εσύ μαζί: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα’’, το οποίο υποστηρίζεται από το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Δ.Δ.Ε. Αν.Θεσσαλονίκης με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ. Η φετινή σχολική χρονιά, λόγω της πανδημίας, είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα στην υγεία. Στο πρόγραμμα το Σχολείο εκπροσωπείται από τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων Β2 και Β3, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις φιλολόγους Παπαδοπούλου Ειρήνη και Αναγνώστου Ιφιγένεια αντίστοιχα.

            Στο πλαίσιο του προγράμματος, και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Παρασκευή 20/11/2020 και ώρες 18.00-20.00, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση και δίνει το λόγο στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να εκφράσουν τα ερωτήματά τους για το δικαίωμα στην υγεία, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την υγειονομική κρίση του Covid-19 και την ασφαλή ενημέρωση γύρω από την υγεία. Έγκριτοι ιατροί και παιδαγωγοί θα απαντήσουν στα ερωτήματα των παιδιών και θα υπάρξει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.  Τα ερωτήματα αυτά θα τα υποβάλλουν εκπρόσωποι των μαθητών από κάθε περιφέρεια της χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η μαθήτρια του τμήματος Β3 Πεχλιβανίδου Μαρία επιλέχτηκε να έχει αυτόν τον ρόλο και να εκπροσωπήσει τα σχολεία της περιφέρειας  μαζί με δύο μαθητές άλλων σχολείων.

Είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που ευαισθητοποιεί και ταυτόχρονα ενεργοποιεί τα παιδιά να εμπλακούν και να προβληματιστούν σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η ματιά και η αντίληψή τους διευρύνεται, η σκέψη τους ωριμάζει κι έτσι διαμορφώνεται η συνείδησή τους ως υπεύθυνων ενεργών πολιτών. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίοδο της υγειονομικής κρίσης και της αναγκαίας κοινωνικής αποστασιοποίησης των παιδιών τέτοιες δράσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για όλους εμάς.

          Σας καλούμε λοιπόν να παρακολουθήσετε αυτή την εκδήλωση, που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στην παρούσα συγκυρία. Μπορείτε να συνδεθείτε πατώντας τον σύνδεσμο εδώ και να διαβάσετε περισσότερα στο ενημερωτικό σημείωμα της Διεθνούς Αμνηστίας που ακολουθεί.

14+1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Διαδικτυακή Εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ κι Εσύ Μαζί», για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Για πρώτη φορά μέσα στην πανδημία του Covid-19 στην Ελλάδα, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα συζητούν για το δικαίωμα στην υγεία και την υγειονομική κρίση με ειδικούς επιστήμονες σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων [εδώ].

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, μεγαλώνει φέτος και υποδέχεται 153 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και τη Χάλκη και από το ακριτικό Τυχερό Έβρου μέχρι το Ρέθυμνο, ανοίγει την αγκαλιά του σε περισσότερους από 560 εκπαιδευτικούς και 8.250 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρά τις αντιξοότητες και τις αναβαθμισμένες δυσκολίες μίας εκπαιδευτικής χρονιάς πολύ διαφορετικής από όλες τις άλλες, το «Εγώ κι Εσύ Μαζί», ανοίγει τη συζήτηση των δικαιωμάτων στις ψηφιακές τάξεις και φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το μαθητικό κοινό στο σεβασμό, την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Παρασκευή 20/11/2020, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας δίνει το λόγο στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, να εκφράσουν τα ερωτήματά τους για το δικαίωμα στην υγεία, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την υγειονομική κρίση του Covid-19 και την ασφαλή ενημέρωση γύρω από την υγεία.

Σας περιμένουμε όλες και όλους να παρακολουθήσουμε μαζί τη διαδικτυακή εκδήλωση που θα προβληθεί ζωντανά και ελεύθερα από την κεντρική σελίδα Facebook της Διεθνούς Αμνηστίας [εδώ], για να ακούσουμε 14+1 Ερωτήματα Μαθητών και Μαθητριών που απευθύνονται σε ειδικούς σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων, την Παρασκευή στις 18.00 – 20.00 το απόγευμα.