Απέναντι στα ερωτήματα των παιδιών..
Νοέ 28 2020

Μια διαδικτυακή Εκδήλωση συνέδεσε μαθητές από όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του
εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ κι Εσύ Μαζί»

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/11/2020 διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με θέμα «14+1 ερωτήματα μαθητών/ριών για το δικαίωμα στην υγεία». Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ κι Εσύ Μαζί»,  στο οποίο το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με δύο τμήματα της Β΄ Λυκείου και υπεύθυνες καθηγήτριες τις φιλολόγους Ιφιγένεια Αναγνώστου και Ειρήνη Παπαδοπούλου.

Μαθητές και μαθήτριες από Στ΄ Δημοτικού μέχρι Γ΄ Λυκείου από την Κρήτη ως τον Έβρο και από τη Ρόδο ως την Κέρκυρα έθεσαν καίρια ερωτήματα για τον τομέα της Υγείας, όπως για την καθολική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, τη σημασία της πρόληψης, την αντιμετώπιση της πανδημίας, το μαθητικό άγχος και πολλά άλλα. Σε αυτά απάντησαν οι παρακάτω έγκριτοι επιστήμονες:
  • Ντορέττα Αστέρη, Σύμβουλος Α’ Ειδικής Παιδαγωγικής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  • Μυρτώ Δρίκου, Πανελλήνια Υπεύθυνη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη της HelMSIC
  • Μαρία Καραμπέλη, Παθολόγος Επικουρική Επιμελήτρια Β’, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός
  • Θεώνη Κουφονικολάκου, Συνήγορος των Δικαιωμάτων του Παιδιού
  • Τάκης Παναγιωτόπουλος, παιδίατρος – επιδημιολόγος, Καθηγητής, Τομέας υγείας του παιδιού, Εθνικής Σχολής Δημόσιας
    Υγείας

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε η μαθήτρια του τμήματος Β3 Πεχλιβανίδου Μαρία, και το ερώτημα που διατύπωσε
και απαντήθηκε από την κ. Μυρτώ Δρίκα ήταν: «Συνδυάζεται το δικαίωμα στην υγεία με τα συμφέροντα των εταιρειών που παράγουν φάρμακα και εμβόλια;»

Η εκδήλωση αυτή ήταν μία απόδειξη ότι οι μαθητές και σκέφτονται και προβληματίζονται, αλλά και μπορεί να προβληματίσουν τους ειδικούς με τα εύστοχα και αιχμηρά -ενίοτε- ερωτήματά τους. Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες μίας εκπαιδευτικής χρονιάς πολύ διαφορετικής από όλες τις άλλες, το πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί» δίνει το έναυσμα για τη συζήτηση των δικαιωμάτων στις ψηφιακές τάξεις και φέρνει ένα βήμα πιο κοντά το μαθητικό κοινό στο σεβασμό, την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ . Αξίζει επίσης να διαβάσουμε εδώ τις σκέψεις της Μαρίας μετά την εκδήλωση και να κλείσουμε με τα αισιόδοξα λόγια της:
Παιδιά…
Δεν είμαστε το μέλλον.Είμαστε το παρόν!
Δεν ζούμε μία φορά. Ζούμε κάθε μέρα!
Ο μόνος ιός και η μόνη πανδημία που μπορεί να μας σταματήσει να ζούμε είναι αυτή που καταστρέφει τα όνειρα.
Ονειρευτείτε! Οι καλύτερές μας μέρες δεν έχουν έρθει ακόμα.
Και όταν θα έρθουν, θα είμαστε εκεί.