Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης η γνώση συμβαδίζει πάντα με την πολύπτυχη καλλιέργεια και το μάθημα δεν περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους της αίθουσας. Σε κάθε διδακτικό αντικείμενο γίνεται προσπάθεια να κατακτηθεί η γνώση με τρόπους αμεσότερους και βιωματικότερους από τη διάλεξη του διδάσκοντος σε μία κατά μέτωπον διδασκαλία –όσο κι αν η τελευταία αποτελεί την απαραίτητη εκκίνηση για το ταξίδι της μάθησης. Το μάθημα προεκτείνεται σε ψηφιακούς δρόμους και σε εξωσχολικούς χώρους που φιλοξενούν εκθέσεις και εκδηλώσεις, προσθέτοντας έτσι ζωντάνια, ενάργεια και διάδραση στο εκάστοτε διδακτικό αντικείμενο. Στο παραπάνω πλαίσιο όλες οι διδακτικές επισκέψεις του Αρσακείου Γυμνασίου σχετίζονται ευθέως με τα διάφορα διδακτικά αντικείμενα και αποτελούν συνέχεια των μαθημάτων.
Η Β΄ τάξη Γυμνασίου διδάσκεται Μεσαιωνική και Νεώτερη Ιστορία. Στις αρχές Οκτωβρίου, μάλιστα, φθάνει στον Ιουστινιανό και την Αγία Σοφία. Σταθήκαμε τυχεροί που το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργάνωσε την ίδια περίοδο περιοδική έκθεση με θέμα: «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» Οι ιταλοελβετοί αδελφοί Fossati ανέλαβαν το 1847 τη συντήρηση και αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Δύο χρόνια εργάστηκαν συστηματικά και ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν τα ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας μετά το 1453. Καλλιτέχνες εκ φύσεως, σχεδίασαν 22 λιθογραφίες και 3 ξυλογραφίες της Αγίας Σοφίας και της Κωνσταντινούπολης, που εκθέτονται στο Μουσείο.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017. Οι μαθητές είχαν ενημερωθεί προφορικά και έφεραν μαζί τους τα φύλλα εργασίας, για την πληρέστερη παρακολούθηση της παρουσίασης. Μετά την ξενάγηση, συμπλήρωσαν τα φύλλα εργασίας, περιηγήθηκαν το υπόλοιπο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και κατευθύνθηκαν στο παρακείμενο Πεδίο του Άρεως για ένα σύντομο ψυχαγωγικό περίπατο.
Η Ρένια Μολδοβάνη εξέφρασε τις εντυπώσεις της ως εξής:
«Αισθάνθηκα μεγάλη χαρά, όταν ο καθηγητής μας μάς μίλησε για την Αγία Σοφία, την ιστορία και την αξία της. Ένιωσα ρίγος βλέποντας όλα αυτά που έρχονται από το μακρινό παρελθόν και μας εντυπωσιάζουν μέχρι και σήμερα.»
Ο Έκτωρ Μεντεσίδης πρόσθεσε:
«Η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο συνδυάστηκε με το μάθημα της Ιστορίας, στο οποίο αναφερόμαστε στην Αγία Σοφία. Η ξενάγηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Το Μουσείο έχει, επίσης, καταπληκτικές βυζαντινές εικόνες, ευαγγέλια και άμφια.»
Η Αλκμήνη Κουκούτση σχολίασε:
«Η σημερινή επίσκεψη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Όλα αυτά που είδαμε για την Αγία Σοφία, μου έκαναν βαθιά εντύπωση.»