Γ΄ Γυμνασίου: διδακτική επίσκεψη με τους Thesseaker στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας
Οκτ 14 2017

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διδακτική επίσκεψη της τρίτης τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ). Η επίσκεψη αυτή ήταν στην πραγματικότητα ένας πολιτιστικός περίπατος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που σχεδίασαν οι μαθητές του τμήματος Β1 του Λυκείου μας, στο πλαίσιο της εικονικής επιχείρησης του ΣΕΝ «THESSeeker». Κατά τη διάρκεια του περιπάτου οι μαθητές του Β1 ξενάγησαν τους συμμαθητές τους σε χώρους που συνδέονται με τα επαγγέλματα και την ιστορία της πόλης.

Ο περίπατος ξεκίνησε από το Μπέη-Χαμάμ με μαθητές-ξεναγούς να ενημερώνουν τους συμμαθητές τους για το επάγγελμα του Χαμαμτζή αλλά και της προξενήτρας, καθώς το Χαμάμ λειτουργούσε για τους άνδρες ως τόπος συνάντησης με σκοπό τη χαλάρωση αλλά και το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών, ενώ για τις γυναίκες ως τόπος καλλωπισμού αλλά και εύρεσης συζύγου μέσω προξενιού.

Στη συνέχεια η ομάδα των μαθητών και των μαθητριών μας επισκέφθηκε τη Ρωμαϊκή Αγορά, όπου γινόταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών. Εκεί προσπαθήσαμε να δούμε τις αναλογίες και να παραλληλίσουμε την εμπορική διαδικασία με τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Οι ξεναγοί μας αναφέρθηκαν επίσης στο Ωδείο και το Βουλευτήριο που υπήρχε στην περιοχή. Μίλησαν για την πολιτική διοίκηση της πόλης, το επάγγελμα του πολιτικού, του ηθοποιού και του καραγκιοζοπαίχτη, σκιαγραφώντας την εξέλιξή τους στο πέρασμα των χρόνων.

Το πέρασμα από το Μπιτ-Παζάρ (μικρή αγορά) από τη γνωστή του πλευρά με τις αντίκες (και οτιδήποτε μπορεί κάποιος να φανταστεί πως είναι δυνατό να πουληθεί), αλλά και από την πίσω πλευρά του με τα καφεκοπτεία, τα μπουγατσατζίδικα και γενικά τα καταστήματα αποικιακών και εδωδίμων, έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα στην περιήγησή μας.

Η συνέχεια της επίσκεψής μας στο Μπεζεστένι (κλειστή αγορά) με τα υφάσματα, τα κοσμήματα και το τυπογραφείο, μας έδειξε ότι πολλά επαγγέλματα παρέμειναν επίμονα σταθερά στον ίδιο επαγγελματικό χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Έδωσαν χρώμα στην περιοχή, δημιούργησαν παράδοση κι είναι κρίμα να μη διατηρηθεί η συνέχεια αυτή.

Στην αγορά Καπάνι και Μοδιάνο μιλήσαμε για τον επισιτισμό της πόλης από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτόν. Στο Γιαχουντί-Χαμάμ είδαμε τα λουλουδάδικα και στην πλατεία Ελευθερίας αναφερθήκαμε στα Χάνια, τα Καφέ-Σαντάν, αλλά και στην εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική των κτηρίων της περιοχής. Σταθήκαμε ιδιαίτερα στη μικρογραφία του Λονδρέζικου «Selfridges», πάνω από την στοά «Ερμής», το οποίο στέγαζε γραφεία και εμποροραφεία αλλά και  μπροστά στο κτήριο «Stein», ένα ιδιαίτερο κτήριο με τη χαρακτηριστική σφαίρα στην κορυφή,  το οποίο σώθηκε από την πυρκαγιά του 1917. Ήταν το ανδρικό πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης κι είχε απέναντί του το μοναδικό φωτογραφείο του Λατιμέρ, έτσι ώστε να φωτογραφίζονται οι άνδρες μετά την αγορά ενός καινούριου κουστουμιού! Κλείσαμε τον περίπατό μας στα Λαδάδικα, όπου συζητήσαμε για τα επαγγέλματα που φιλοξενήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και το πώς αυτά εξελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων.

Διαβάστε τις εντυπώσεις της Αντωνίας Σιδηροπούλου και της Κωνσταντίνας Χριστοδουλίδου:

«Ήταν μια βόλτα ευχάριστη και βιωματική σε μέρη οικεία, που τα προσεγγίσαμε με τη διαφορετική ματιά που μας πρόσφεραν οι ξεναγοί συμμαθητές μας. Μάθαμε για την ιστορία των επαγγελμάτων της πόλης μας με έναν τρόπο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον».