«Να μιλήσω για ήρωες..»-Η σχολική γιορτή για τις επετείους της 26ης και 28ης Οκτωβρίου
Νοέ 3 2021

Στο Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης ο εορτασμός της διπλής επετείου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 και για το ΟΧΙ το 1940 πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και την παρακολούθησαν   μαθητές, μαθήτριες και  διδάσκοντες/ουσες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. 

Το θέμα της γιορτής, ο ηρωισμός, επελέγη  με αφορμή στίχους από το ποίημα Τελευταίος σταθμός του Γιώργου Σεφέρη. Εξάλλου όπως φέρεται να είπε ο σκωτσέζος συγγραφέας Sir Walter Scott ( 1771-1832) η ποίηση ανοίγει το μυαλό, δίνει χάρη στη σοφία και κάνει τον ηρωισμό κληρονομικό.

«Να μιλήσω για ήρωες να μιλήσω για ήρωες: ο Μιχάλης
που έφυγε μ’ ανοιχτές πληγές απ’ το νοσοκομείο
ίσως μιλούσε για ήρωες όταν, τη νύχτα εκείνη
που έσερνε το ποδάρι του μες στη συσκοτισμένη πολιτεία,
ούρλιαζε ψηλαφώντας τον πόνο μας ∙ «Στα σκοτεινά
πηγαίνουμε στα σκοτεινά προχωρούμε…»

Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά, όχι όμως στα τυφλά. Σε μια εποχή κυνική και ναρκισσιστική και διαρκώς επαναπροσδιοριζόμενη, οι ήρωες λειτουργούν ως σύμβολα που εμπνέουν τους ανθρώπους. Οι ήρωες μάς θυμίζουν όχι μόνο σε τι αντιστεκόμαστε αλλά και τι υπερασπιζόμαστε και για ποιο λόγο αξίζει μια τέτοια απόφαση ζωής.

Το να ανήκουμε στη συνέχεια του παρελθόντος, συνδέεται άμεσα με το αν θα έχουμε μέλλον. Όσο η βαρβαρότητα κάθε μορφής θα καταδυναστεύει τους αθώους και τους αδύναμους, ο ηρωισμός είναι αναγκαίος για να την ακυρώσουμε. Αν εξοβελιστεί ο ηρωισμός από την ζωή ενός έθνους ή ενός ανθρώπου τότε επέρχεται ο εκφυλισμός και η ανελευθερία

Στο πρώτο μέρος της γιορτής  με μια απλή και υποβλητική  τελετή έγινε η καθιερωμένη παράδοση Σημαίας στην σημαιοφόρο και τους παραστάτες του σχολικού έτους 2021-2022.  Σύμφωνα με το πρακτικό, απόσπασμα του οποίου ανέγνωσε ο φιλόλογος Βίκτωρ Βαβαρούτσος, σημαιοφόρος ορίστηκε η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Βλάχου Αγάπη και παραστάτες οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης Ιεροπούλου Κρίστα και Τσαβλή Στυλιανή Μαρία, οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Γρατσία Μαριάννα και Καπίδου Δήμητρα και ο μαθητής της Α΄ τάξης Μεσιακάρης Χρήστος. Ο σημαιοφόρος  του προηγούμενου έτους Απόστολος Βεκόπουλος  παρέδωσε την  σημαία  στην Διευθύντρια Άννα Σγουρού και εκείνη με τη σειρά της στους νέους αριστούχους, οι οποίοι αποχώρησαν καταχειροκροτούμενοι.

Αντίστοιχα στο Γυμνάσιο, η καθιερωμένη παράδοση Σημαίας στον σημαιοφόρο και τους παραστάτες του σχολικού έτους 2021-2022 έγινε με το ίδιο απλό και υποβλητικό  τελετουργικό.  Σύμφωνα με το πρακτικό, απόσπασμα του οποίου ανέγνωσε η υποδιευθύντρια Μαρία Φωτίου, σημαιοφόρος ορίστηκε κατόπιν κλήρωσης ο  μαθητής της Γ΄ τάξης Χειροπέδης Κωνσταντίνος και παραστάτες οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης Μπακαλιού Αλκμήνη , Μπαλάση Αθανασία και Σαββουλίδου Μακρίνα, και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Κολτσάκη Δήμητρα και Σκανδύλα Μαριλένα. Ο σημαιοφόρος  του προηγούμενου έτους Χρήστος Μεσιακάρης  παρέδωσε την  σημαία  στον Διευθυντή Αθανάσιο Νευροκοπλή και εκείνος με τη σειρά του στους νέους αριστούχους, οι οποίοι αποχώρησαν καταχειροκροτούμενοι.

Στο δεύτερο μέρος της γιορτής τιμήθηκαν η επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό το 1912 και η επέτειος του ΟΧΙ στην Ιταλική φασιστική εισβολή το 1940. Την γιορτή ξεκίνησε ο μαθητής Γιώργος Αντωνίου με ομιλία του για την αναζήτηση του ήθους των ηρώων και για τον ρόλο τους στην σημερινή κοινωνία. Κείμενα, ποιήματα και θεατρικό αναλόγιο πλαισιωμένα από ηλεκτρονική παρουσίαση (ppt) φωτογραφιών και αρχειακού υλικού σχετικά με την θεματική της γιορτής παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης (κατά σειράν εμφανίσεως) Φωτεινή Βλαχοπούλου,  Χρήστος Κασακόγιας, Βασίλης Χριστοδούλου, Φρόσω Ακάση, Κατερίνα Καλλιστρίδου,  Χρήστος Καζάκος, Νίκος Βερβερίδης, Μαριάννα Γρατσία, Έλενα Γεωργίου, Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Δήμητρα Καπίδου και Βασιλική Παυλίδου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της χορωδίας Μαριάννα Γρατσία, Μιχάλης Δήμου, Ελισάβετ Ζαχαροπούλου, Σοφία Ζυγανιτίδου, Άννα Ήλκου, Δήμητρα Καπίδου, Πασχάλης Κεσόγλου, Στάθης Κλώνος, Αριάδνη Κώστα, Ρίτα Λαζούδη, Βασίλης Νάκος, Ειρήνη Παπαγιάννη, Δημήτρης Παπαγιάννης, Βασιλική Παυλίδου, Βασιλική Σαμολαδά, Κατερίνα Σαπιρίδου, Φωτεινή Σταυροπούλου, Σπύρος Τσανίδης, Δημήτρης Τσιρίδης & Βασίλης Χριστοδούλου και οι μαθητές και οι μαθήτριες της ορχήστρας Αντώνης Ατζέμης (βιολί), Άννα Ήλκου (πιάνο), Πασχάλης Κεσόγλου, Αριάδνη Κώστα & Φωτεινή Σταυροπούλου (κιθάρα) έψαλαν το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου και παρουσίασαν τα τραγούδια Γυναίκες Ηπειρώτισσες [Γ. Κατσαρός, Πυθαγόρας] και Αη Γιώργης [Λουδοβίκος των Ανωγείων, Φίλιππος Γράψας]

Την διδασκαλία και διεύθυνση του Μουσικού Συνόλου είχε η μουσικολόγος Αναστασία Γκίνη, τον συντονισμό του ορχηστρικού συνόλου/κιθάρα/μαντολίνο ο χημικός Βασίλειος Μυλωνάς και την επιμέλεια της γιορτής [κείμενα, διδασκαλία, συντονισμός] η φιλόλογος Αντωνία Κ. Βουλγαράκη και η  καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Βασιλική Κωσταρά .

 

Αποσπάσματα από το καταληκτικό κείμενο στην γιορτή

«… Γι’ αυτό τιμούμε τις επετείους. Για τους ήρωες κάθε εποχής. Για τα ΟΧΙ που κερδίζουν την ζωή μας. Για τα ΟΧΙ στην υποδούλωση, στην εξάρτηση, στην άγνοια, στην απληστία, στον αποκλεισμό, στην βία –όποιας μορφής. Για την κατάφαση στην αλληλεγγύη, την συμπάθεια, την έγνοια για τον κόσμο και τους ανθρώπους και την φύση.

Δεν ήμασταν ήρωες. Αλλά είχαμε θυμώσει που μας έκλεβαν την ανθρωπιά μας. Φοβόμασταν τον Θάνατο αλλά αγαπούσαμε την Τιμή και την Λευτεριά πολύ περισσότερο από ότι φοβόμασταν. Και η Αγάπη νικά τον Φόβο. Όπως το Φως νικά το σκοτάδι

Να μιλήσω για ήρωες! Πάντα να μιλάτε για ήρωες. Για αυτούς που έχουν το κουράγιο να λένε ΟΧΙ. Για αυτούς που αγαπούν πιότερο από ότι φοβούνται…