Τα δέντρα φυσική ασπίδα στην κλιματική αλλαγή
Μαΐ 8 2023

 Παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος του Α3

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, στο πλαίσιο της 1ης Πανελλήνιας Μαθητικής Περιβαλλοντικής Συνάντησης του Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης, «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη-Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», στο οποίο έχει ενταχθεί το σχολείο μας, αντιπροσωπεία των μαθητριών και μαθητών του Α3 παρουσίασε την εργασία τους για το περιβάλλον. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λύκειο Νεάπολης.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του τμήματος Α3 την τρέχουσα σχολική χρονιά, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκαν με το περιβαλλοντικό θέμα: «Κλιματική Αξία των Αστικών Δένδρων», το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIVUT που υλοποιεί το Εργαστήριο Δασοκομίας. Γενικός Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η υλοποίηση της Στρατηγικής των Πράσινων Υποδομών για το Κλίμα σε μεσογειακές πόλεις με βάση τον κοινό σχεδιασμό και τη διαχείριση των αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου από υπευθύνους αστικού σχεδιασμού και πολίτες. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από διδάσκουσες και ερευνήτριες του Τμήματος Δασολογίας για το φυσικό περιβάλλον του περιαστικού δάσους, την εδαφολογία του, τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, τις δυνατότητες βελτίωσης των δασικών φυτών, αλλά και για τις πολιτικές προστασίας του. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, καθώς και τον καίριο ρόλο των δέντρων στην αντιμετώπιση του προβλήματος είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με συμμαθητές και συμμαθήτριές τους άλλων σχολείων του Δικτύου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Στο πρόγραμμα μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες συμμετείχαν η καθηγήτρια Αναγνώστου Ιφιγένεια, φιλόλογος, η Νανά Παναγιώτα, φιλόλογος, και η Γεωργία Στεφανίδου, χημικός. Στην παρουσίαση τα παιδιά συνόδευσαν η κ.Στεφανίδου και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Γ.Τσιτσιλιάνος.

Αξίζει να διατρέξετε την παρουσίαση των παιδιών: