Αναγνωρίζοντας τους κοινούς τόπους : Σικελία | Ελλάδα
Μαΐ 8 2023

μια πλούσια σικελική εμπειρία

Κατά το διάστημα 23 έως 27 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή μας στη Σικελία στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης με το Istituto Gonzaga – Centro Educativo Ignaziano του Παλέρμο. Δεκαεννέα μαθητές και μαθήτριες του Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄ Λυκείου με τη συνοδεία των φιλολόγων Σοφίας Χαριτίδου και Ιφιγένειας Αναγνώστου ανταπέδωσαν την επίσκεψη που είχαν πραγματοποιήσει οι Ιταλοί συμμαθητές και συμμαθήτριές τους τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία να τους/τις συναντήσουν ξανά.

Οι εμπειρίες από το ταξίδι πλούσιες και ποικίλες: επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους/ελληνικές αποικίες στη Σικελία (Σελινούντας, Εγέστα, Συρακούσες), γραφικές πόλεις (  Μονρεάλε, Τσεφαλού, Έριτσε, Νησί της Ορτυγίας στις Συρακούσες) και φυσικά στο ίδιο το Παλέρμο και το ιστορικό του κέντρο, όπου μας ξενάγησαν οι Ιταλοί μαθητές και μαθήτριες, όπως ακριβώς τους είχαμε ξεναγήσει και εμείς αντιστοίχως, κατά τη δική τους επίσκεψη, στα ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η σημαντικότερη στιγμή του ταξιδιού μας, όμως, ήταν η επίσκεψη στο σχολείο τους, το Istituto Gonzaga – Centro Educativo Ignaziano και η θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν τόσο τα παιδιά όσο και ο Διευθυντής Padre Vitangelo Carlo Maria Denora και οι καθηγητές Alessandro Castelli  και Susanna Princiotta. Τα παιδιά μάς παρουσίασαν τα μνημεία που είχαμε επισκεφτεί όλοι μαζί την προηγούμενη ημέρα στην Εγέστα  και τον Σελινούντα, εμείς τους κεράσαμε το παραδοσιακό πασχαλινό μας τσουρέκι και όλοι μαζί χορέψαμε ένα συρτάκι. Άλλες όμορφες στιγμές που μοιραστήκαμε ήταν οι βραδινές έξοδοι στην πιτσαρία με τη μεγάλη ποικιλία σε τοπικά πιάτα, η βόλτα στο κέντρο του Παλέρμο και το αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σπίτι της φίλης μας Rosalba. Τέλος, συναντήσαμε την καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο κ. Maria Caracausi και μαζί της ξεναγηθήκαμε στο Πραιτώριο και στους χώρους φυλάκισης και βασανιστηρίων της Ιεράς Εξέτασης.

Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα παιδιά ήταν πολύ θερμές, οι κουβέντες και τα γέλια μεταξύ τους μας συνόδευαν σε όλο ταξίδι και η συγκίνηση του αποχαιρετισμού ήταν διάχυτη σε Ιταλούς και Έλληνες. Είμαστε, επομένως, σίγουρες ότι ο σκοπός της αδελφοποίησης επιτεύχθηκε κατά τον πρώτο χρόνο και η σύσφιγξη στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων  θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Τους αποχαιρετούμε, λοιπόν, προσωρινά με ένα μεγάλο GRAZIE και ARRIVEDERCI!