Διαγωνισμός ορθογραφίας στα Γαλλικά “Dictée Lavalloise”: μία ακόμη συμμετοχή των Σχολείων μας σε γαλλόφωνη δράση!
Μάι 16 2023

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την ολοκλήρωση του μαθητικού διαγωνισμού ορθογραφίας στα Γαλλικά Dictée Lavalloise. O μαθητικός διαγωνισμός έλαβε χώρα διαδικτυακά την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και απευθυνόταν σε μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου.

Από τα Σχολεία μας συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου, Χρυσούλα Κυπάρου, Αχιλλέας Ναλμπαντίδης, Σοφοκλής Παπαδόπουλος και Μαριλένα Σκανδύλα, οι μαθητές της Α΄Λυκείου Δάκου Μαρία-Ηλέκτρα, Ήλκου Ιωσηφίνα, Μουτεβελίδης Δαμιανός-Εμμανουήλ και η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Χρυσάνθη Αναγνωστοπούλου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν επάξια στο υψηλό επίπεδο και στις δυσκολίες ενός διαγωνισμού ορθογραφίας στη γαλλική γλώσσα και σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές και οι καθηγήτριές τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συνεργαζόμενους φορείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την συγγραφέα Chloé Aϊcha Boro – κείμενο της οποίας επιλέχθηκε για τον φετινό διαγωνισμό – και το έργο της που εντάσσεται στη γαλλόφωνη λογοτεχνία της Burkina Faso.

Ο μαθητικός διαγωνισμός “Dictée Lavalloise” διοργανώνεται από το Γενικό Λύκειο Πολυγύρου και αποτελεί ένα θεσμό που εδραιώθηκε από το 2003 μεταξύ της πόλης του Λαβάλ Γαλλίας και των αδελφοποιημένων πόλεων Québec του Καναδά, Garango της Μπουρκίνα-Φάσο, Suceava της Ρουμανίας και Lovetch της Βουλγαρίας. O Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως υπό την αιγίδα της ΠΕ Χαλκιδικής και με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, της επιτροπής αδελφοποίησης Λαβάλ-Ελλάς του Δήμου Λαβάλ Γαλλίας και του Συλλόγου καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας APLFDU.

Οι μαθητές μας δήλωσαν ότι ήταν μια πρωτόγνωρη και διασκεδαστική εμπειρία μέσα από την οποία είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στη γαλλική γλώσσα, να γνωρίσουν τον πλούτο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας μέσα από τη μελέτη ενός λογοτεχνικού κειμένου και να συμμετέχουν σε μια διακρατική και πολυπολιτισμική διοργάνωση.

Την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής και τα αναμνηστικά δώρα που εστάλησαν από τους διοργανωτές, λαμβάνοντας τα θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή και τις επιδόσεις τους.

Τους μαθητές καθοδήγησαν οι καθηγήτριες Γαλλικών Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου και Σοφία Καρασάββα.