Δράση της Ομάδας Εθελοντισμού στην προετοιμασία και διανομή του συσσιτίου του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
Δεκ 1 2019

Το πρωί του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δράση της Ομάδας Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου για τη φετινή σχολική χρονιά. Δύο ομάδες μαθητών του Γυμνασίου και μία του Λυκείου επισκέφτηκαν το Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης και βοήθησαν στην προετοιμασία και διανομή του συσσιτίου στους απόρους της περιοχής. Με πολλή όρεξη για δουλειά και διάθεση για προσφορά τα παιδιά μπήκαν στην κουζίνα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, μαγείρεψαν, ετοίμασαν τις μερίδες του φαγητού, τις πρόσφεραν στους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί και, τέλος, βοήθησαν στο καθάρισμα της κουζίνας και των μαγειρικών σκευών. Συμμετέχοντας στη διαδικασία του συσσιτίου από την αρχή ως το τέλος, γεύτηκαν τη χαρά της προσφοράς αλλά και γνώρισαν μια άλλη όψη της ζωής, άγνωστη στους ίδιους, των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από τα στοιχειώδη.

Οι πλέον αρμόδιοι να μιλήσουν είναι, βέβαια, οι ίδιοι οι μικροί μάγειρες και σερβιτόροι, οι οποίοι καταθέτουν την εμπειρία τους:

Στου συσσιτίου την κουζίνα

Μικροί, μεγάλοι, παιδιά προπάντων,

μαζεύτηκαν στην εκκλησία των Αγίων Πάντων.

Κι ένιωθες ότι χρόνια στην ομάδα ανήκεις,

βοηθώντας στο συσσίτιο της Θεσσαλονίκης. 

Φορέσαμε σκουφιά, γάντια και ποδιές,

και δίναμε ψωμιά, κριθαράκι και φακές.

Ήμασταν εκεί για να προσφέρουμε,

μα κάποιες φορές δεν ξέρουμε

πότε της καλής πράξεως τα κάλλη

θα γεννήσουν καλή πράξη άλλη. 

Γιατί, ξέρετε, πίσω από την εκκλησία,

είδα έναν παππού φτωχό,

που από εμάς πήρε φαγητό.

Και το ψωμί έκοβε σε κομματάκια,

για να φαν’ και τα μικρά περιστεράκια… 

Θα σας πω ένα μυστικό,

κι είθε να το μάθει όλη η γης.

Απ’ αυτήν την εμπειρία, έμαθα τα εξής:

«Τον κόσμο όλο κι αν κατέχεις,

Την καρδιά τη δίνεις, για να πεις ότι την έχεις»

Στελίνα Μπουζοπούλου

Μετά από τη δράση στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, όπου συμμετείχαμε ως Ομάδα Εθελοντισμού, αισθάνομαι ευτυχισμένη. Οι άνθρωποι εκεί ήταν φιλόξενοι και πολύ εξυπηρετικοί. Μας εξήγησαν τη διαδικασία και αμέσως πιάσαμε δουλειά! Εκείνη την ημέρα βοηθήσαμε πολύ κόσμο και προσφέραμε ένα πολύ βασικό αγαθό, το φαγητό, σε ανθρώπους που το είχαν πραγματικά ανάγκη. Όλοι ήμασταν χαρούμενοι και πολύ ενθουσιασμένοι. Ήταν μία σημαντική εμπειρία, που σίγουρα θα τη θυμάμαι για όλη μου τη ζωή.

Βίβιαν Πράττου

Υπάρχουν άνθρωποι που ζούνε μια ζωή με ανέσεις ή έστω έχουν τα βασικά. Και υπάρχουν και άλλοι που όχι μόνο δεν έχουν ανέσεις, αλλά δεν έχουν ούτε τα βασικά, που παλεύουν καθημερινά για τη ζωή. Πρέπει, λοιπόν, να τους βοηθήσουμε και όχι μόνο χρηματικά. Έτσι και εμείς πήγαμε να βοηθήσουμε στο συσσίτιο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων. Δεν είναι περίεργο μικρά παιδιά να βοηθούν στο συσσίτιο; Όχι μόνο δεν είναι περίεργο, αλλά αυτή η εμπειρία μας πρόσφερε πολλά. Τα συναισθήματα που νιώθεις εκείνη τη στιγμή είναι απερίγραπτα. Η χαρά σε κυριεύει, το αίσθημα της προσφοράς σε γεμίζει, όπως όταν ήμασταν μικρά και παίζαμε ένα καινούργιο παιχνίδι. Τελικά, η ζωή είναι σαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μας δίνει δηλαδή το ζάρι και την ευκαιρία να κάνουμε μερικά βήματα. Εμείς όμως αποφασίζουμε αν θα πάμε μπροστά ή πίσω.

Νάσια Κανταλάφτ

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 η Ομάδα Εθελοντισμού του Σχολείου μας βρέθηκε στην εκκλησία των Αγίων Πάντων για να βοηθήσει στην παρασκευή του συσσιτίου του ναού. Οι κυρίες του ναού μάς υποδέχτηκαν με ευγενική και φιλική διάθεση και μας εξήγησαν λεπτομερώς τι έπρεπε να κάνουμε. Ακόμη, μας διηγήθηκαν προσωπικές τους εμπειρίες και έτσι κατανοήσαμε καλύτερα την αξία αυτής της πράξης. Νιώσαμε τη χαρά τους για τη βοήθεια που τους προσφέραμε και αισθανθήκαμε ικανοποίηση για την καλή μας πράξη και την ειλικρινή προσφορά μας σε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Εγώ προσωπικά έγινα και φίλη με την κυρία Βάσω και περάσαμε όλοι πολύ καλά! Ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη και θα θέλαμε πολύ να μας δοθεί ξανά μια ευκαιρία να επαναλάβουμε μια τόσο καλή πράξη!

Βασιλική Τσιτσιλιάνου

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 επισκεφτήκαμε με την Ομάδα Εθελοντισμού του Σχολείου μας  την εκκλησία των Αγίων Πάντων και συμβάλαμε στην παρασκευή του συσσιτίου του ναού. Αναμφισβήτητα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία! Χάρηκα πολύ που βοήθησα τις κυρίες του ναού στην προετοιμασία του συσσιτίου και στην προσφορά του γεύματος σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Ένιωσα πολύ καλά με τον εαυτό μου, γιατί έρχονται οι γιορτές και εγώ έκανα μια καλή πράξη. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν τα σκεύη στα οποία μαγειρεύαμε. Ήταν πολύ μεγάλα και χωρούσαν μεγάλες ποσότητες φαγητού, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων για τους οποίους ετοιμάστηκε το συσσίτιο. Επίσης, υπήρχε μια μεγάλη κουτάλα σαν κουπί, για να ανακατεύουμε το φαγητό. Τέλος, αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η συμπεριφορά των κυριών που δούλευαν εκεί. Όλες, ήταν γλυκύτατες, πολύ ευγενικές και μας έλεγαν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Θα ήθελα σίγουρα να επαναλάβουμε αυτή τη δράση!

Μαρίσα Τρατσέλα

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες των Ομάδων Εθελοντισμού των Σχολείων Χ. Τασιούλα, Χ. Αλεξάνδρου, Ι. Αναγνώστου και Σ. Χαριτίδου.