Μια «στάση» στο Μουσείο Φωτογραφίας
Δεκ 1 2019

«Taking a stance» – στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου τα τμήματα Β΄1 και Β΄2 της Β΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τη διδακτική τους επίσκεψη στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Εκεί, ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του Μουσείου στην περιοδική έκθεση φωτογραφίας «Taking a stance», η οποία φιλοξενεί έργα σύγχρονων φωτογράφων στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.
H φετινή  7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης επιχειρεί  να γίνει σημείο στάσης και αναστοχασμού για τα καίρια ζητήματα των σύγχρονων κοινωνιών, οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτατα και συχνά σε συνθήκες ανισότητας. Μέσω της επαφής τους με το ευρύ κοινό, τα ποικίλα καλλιτεχνικά έργα και οι δημιουργοί τους διαμορφώνουν  ένα πεδίο επαναπροσδιορισμού αξιών και προτεραιοτήτων. Προτείνουν να δούμε τον κόσμο από κάποια απόσταση κάνοντας  μία Στάση, μια παύση δηλαδή για αναστοχασμό.

Στους μαθητές και τις μαθήτριες παρουσιάστηκαν έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως της Christien Meindertsma, του Joan Fontcuberta, του Γιώργου Δεπόλλα και πολλών άλλων φωτογράφων. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιστορία που είχαν να αφηγηθούν οι φωτογραφίες και συμμετείχαν σε μια ζωηρή συζήτηση με την ξεναγό. Το ενδιαφέρον τους φαίνεται πως εντυπωσίασε την υπεύθυνη του Μουσείου, η οποία τους προσκάλεσε σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με καλεσμένο τον Joan Fontcuberta στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι φιλόλογοι κ. Γεωργία Νάνου και κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, και ο μαθηματικός κ. Νίκος Μιχαλόπουλος.