«Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος»
Δεκ 1 2019

Διδακτική Επίσκεψη της Γ’ Λυκείου, Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του Αρσακείου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος» στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση επιχειρεί μια χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου του Έλληνα δημιουργού μέσα από ζωγραφικά έργα του εμβληματικού σκηνοθέτη, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις -ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, σχολίασε ότι η έκθεση πραγματοποιεί ένα παλιό όνειρο του Φεστιβάλ και ότι τα εγκαίνιά της συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 60 ετών από το πρώτο Φεστιβάλ, τον Σεπτέμβριο του 1960, στο οποίο η ταινία του Κούνδουρου, Το Ποτάμι, τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εύστοχα επισήμανε τη σφαιρικότητα της προσωπικότητας του Νίκου Κούνδουρου, ενός χαρακτήρα που ήταν ταυτόχρονα Ρωμιός, Βυζαντινός και Ευρωπαίος, κοσμικός και απόκοσμος, με όλη αυτή την εμμονή στην Κρήτη, στην ελληνική μυθολογία και παράδοση, με τις επιρροές του Κόντογλου, του Μώραλη, του Τσαρούχη.

Στόχος των Διδακτικών Επισκέψεών μας είναι όχι μόνο η διεύρυνση της παιδαγωγικής διαδικασίας, αλλά και η εξασφάλιση ενός αναγκαίου διαλείμματος στην πιεστική καθημερινότητα των μαθητών και μαθητριών της Γ΄τάξης.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές κ. Κώστας Χρυσοβέργης και κ. Αλβέρτος Άντζελ.