Η δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά
Μαρ 7 2019

Europa Simulation – Training Europeans Enhancing Solidarity – EUropa.S T.E.EN.S

Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

     Κατά το διήμερο 1 και 2 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μαθητές, στο πλαίσιο του έργου «Europa Simulation–Training Europeans Enhancing Solidarity–EUropa.S T.E.EN.S.», που υλοποιείται από το  Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-I.R.T.E.A., το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ Youth της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα της φετινής Συνεδρίασης της Ολομέλειας ήταν «Ευρωεκλογές 2019: η δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά». Η διοργάνωση αυτή έλαβε χώρα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στο κτίριο του Δημαρχείου και συμμετείχαν εξήντα μαθητές από επτά σχολεία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

     Είχε προηγηθεί Προπαρασκευαστική Πρόβα στις 30 Ιανουαρίου 2019 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης στο κτίριο του Δημαρχείου, κατά την οποία οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα και τους κανόνες της διαδικασίας της Προσομοίωσης.

     Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη διοργάνωση αυτή με πέντε μαθήτριες, τις: Αλμπάνη Κοραλία, Κολτσάκη Βασιλική και Κοσμίδου Δέσποινα- Ίριδα από την Α΄ τάξη και Βογιατζόγλου Μαρία και Ζάχου Αργυρώ από τη Β΄ τάξη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέγνωσαν τις προσωπικές τους δηλώσεις, αλλά και συζήτησαν κατά πολιτικές παρατάξεις διάφορα σχετικά θέματα, όπως το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη, οι αιτίες του και οι τρόποι αντιμετώπισης, η αποχή των Ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων από τις Ευρωεκλογές και η αναγκαιότητα συμμετοχής στις επερχόμενες εκλογές για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου μέλλοντος για την Ευρώπη, και ανακοίνωσαν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια. Στο τέλος εξήχθησαν και τα τελικά πορίσματα πάνω στα θέματα αυτά. Έτσι γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας ενός τόσο σημαντικού θεσμικού οργάνου, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά έμαθαν και να συνεργάζονται με συμμαθητές τους άλλων σχολείων και κυρίως, τονώθηκαν τα δημοκρατικά τους αισθήματα.

     Τις μαθήτριες προετοίμασαν και συνόδευσαν κατά τη διάρκεια της Προπαρασκευαστικής Πρόβας και της Προσομοίωσης οι καθηγήτριες Βέργουλα Μαρία- Αμαλία (οικονομολόγος) και Αναγνώστου Ιφιγένεια (φιλόλογος).