Ένας ουρανός φωτισμένος με αστεροειδείς, κεντημένος με πολλά αστέρια!
Μαρ 6 2019

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 η τέχνη και η επιστήμη, χάρη στη συνεργασία του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης της Φ.Ε. με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, συναντήθηκαν για να συνθέσουν ένα πρωτότυπο ψηφιδωτό των πολλαπλών όψεων του ουρανού.

Η εκδήλωση με τον τίτλο «Οι πολλαπλές Όψεις του Ουρανού» ξεκίνησε με επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας από μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου στο Φουαγιέ του ΝΟΗΣΙΣ, που συγκέντρωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Ακολούθησε η διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή Κλεομένη Τσιγάνη (Διευθυντή του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ) στο Αμφιθέατρο. Εκεί, η Διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου, Άννα Σγουρού, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό σε όσους είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο, ενώ η μαθήτρια του Αρσακείου Λυκείου, Μελίνα Σταυροπούλου, παρουσίασε σύντομο βιογραφικό του καθηγητή Κλεομένη Τσιγάνη. Τον καθηγητή προλόγισε, επίσης, ο Συντονιστής Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων Σχολείων της Φ.Ε., Δημήτριος Κλαυδιανός.

Στη διάλεξή του με θέμα «Αστεροειδείς: ο ρόλος τους στην εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος» ο καθηγητής Κλεομένης Τσιγάνης παρουσίασε μία εμπεριστατωμένη εικόνα της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος μέσα από τη γνώση των αστεροειδών. Οι αστεροειδείς είναι μικρά σώματα σαν πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο και αποτελούνται από αρχέγονο υλικό, αυτό από το οποίο φτιάχτηκε και η Γη.  Το πώς κατανέμονται μέσα στο ηλιακό σύστημα, μαρτυρεί τα διάφορα στάδια εξέλιξης από τα οποία πέρασε αυτό, μέχρι να φτάσει στην «κατάσταση ισορροπίας» που παρατηρούμε σήμερα.

Χρησιμοποιώντας απλά διαγράμματα και εντυπωσιακές φωτογραφίες από μεγάλα αστρονομικά εργαστήρια στη Γη (NASA) αλλά και πολύπλοκες διαστημικές συσκευές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διάφορα απώτατα σημεία του ηλιακού μας συστήματος (NEW ORIZONS), μας ταξίδεψε στο παρελθόν και στο παρόν του ουράνιου κόσμου, ψήγματα του οποίου παρατηρούμε όλοι γύρω μας, αλλά αγνοούμε τη φύση και την προέλευσή του.

Τη γοητεία της επιστήμης διαδέχθηκε η μαγεία της τέχνης, καθώς ακολούθησε η μουσικοθεατρική παράσταση των Opera Chaotique με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης και τίτλο «Απ’ όλα τ’ άστρα τ’ ουρανού ένα είναι που σου μοιάζει», την οποία προλόγισε ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θανάσης Νευροκοπλής.

Η παράσταση των Opera Chaotique –με τον  Γιώργο Τζιουβάρα στα φωνητικά, την αφήγηση και το πιάνο και τον Χρήστο Κουτσογιάννη στα ντραμς– και τη σύμπραξη των παιδιών του Αρσακείου που διηύθυνε μαεστρικά η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη, στρέφοντας παιχνιδιάρικα το βλέμμα στις μικρές και υποφωτισμένες πτυχές της ζωής σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών, ξανοίχτηκε σε ένα μουσικό οδοιπορικό στον αστερισμό των ποιητών και των δημιουργών. Μέσα από επιλεγμένα ποιήματα και γνωστά τραγούδια σε στίχους και ποίηση του Νίκου Γκάτσου, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μάνου Ελευθερίου και άλλων πολλών, η παράσταση μάς ταξίδεψε στο απροσδόκητο κι αχαρτογράφητο σύμπαν της ποίησης και της μουσικής.

Η βραδιά δεν συνεχίστηκε με την αστροπαρατήρηση μέσα από τα τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, που όλοι περιμέναμε, μια και το χιόνι μόλις είχε σταματήσει να πέφτει από τον ουρανό, που είχε άλλα σχέδια… Έκλεισε, όμως, με τα συγκινητικά λόγια του Θανάση Κοντονικολάου, Γενικού Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ, ο οποίος ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης και διερμηνεύοντας το αίσθημα όλων των παρευρισκομένων, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα παιδιά, «αυτά τα μικρά αστεράκια», επισημαίνοντας πως αυτά είναι ό,τι πιο λαμπερό και ελπιδοφόρο υπάρχει στη ζωή μας.

Την εκδήλωση προετοίμασαν μαζί με τις μαθήτριες, τους μαθητές αλλά και τους αποφοίτους μας η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη και οι καθηγητές Φυσικών Επιστημών του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης: Νίκος Καβαρδίνας, Αλέξης Κοκκάλου, Στέλιος Μπούτσικας, Βασίλης Μυλωνάς, Όλγα Ντίνα, Γεωργία Στεφανίδου και Βασίλης Τεμπερεκίδης, με τη συνδρομή του παρασκευαστή Δημήτρη Μπατγίδη.