Γνωρίζοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Μαρ 8 2019

μια χρήσιμη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 επισκέφτηκε το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης και είχε ενημερωτική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Α1 ο κ. Άγγελος Καπετανίδης, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, του προγράμματος EUROSCOLA και για οργανωτικά θέματα που αφορούν στην υλοποίηση του Προγράμματος “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, καθώς και δράσεων που αφορούν στις εκστρατείες για προώθηση των αξιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει εδώ και χρόνια στα εν λόγω προγράμματα και η επίσκεψη του κ. Καπετανίδη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό.

  Ο κ. Καπετάνίδης ενημέρωσε τους μαθητές για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κριτήρια ένταξης ενός κράτους σε αυτή, τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβαίνει καταλυτικά και αυτούς στους οποίους κάθε κράτος-μέλος ασκεί τη δική του πολιτική. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών -και ειδικά των νέων- για την ευρωπαϊκή νομοθεσία και συμμετοχής τους στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ώστε να έχουν λόγο στο μέλλον της Ευρώπης. Ακολούθησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία ο κ. Καπετανίδης πρόθυμα απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών και προσπάθησε να λύσει τις απορίες τους. Γενικότερα, υπήρξε μία πολύ διαφωτιστική συνάντηση για τους μαθητές, αφού διεύρυναν τις γνώσεις τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Τη συνάντηση αυτή οργάνωσαν και συντόνισαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Σχολείου Βέργουλα Μαρία-Αμαλία (οικονομολόγος) και Αναγνώστου Ιφιγένεια (φιλόλογος).