Τραγούδα! – Μια πρωτότυπη δράση κινηματογραφικής παιδείας
Μαρ 17 2022

 στο πλαίσιο της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Φεβρουαρίου και στο πλαίσιο του μαθήματος της Ζώνης Πολιτισμού, ομάδες μαθητών της Α΄ τάξης με υπεύθυνες την καθηγήτρια Μουσικής, Αναστασία Γκίνη και την φιλόλογο  καθηγήτρια, Σοφία Χαριτίδου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χανίων (εδώ).

Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν την ουγγρικής παραγωγής ταινία SING (MIDENKI, 2016) σε σκηνοθεσία του Kristof Deák, σενάριο των Kristof Deák, Christian Azzola, Bex Harvey και μουσική του Adam Balazs, κλήθηκαν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες με βάση το εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χανίων.

Υπόθεση ταινίας: Η πρωταγωνίστρια, η  Zsofi, στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στο νέο Σχολείο επιλέγει να ενταχθεί στη χορωδία, η οποία έχει διακριθεί πολλές φορές και ετοιμάζει τη συμμετοχή της σε νέο διαγωνισμό. Στην προσπάθειά της αυτή, η  Zsofi  θα ανακαλύψει κάτι που θα τη φέρει μπροστά σε ένα δίλημμα: να συμβιβαστεί με ένα διεφθαρμένο παιδαγωγικό σύστημα ή να έρθει αντιμέτωπη σε αυτό; Ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης διαδραματίζει η φιλία που αναπτύσσει η Zsofi με τη Liza, μία από τις καλύτερες φωνές της χορωδίας που αποδεικνύεται και εξαιρετική φίλη.

Ακολουθεί η περιγραφή κάποιων από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν.

Δραστηριότητα 1η

Οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν την ταινία «Τραγούδα!» (Sing) στο Αμφιθέατρο του Σχολείου. Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με ζητήματα και προβλήματα που προέκυψαν από την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως η στάση της καθηγήτριας μουσικού απέναντι στην καινούρια μαθήτρια, η «μικρή συνωμοσία» των μαθητών κ.α.

Δραστηριότητα 2η

Οι μαθητές κλήθηκαν να εκφράσουν εντυπώσεις και συναισθήματα που τους δημιούργησε η ταινία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ηχητική/μουσική επένδυση.

Δραστηριότητα 3η

Μοιράστηκαν στους μαθητές χαρτάκια για να φανταστούν και να δώσουν το δικό τους «τέλος» στην ιστορία, μετά την τελευταία σκηνή (δηλ. μετά τη συμμετοχή της Χορωδίας στον Διαγωνισμό). Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το συγγραφικό τους ταλέντο τους, να γίνουν για λίγο σεναριογράφοι και να δώσουν μία νέα εκδοχή επιλόγου στην υπόθεση.

Δραστηριότητα 4η

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έπαιξαν παιχνίδια ρόλων. Η πρώτη ομάδα  εκπροσωπούσε τη Σζόφι, η δεύτερη τη Λίζα και η Τρίτη την κ. Έρικα, τη δασκάλα. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω στις αποφάσεις και τις επιλογές των κυριότερων χαρακτήρων της ταινίας καλλιεργώντας την φαντασία, την κριτική αντίληψη και την ενσυναίσθηση.

Δραστηριότητα 5η

Τυπώθηκαν χαρακτηριστικά «κάδρα» (frames) από την ταινία και ζητήθηκε από τους μαθητές να αλλάξουν τη σειρά τους και με βάση τη νέα αλληλουχία εικόνων να γράψουν τη δική τους εκδοχή του σεναρίου. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα δούλεψαν παράλληλα 3 διαφορετικές μαθητικές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την έννοια του σεναρίου μέσα από δράσεις δημιουργικής γραφής.

Οι παραπάνω ομαδοσυνεργατικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα δημιουργικότητας, ανταλλαγής ιδεών και απόψεων και έδωσαν στους μαθητές την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την οπτικοακουστική έκφραση και την κινηματογραφική παιδεία.

Στις παραπάνω δράσεις συμμετείχαν οι μαθητές της Α΄ τάξης:

Τμήμα ΖΠΕ (υπεύθυνη καθηγήτρια η Σοφία Χαριτίδου)

Αηδόνη Αθανασία, Αναγνωστοπούλου Χρυσάνθη, Κακουλίδης Λευτέρης, Κουταλακίδης Χρήστος, Μουσμουλίδης Ανδρέας, Παπαδοπούλου Όλγα, Τσαβλής  Αριστείδης

Τμήμα ΖΠΕ (υπεύθυνη καθηγήτρια η Αναστασία Γκίνη)

Ατζέμης Αντώνιος Παναγιώτης, Βόντας Αριστείδης, Δήμου Μιχαήλ,Ζυγανιτίδου Σοφία, Καλλία Αλίκη, Κεσόγλου Πασχάλης, Κλώνος Ευστάθιος, Λαζούδη Ρίτα, Μανουσαρίδης Στέργιος, Νάκος Βασίλειος, Παπαγιάννης Δημήτριος, Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Σαμολαδά Βασιλική, Σαπιρίδου Κατερίνα, Τσανίδης Σπύρος, Τσιρίδης Δημήτρης, Τσουλιάς Γεώργιος, Χρυσομαλλίδης Ιάσων