Ο Λόγος στην Πράξη
Φεβ 24 2020

Αρσακειακοί Αγώνες Δημιουργικού Προφορικού Λόγου

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης οργάνωσε Ρητορικούς Αγώνες στο πλαίσιο της ΙΓ΄ Αρσακειακής Συνάντησης Δημιουργικού Προφορικού Λόγου, μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Φ.Ε. Στα Σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας καλλιεργείται συστηματικά και πολύπλευρα ο προφορικός λόγος, καθώς συνιστά ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας και έκφρασης ιδεών, απόψεων και συναισθημάτων, αλλά ταυτόχρονα προάγει τη σκέψη και επηρεάζει τον τρόπο θέασης του κόσμου μας.
Σε μια διαδικασία ελεύθερη και μη ανταγωνιστική, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν τη γνώμη και τον προβληματισμό τους για επίκαιρα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας τις επικοινωνιακές και γλωσσικές τους δεξιότητες, αλλά και να βιώσουν την αξία της γόνιμης και πολιτισμένης αντιπαράθεσης, καθώς η αγωνιστική διαδικασία συνοδεύτηκε από μια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εξίσου αγωνιζόμενοι και θεατές.

Στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου η Αγάπη Βλάχου, ο Σταύρος Παπαδόπουλος και η Βίβιαν Πράττου εντυπωσίασαν τους συμμαθητές τους με την ετοιμότητά τους να διαλέξουν και να ετοιμάσουν ένα άγνωστο θέμα σε 1,5 λεπτό: αναζήτησαν με αισιοδοξία διεξόδους για έναν «Ναυαγό» και μας προέτρεψαν να εκμεταλλευόμαστε κάθε στιγμή της ζωής, καθώς «Δεύτερη ζωή δεν έχει..».

Στον προτρεπτικό λόγο, με επιχειρήματα και ρητορική πειθώ, η Νάσια Κανταλάφτ και η Μαριλίζα Παπαϊωάννου παρότρυναν τους ακροατές να περιορίσουν τη χρήση πλαστικού, δίνοντας την αφορμή να αναπτυχθεί μια συζήτηση με τα παιδιά για τη δυναμική του οικολογικού κινήματος και της ατομικής συμβολής κι ευθύνης του καθενός μας.

Στη νοηματική ανάγνωση η Ξένια Νικολάου, η Ελένη Όψιμου, η Μαρία Πεχλιβανίδου, η Νεφέλη Σπυριδωνίδου, η Ελευθερία Τσιρανίδου και η Άννα Τσαλιγοπούλου μας ταξίδεψαν στους μαγευτικούς κόσμους της Λογοτεχνίας, αφήνοντας τους ακροατές συγκινημένους, προβληματισμένους, αλλά και διασκεδάζοντάς τους. Αναμφίβολα, απέδειξαν όχι μόνο τη δύναμη του λόγου, αλλά και τη σημασία μιας καλής νοηματικής ανάγνωσης.

Στο τέλος της ημέρας, στο Αμφιθέατρο του Σχολείου συγκεντρώθηκαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης, προκειμένου να παρακολουθήσουν το ομαδικό αγώνισμα των διττών λόγων. Πριν τον αγώνα, η Δρ Αικατερίνη Ιωακειμίδου, Συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη των απογευματινών ομίλων, ως έμπειρη φιλόλογος η ίδια, ανέδειξε στα παιδιά την δύναμη της ελληνικής γλώσσας, αναφερόμενη στην ιστορική της διαδρομή, τον πλούτο και τη δυναμική της. Ενέπνευσε έτσι τους ρήτορες των διττών λόγων, που κλήθηκαν με όπλο τη γλώσσα να υπερασπιστούν θέσεις που ίσως και να μην υιοθετούν.. Γιατί αυτό είναι το νόημα των διττών λόγων: η άσκηση στην επιχειρηματολογία, στην υποστήριξη μιας θέσης με το ίδιο σθένος που προασπίζεσαι και την αντίθετή της, άσκηση λόγου και δημιουργικής σκέψης ταυτόχρονα!

Δύο εξαιρετικές ομάδες, λοιπόν, η ομάδα του Λόγου (Αγάπη ΒλάχουΛίλιαν ΠαναγιωτοπούλουΘάλεια Παπαθανασίου) και του Αντιλόγου (Απόστολος ΒεκόπουλοςΚρίστα ΙεροπούλουΑντωνία Σιδηροπούλου) διασταύρωσαν τα… ξίφη τους απαντώντας σε ένα δύσκολο και επίκαιρο ερώτημα: πρέπει οι μετανάστες να έχουν τα ίδια εκπαιδευτικά δικαιώματα με τους γηγενείς; Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος και στάθηκε όχι μόνο στην ουσία των δικαιωμάτων και της δημοκρατικής ισότητας, αλλά και στην ακριβή σημασία των λέξεων: είναι «ίδια» τα «ίσα» δικαιώματα ή πρέπει, για να επιτευχθεί η ισότητα, να υπάρξει διαφοροποίησή τους; Ο προβληματισμός παρέσυρε και τους θεατές και τους κριτές -δύο νομικούς και μια φιλόλογο-  και η συζήτηση συνεχίστηκε με τις γόνιμες παρατηρήσεις όλων και μετά το τέλος του αγώνα.

Πολύτιμη -όπως άλλωστε κάθε φορά που τους ζητείται- για την ομαλή διεξαγωγή της Συνάντησης ήταν η συμβολή των αποφοίτων κριτών μας, φοιτητών και επιστημόνων πια. Ευχαριστούμε θερμά τη Χρυσαλίνα Γουλή, τον Βασίλη Δημόκα, τον Παναγιώτη Καλαϊδόπουλο, τη Μάγδα Κατσάνου, τη Μαρία Τσαουσίδου, τον Νικόλα Μπλούνα, τον Θεόδωρο Μπουρλή, τον Θανάση Πασπαλτζή, την Άννα-Μαρία Πεκρίδου, την Αναστασία Βαλτοπούλου, την Παναγιώτα Νίκου, τη Νανά Σαμολαδά και τη Σοφία Τριλυράκη, για την παρουσία και τις ουσιαστικές παρατηρήσεις τους.
Την Οργανωτική Επιτροπή της Συνάντησης αποτέλεσαν η Συντονίστρια των Σχολείων, Δρ Αικατερίνη Ιωακειμίδου, η Διευθύντρια του Λυκείου, κ. Άννα Σγουρού, και οι φιλόλογοι κ. Β. Δεμίρη και κ. Β. Βαβαρούτσος. Στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όμως, που συμμετείχαν ως ρήτορες κι ως θεατές, οφείλεται η επιτυχία της Συνάντησης. Τους ευχαριστούμε όλους!