Στον εξώστη του Λευκού Πύργου
Φεβ 23 2020

Η διδακτική επίσκεψη της Γ΄τάξης

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 η Γ΄ Τάξη επισκέφθηκε το μνημείο του Λευκού Πύργου και τη μόνιμη έκθεση που αφορά τη Θεσσαλονίκη από την εποχή της ίδρυσής της το 316/15 π.Χ. μέχρι τις μέρες μας: στην έκθεση παρουσιάζονται οι ιστορικές περίοδοι της Θεσσαλονίκης με αφετηρία επτά σημαντικά μνημεία της πόλης από τη ρωμαϊκή και τη χριστιανική της περίοδο, θέματα που αφορούν την εμπορική δραστηριότητά της, πλευρές της κοινωνικής ζωής και της κουλτούρας των ανθρώπων που έζησαν σε αυτήν, των γεύσεων και των παραδόσεών τους.

Ανεξάρτητα  από την πολύπτυχη αυτή έκθεση, η επίσκεψη στο εσωτερικό του Πύργου έχει από μόνη της εξαιρετικό ενδιαφέρον: ένας χώρος υποβλητικός και συμβολικός, αποκαλύπτει τα μυστικά ενός κτηρίου-συμβόλου που καθημερινά ως Θεσσαλονικείς προσπερνάμε  και αποτυπώνουμε στη συνείδησή μας καταγράφοντας μόνο την εξωτερική του όψη. Οι στενοί ανηφορικοί και στριφογυριστοί διάδρομοι οδήγησαν τα παιδιά στην κορυφή του Πύργου, στον εξώστη με την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα και την πόλη. Ήταν τελικά μια αφορμή να αντικρίσουμε την πόλη και το σύμβολό της από μια άλλη οπτική γωνία, να σταθούμε έστω για λίγο στην ιστορία και την ομορφιά της!

Με τους μαθητές και τις μαθήτριες μοιράστηκαν την διαφορετική αυτή όψη της πόλης οι καθηγητές που τους συνόδευσαν, οι κ. Κ. Χρυσοβέργης, κ. Α. Κοκκάλου, κ. Π. Κανελλοπούλου και κ. Α. Άντζελ.