Ανακύκλωση στην πράξη
Φεβ 27 2020

στο Πάρκο Ανακύκλωσης στον Λαγκαδά

Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, το τμήμα Β3 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε Διδακτική Επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Λαγκαδά, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονείται στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης με τίτλο: «ΩΣ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β3 της Β΄ τάξης του Λυκείου, πριν την επίσκεψη στο Πάρκο, είχαν ήδη αναπτύξει μία έντονη δράση οικολογικού χαρακτήρα, που αποσκοπούσε στη συγκέντρωση και τελικά στην ανακύκλωση του πλαστικού, το οποίο χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή. Συγκέντρωναν, δηλαδή, από την αρχή της σχολικής χρονιάς τις πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούσαν και όλον αυτόν τον όγκο πλαστικού τον ανακύκλωσαν στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Λαγκαδά.
Τα ίδια τα παιδιά φόρτωσαν όλο το πλαστικό στο σχολικό λεωφορείο και με αξιοζήλευτη υπομονή το ανακύκλωναν για πολλές ώρες.

Ανακύκλωσαν χωριστά το γυαλί από το πλαστικό και το αλουμίνιο και παρακολούθησαν όλη την πορεία της ανακύκλωσης των υλικών αυτών συμμετέχοντας ενεργά και τα ίδια στις διαδικασίες.

 

Πριν απ’ όλα, όμως, ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του Πάρκου σχετικά με την περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλείται από το πλαστικό αλλά και σχετικά με μεθόδους ανακύκλωσης της τροφής. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά.

Εντυπωσιακός ήταν ο τρόπος κοπής και “συμπύκνωσης” του πλαστικού, του αλουμίνιου και του γυαλιού, προκειμένου να μεταφερθούν στις μονάδες ανακύκλωσης.

Επειδή η διαδικασία της ανακύκλωσης στο συγκεκριμένο Πάρκο έχει και έναν ανταποδοτικό χαρακτήρα, συγκεντρώθηκαν κουπόνια που αντιστοιχούν σε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, το οποίο πρόκειται να προσφερθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πιο συγκεκριμένα, τα ίδια τα παιδιά θα αγοράσουν τρόφιμα και άλλα προϊόντα για να τα προσφέρουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν στη δράση η Διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης και φιλόλογος, Άννα Σγουρού και η φιλόλογος, Ειρήνη Παπαδοπούλου.