15ο ΜΟΝΤΕΛΟ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙA
Φεβ 28 2020

  15th ΑCMUN (Αnatolia College Model United Nations of Thessaloniki)

Aπό τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 15ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Κολλεγίου Ανατόλια (15th ACMUN), στο οποίο το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με τρεις αντιπροσωπείες: της Γερμανίας, του Αφγανιστάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κάθε μαθητικό συνέδριο ΜUN διεξάγεται αποκλειστικά στα Αγγλικά και αποτελεί μια άσκηση προσομοίωσης των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ενεργό ρόλο των πολιτών. Οι μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη ερευνούν, ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται σχετικά με διεθνή επίκαιρα προβλήματα, βελτιώνουν τη ρητορική ικανότητά τους με τον δημοκρατικό δημόσιο λόγο και την τεκμηρίωση απόψεων, και αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως ανεκτικότητα, διπλωματική συμπεριφορά και στάση, κριτική σκέψη, αλληλοσεβασμό. Οι διπλωμάτες-απεσταλμένοι μας διερεύνησαν την πολιτική των χωρών τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους, συζήτησαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα στo πλαίσιο των οργάνων του ΟΗΕ και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων. Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο πόλεμος των ναρκωτικών στο Μεξικό, τα μέτρα ελέγχου διεθνών τιμών πετρελαίου, η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής δύναμης, η δημιουργία πλαισίου για σωστή συμπεριφορά των κρατών στο διαδίκτυο, ώστε να διασφαλίζεται η διεθνής ασφάλεια, και άλλα πολλά.

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε ο Απόστολος Βεκόπουλος, μαθητής της Β΄ τάξης, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας (Chair of the Security Council) για τον άψογο και δημοκρατικό συντονισμό του κοινοβουλευτικού διαλόγου. [βίντεο από την ομιλία του στην τελετή λήξης του Συνεδρίου εδώ]. Αντίστοιχα ο Νικήτας Παπαδόπουλος, μαθητής της Β΄ τάξης, συντόνισε με υπευθυνότητα τις εργασίες της Επιτροπής του ως αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής (Deputy Chair of the Advisory Panel). [βίντεο από την ομιλία του στην τελετή λήξης εδώ]. Η επιλογή και του προέδρου και του αντιπροέδρου όλων των επιτροπών γίνεται μετά από γραπτό διαγωνισμό και προσωπική συνέντευξη.

 

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Καραθάνος βραβεύτηκε ως ο καλύτερος απεσταλμένος στη Συμβουλευτική Επιτροπή (Best Delegate of the Advisory Panel). Αντίστοιχα, διακρίθηκε ο Γιώργος Βελιτσκάκης για τη συμμετοχή του στην Ιστορική Επιτροπή (Historical Committee) με τιμητική αναφορά (Honorable Mention). Πολύ σημαντική αξιολογήθηκε και η προσφορά της Αγάπης Βλάχου στις διεργασίες του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ (EU Council of Council).

Οι μαθητές-σύνεδροι που εκπροσώπησαν τη Γερμανία ήταν οι: Νικόλαος Κουγιανός (GA1, Ambassador of Germany) [η εναρκτήρια ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των επιτροπών εδώ], Μάρκος Κοσμίδης (GA4), Αικατερίνη Λάμπρου (GA6), Αναστάσιος Λυμπόπουλος (Security Council), Αγάπη Βλάχου (EU Council of Ministers), Ευάγγελος Κωστούλας (ECOSOC), Κωνσταντίνος Καραθάνος (Advisory Panel).

Το Αφγανιστάν εκπροσώπησαν οι μαθητές-σύνεδροι: Ευαγγελία Πράττου (GA1), Βιολέτα Σισμανίδου (GA4), Ζαχαρένια Μολδοβάνη (GA6, Ambassador of Afghanistan) και Ανδρέας Γιαννιώτης (Advisory Panel). Τέλος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπροσωπήθηκαν από τους μαθητές: Ιωάννη Χατζηφωτιάδη (GA4) και Μαρία Παπαβασιλείου (GA6, Ambassador of the United Arab Emirates).

Τους μαθητές και τις μαθήτριες καθοδήγησε και συντόνισε η καθηγήτρια Αγγλικών Αικατερίνη Κυριακίδου.

Honorable Chair, Distinguished Deputy chair & Esteemed Delegates,

congratulations! We are so very proud of you!