Ευρωπαϊκές Συνεργασίες e-twinning
Ιαν 6 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ etwinning Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης 2018-2019

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης επιδιώκει την εμπλοκή του στα συνεργατικά ευρωπαϊκά προγράμματα etwinning, όχι μόνο γιατί έτσι ασκούνται βιωματικά οι μαθητές και οι μαθήτριές μας στη χρήση των ξένων γλωσσών, αλλά κυρίως γιατί αναπτύσσουν το συνεργατικό πνεύμα, γνωρίζουν παιδιά από άλλες χώρες, μοιράζονται εμπειρίες, γνώσεις, ιδέες και στοιχεία πολιτισμού, κάνοντας ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα ως πολίτες του κόσμου όλου.

Τη φετινή χρονιά στο σχολείο μας εκπονούνται τρία συνεργατικά e-twinning προγράμματα:

“SELFIE – Proud to be me!”
Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετέχει κατά το σχολικό έτος 2018-2019 μέσα από το μάθημα των αγγλικών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων e-Twinning με ένα πολύ ενδιαφέρον συνεργατικό έργο που έχει τον τίτλο “SELFIE – Proud to be me.”Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από τα τμήματα αγγλικών και των τριών τάξεων του Λυκείου μας που συνεργάζονται με μαθητές από τη Γαλλία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Νορβηγία.Στόχος του έργου είναι να οδηγήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και σημαντικές πτυχές της πολύπλευρης προσωπικότητάς τους, μέσα από μία διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοκριτικής (self-awareness & self-reflexion) που επιτυγχάνεται με τη βιωματική μάθηση, προκειμένου να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να βελτιώσουν την ικανότητα τους να παρουσιάζουν τον εαυτό τους στην ευρύτερη κοινωνία. Οι δραστηριότητες και το περιεχόμενο του προγράμματος θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των γλωσσικών  δεξιοτήτων των μαθητών, καθώς επίσης και  στην καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, της ικανότητάς τους να αξιολογούν δημιουργικά και να επιλύουν προβλήματα αποδεχόμενοι τη διαφορετικότητα των απόψεων.Το μοτίβο του έργου είναι: “Στον σύγχρονο κόσμο  υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: εγώ και οι άλλοι, όμως μπορούμε να συμπληρώσουμε δημιουργικά ο ένας τον άλλο.”Το e-twinning πρόγραμμα συντονίζει η καθηγήτρια των αγγλικών κ. Κατερίνα Κυριακίδου.

«Thessalonique – Nice – Marseille : villes jumelées. La présence française à Thessalonique et la présence grecque au sud de la France».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του γαλλικού τμήματος συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning με την υλοποίηση ενός συνεργατικού έργου με τίτλο «Thessalonique – Nice – Marseille: villes jumelées.   La présence française à Thessalonique et la présence grecque au sud de la France» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Σοφία Καρασάββα και Παναγιώτα Πλατσή.

Στόχος των μαθητών και των καθηγητριών είναι η εκπόνηση μίας κοινής εργασίας με τα σχολεία   Institution Notre Dame στην Τουλόν, Collège Jean Bernard στην πόλη Salon de Province και το Ελληνικό Σχολείο Νίκαιας-Κυανής Ακτής-Μονακό με θέμα την ανάδειξη της ελληνικής παρουσίας στη Νότια Γαλλία και της αντίστοιχης γαλλικής στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, οι μαθητές μας από τον Σεπτέμβριο υλοποιούν εργασίες και ανταλλάσσουν το υλικό που παράγουν με τους γάλλους συμμαθητές τους.

Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους σε οικείες και καθημερινές καταστάσεις, να βελτιώσουν τον προφορικό και γραπτό τους λόγο στη γλώσσα επιλογής τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και το λεξιλόγιο τους, να εξασκηθούν στις παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό και, φυσικά, να αξιοποιήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο.

EU debate project – argue for your point of view in a sober language

Μαθητές και μαθήτριες της Β΄Λυκείου συμμετέχουν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους οικονομολόγου Μ.Α.Βέργουλα στο e-twinning project με τίτλο «EU debate project – argue for your point of view in a sober language»Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 340 ευρωπαίοι μαθητές από 11 χώρες (Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Κροατία, Πολωνία, Ρουμανία και Ελλάδα), οι μαθητές προβληματίζονται και συζητούν για ζητήματα που αφορούν την κοινωνική πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, προτεραιότητες και κατευθύνσεις των πολιτικών της Ε.Ε. σε σημαντικά προβλήματα του 21ου αιώνα, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης. Μέσα από διαδικτυακά φόρουμ ανταλλαγής απόψεων έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «Πώς θα μπορούσε να λυθεί η προσφυγική κρίση», «Πώς αντιμετωπίζεται ο λαϊκισμός;», «Οι νέοι δεν ψηφίζουν – γιατί;», «Κλιματική αλλαγή: Έχει νόημα η συνεργασία;». Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν δικά τους υποερωτήματα αναδεικνύοντας άλλες όψεις των ερωτημάτων που θέλουν να θίξουν. Το πρόγραμμα που σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο του νέου μαθήματος της Β Λυκείου, «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» αποτελεί και βασική δράση του προγράμματος European Parliament School Ambassadors (EPAS), στο δίκτυο του οποίου το Αρσάκειο Λύκειο ανήκει από την πρώτη χρονιά υλοποίησης.  

Η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή δράση eTwinning είναι μία μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους σε οικείες και καθημερινές καταστάσεις, να βελτιώσουν τον προφορικό και γραπτό τους λόγο στη γλώσσα επιλογής τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και το λεξιλόγιο τους, να εξασκηθούν στις παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό και, φυσικά, να αξιοποιήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο.