Εθελοντισμός και Δράσεις των Χριστουγέννων
Ιαν 7 2019

Κοινωνικές Πρωτοβουλίες
του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης

Φέτος τα Χριστούγεννα, όπως κάθε χρόνο, η κοινωνική δράση του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης υπήρξε πολυσχιδής. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των συνανθρώπων μας και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φορέων που ζήτησαν τη συνδρομή μας, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε υλικά ή χρηματικά μια σειρά από φορείς και οργανώσεις. Με πρωτοπόρους τα μέλη των Ομάδων Εθελοντισμού των δύο Σχολείων, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

α) Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης με τη ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), συμμετείχαμε για πρώτη φορά στη χριστουγεννιάτικη εορταγορά της Αδελφότητας, προσφέροντας προς πώληση έντυπα των Σχολείων (Νεογράφημα, Δώ-ρημα, Ημερολόγιο Point of view) και χειροποίητα κουλουράκια φτιαγμένα από μαθητές μας και προς κλήρωση έναν πίνακα ζωγραφικής, προσφορά του μαθητή της Β΄ Λυκείου Βάσκο Σταμπολίεβ. Τα έσοδα διατέθηκαν στα προγράμματα υποτροφιών της ΧΑΝΘ.

β) Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη εορταγορά των Σχολείων «Νότες Χριστουγέννων». Τα μέλη των Ομάδων Εθελοντισμού συμμετείχαν στη διοργάνωση μαζί με τους συμμαθητές τους, συμβάλλοντας έτσι στη διεξαγωγή της είτε υλικά και οικονομικά είτε με τη φυσική τους παρουσία. Τα έσοδα από τη χριστουγεννιάτικη εορταγορά διατέθηκαν για την ενίσχυση των οργανισμών «Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο» και «Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος», καθώς επίσης και για την αγορά ελαιόλαδου για τη στήριξη των απόρων οικογενειών του Δήμου Παύλου Μελά. Στη χριστουγεννιάτικη εορταγορά μας συμμετείχε φέτος για πρώτη χρονιά και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Η Λάμψη» με δικό του χώρο, όπου διέθεσε προς πώληση αντικείμενα κατασκευασμένα από τις εθελόντριες του Συλλόγου.

γ) Έχει γίνει σχεδόν θεσμός τα τελευταία χρόνια τα Σχολεία μας να βοηθούν τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης. Έτσι και φέτος συγκεντρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός ειδών, τα οποία παραδόθηκαν την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 από μέλη των Ομάδων Εθελοντισμού στους χώρους του Οργανισμού στην οδό Παπακυριαζή 3. Εκεί οι μαθητές είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πολύπλευρο έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη διάθεσή τους για εθελοντισμό και προσφορά.

δ) Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος για τη συγκέντρωση διαφόρων αντικειμένων (χριστουγεννιάτικων διακοσμητικών, ενδυμάτων, βιβλίων, ειδών οικιακής χρήσης) για την ενίσχυση της χριστουγεννιάτικης εορταγοράς της. Ένας ικανοποιητικός αριθμός συγκεντρώθηκε και παραδόθηκε στη ΣΟΝΕ. Μέρος των εσόδων από τη χριστουγεννιάτικη εορταγορά διατέθηκε στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος.

ε) Τέλος, με πρωτοβουλία των μελών των Ομάδων Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν χρήματα και διατέθηκαν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αστέρι της Ευχής» του Οργανισμού Make a Wish Ελλάδος. Τα χαρακτηριστικά αστεράκια και βραχιολάκια που τα συνόδευαν απεστάλησαν ως απόδειξη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, που στοχεύει στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Η αυθόρμητη συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των μαθητών και των μαθητριών μας για όλες αυτές τις δράσεις μάς γεμίζει χαρά και ηθική ικανοποίηση και ενισχύει τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε τις πρωτοβουλίες αυτές. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους εθελοντές μας, αλλά και όλους μαθητές και τις οικογένειές τους και ευχόμαστε σε όλους μία καλή, ειρηνική και δημιουργική χρονιά, γεμάτη από ανάλογες δράσεις που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.