Εισήγηση σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τη «Συμπερίληψη στο σύγχρονο σχολείο»
Οκτ 20 2022

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εβδομάδων eTwinning (eTwinning Weeks 2022) που  έχουν ήδη ξεκινήσει με σύνθημα «Το μέλλον μας – όμορφο, βιώσιμο, μαζί: τα σχολεία και το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus», η καθηγήτρια Αγγλικών του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Κυριακίδου προσκλήθηκε να συμμετάσχει με εισήγηση στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τη «Συμπερίληψη στο σύγχρονο σχολείο».

Η διαδικτυακή εκδήλωση για την συμπερίληψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 στις 6μμ. και διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης της Δράσης eTwinning σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό eTwinning της Κύπρου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Λεκκός, Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο, με αντικείμενο τη συμβουλευτική παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, για την πρόκληση από την απλή αποδοχή στη συμπερίληψη. Στη συνέχεια  η κ. Κατερίνα Κυριακίδου για την Α’ Βάθμια μαζί με την κ. Αθανασία Ζαφειροπούλου (καθηγήτρια Πληροφορικής) για τη Β’ Βάθμια παρουσίασαν καλές πρακτικές eTwinning που υλοποιήθηκαν στα σχολεία τους την προηγούμενη χρονιά και που προωθούν  την συμπερίληψη και την αλληλεγγύη. Επιπλέον  έγινε ενημέρωση για την Ομάδα “eTwinning Supports Ukraine: Community driven solidarity activities” από την κ. Σοφία Κουζούλη, μέλος του Ελληνικού ΕΟΥ και  Συντονίστρια της Ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα στην εισήγησή της η κ. Κυριακίδου παρουσίασε πώς η ευρωπαϊκή δράση eTwinning έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια σημαντικών εννοιών όπως η συμπερίληψη, η ενσυναίσθηση & η αλληλεγγύη. Επιπλέον τόνισε ότι μέσα από τα έργα eTwinning καλλιεργείται ένα κλίμα συνεργασίας μεταξύ μαθητών διαφορετικών χωρών  και έτσι οι μαθητές δημιουργούν έναν ξεχωριστό κώδικα επικοινωνίας προάγοντας ένα κλίμα ισότητας, αποδοχής, δημοκρατίας, αλληλοσεβασμού,  ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο της εισήγησής της παρουσίασε ενδιαφέρουσες δράσεις αλληλεγγύης για την Ουκρανία που υλοποιήθηκαν στο Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης μέσα από 2 έργα eTwinning (‘Under the Sea!’ & ‘Get Creative’) και μέσα από το πρόγραμμα συνεργασίας με το Αγγλικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με τίτλο ‘Active Learners-Αctive Citizens’ (Ενεργοί Mαθητές-Ενεργοί Πολίτες).