Ίδρυση έργου eTwinning «TEAM UP!»
Οκτ 22 2022

Οι μαθητές τής Δ’ τάξης τού Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς (2022 – 2023) στο πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων, e-Τwinning, με τίτλο «TEAM UP!».

Στo ευρωπαϊκό πρόγραμμα αυτό  το σχολείο μας είναι ιδρυτής έργου και συντονιστής μαζί με Δημοτικό Σχολείο τής Πολωνίας.  Συμμετέχουν επίσης άλλοι 13 εκπαιδευτικοί από 6 συνολικά χώρες         (Ελλάδα, Πολωνία, Κροατία, Ισπανία, Τουρκία, Σλοβακία).

Οι μαθητές ξεκίνησαν ήδη τις δραστηριότητες τού προγράμματος με την ανταλλαγή καρτών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Στη συνέχεια παρουσίασαν τον εαυτό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή padlet και γνώρισαν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες διαβάζοντας το δικό τους προφίλ.

Τον Οκτώβριο όλοι οι μαθητές κατέθεσαν τη δική τους πρόταση για το λογότυπο (logo) του προγράμματος και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου τα σχολεία προχώρησαν σε ψηφοφορία για το λογότυπο εκείνο που προτιμούν οι περισσότεροι.

Το πρόγραμμα αυτό ιδρύθηκε στο πλαίσιο τής επιχειρηματικής εκπαίδευσης και έχει ως βασικό του στόχο τη γνωριμία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των μαθητών των παραπάνω εταιρικών σχολείων.

Η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση βασίζεται πάνω στις απαραίτητες δεξιότητες του 21ου αιώνα (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και συνεργασία) ενώ παράλληλα καλλιεργεί και την επίλυση προβλημάτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αυτονομία, τη φαντασία και την ανάπτυξη ιδεών αλλά και μαθηματικής σκέψης.

Απαιτεί επίσης καλό σχεδιασμό, διαπραγμάτευση, εκτίμηση ρίσκου και παρουσίαση επιχειρηματολογίας ενώ αναπτύσσει και την αυτοπεποίθηση του μαθητή. Οι δεξιότητες αυτές είναι όλες απαραίτητες για να επιβιώσει ο μαθητής στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο και στην περίπλοκη κοινωνία μας.

 Στο eΤwinning έργο που ίδρυσε και συντονίζει η καθηγήτρια αγγλικών κ.Έλσα Πλακίδα  συμμετέχουν με τα τμήματά τους και οι υπόλοιπες καθηγήτριες Αγγλικών τής Δ’ τάξης, κ. Δέσποινα Βαρδάκη, κ. Χριστίνα Σίσκου, κ. Πόπη Γεροντίδου και η κ. Ελπινίκη Ψωματάκη.