πριν 50 χρόνια..
Νοέ 24 2023

Άραγε τι σημαίνει για μας σήμερα η επέτειος του Πολυτεχνείου;

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης τίμησε τη συμπλήρωση των πενήντα ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973. Στη γιορτή του σχολείου μας, παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο σχετικά με την επαφή των σημερινών νέων με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, το οποίο συνέθεσε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου, Ηλιάνα Σμυρλόγλου.

Μαθητές και μαθήτριες, η Αλίκη, η Σταυρούλα, η Αριάδνη, η Αλκμήνη, ο Νικόλας, ο Αντώνης, ο Φίλιππος, ο Γιάννης κι η Νεφέλη, έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν τραγούδια του τότε, αλλά και τραγούδια που συνδέουν το τότε με το σήμερα. Ακούστηκαν ακόμη μαρτυρίες γυναικών που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τη Χούντα, και ένα αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Αντρέα Λεντάκη.

Διαβάστηκαν, τέλος, από την Σταυρούλα και τον Νικόλα τα ποιήματα Σώπα, μη μιλάς του Αζίζ Νεσίν και Να σκέφτεσαι τους άλλους του Μαχμούντ Νταρουίς. Κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής, προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ιστορική μνήμη και απέδωσαν φόρο τιμής σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, ώστε να εδραιωθεί η δημοκρατία στον τόπο μας. Κράτησαν ζωντανή την μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και του αγώνα ενάντια στον φασισμό -ενός αγώνα με επίκαιρα μηνύματα. Η αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή φασισμού, η αλληλεγγύη, η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, η προάσπιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης είναι διαχρονικό καθήκον όλων μας και σε αυτά εστίασαν τα παιδιά που παρουσίασαν τη γιορτή.

Στη γιορτή συμμετείχαν οι παρακάτω μαθήτριες και μαθητές: Ιωαννίδου Αθανασία, Ακάση Βερονίκη, Βιλδιρίδη Ευαγγελία, Κώστα Αριάδνη, Καλλία Αλίκη, Γκουνέλα Νεφέλη, Αλεξίου Σταυρούλα, Ιωσηφίδης Νικόλας, Ατζέμης Παναγιώτης-Αντώνης, Γιαννακόπουλος Φίλιππος, Μπακαλιού Αλκμήνη, Ρεφανίδης Ιωάννης, Ατματζίδης Αλέξανδρος, Δάκου Μυρτώ, Γραμματά Σωτηρία, Βασιλάκης Μιχαήλ, Αραμπατζή Κατερίνα, Τσιλιπάκου Ζωή, Οικονόμου Κωνσταντίνα, Οικονομοπούλου Καλλίστη, Τσιρά Βάλια, Παπαδρόσου Κατερίνα, Παπαδόπουλος Σοφοκλής, Μπουρουζήκας Μάριος-Αντώνιος, Φραγκίδης Αλέξανδρος, Σμυρλόγλου Ηλιάνα, Τζιτζή Βασιλική, Θάνου Αλεξάνδρα, Τάμπου Ελίνα, Βαρδοπούλου Γλυκερία, Πατέλη Χριστίνα και Χαρίσκου Ιωάννα. Το σύνολο της γιορτής επιμελήθηκαν η καθηγήτρια Σατσλή Νικολέτα και οι καθηγητές Αντωνόπουλος Γιώργος, Μάντζιος Αλέξης και Μιχαλόπουλος Νίκος.