Άλλη μια εργασία που παρουσιάστηκε από μαθήτριες και μαθητές του Σχολείου μας στο φετινό 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, είχε να κάνει με την τέχνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η τέχνη δεν φιλοδοξεί να αλλάξει τον κόσμο, η τέχνη διατυπώνει ερωτήματα. Συνδυάζει την ομορφιά με την διαμαρτυρία, την ελευθερία στην έκφραση με την δυναμική της κοινωνίας, την προσωπική ματιά με την αποτύπωση συλλογικών παθών και αναγκών. Θεμελιώδες μέσα στα άλλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μπορεί η τέχνη να μιλήσει για αυτά; Είναι θεμιτός ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης; Με τη συγκεκριμένη εισήγηση, οι μαθητές προσπάθησαν να καταδείξουν πώς η τέχνη έρχεται αντιμέτωπη με κάθε απόπειρα αμφισβήτησης, περιστολής ή και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα ανέδειξαν το αυτονόητο δικαίωμά της να κάνει σχόλια, να ασκεί κριτική, να προβληματίζει, να ευαισθητοποιεί αλλά και να διδάσκει.
Οι μαθητές και μαθήτριες που εργάστηκαν και παρουσίασαν την εισήγηση ήταν οι: Δανάη-ΜαρίαΑγάθου, Ελένη Γεωργίου, Μαριάννα Γρατσία, Δήμητρα Καπίδου, Χρήστος Κολώνιας, Μαρία Αναστασία Νικολαΐδου, Ευστάθιος Παυλίδης, Κωνσταντίνα Αριάδνη Σπυράκη, Σοφία Χατζηστεφανίδου, Κωνσταντίνος Αβραάμ, Ευάγγελος Αυγερίδης, Νικόλαος Γεωργάκης, Πέτρος Ιωάννου, Ελένη Πατσάλα, Βιολέτα-Γεωργία Σισμανίδου, Γεώργιος Στυλιάδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Σοφία Παπαοικονόμου, Γεώργιος Σπυρίδης, Ουρανία Σπυροπούλου, Ελένη Τούλιου και Αλεξία Τριανταφυλλίδου, με υπεύθυνους καθηγητές την κ. Σωσσάνα Καρανάσιου, τον κ. Θεόδωρο Σπανό και την κ. Μαρία Φωτίου.
Διαβάστε την εισήγηση και δείτε την παρουσίαση, κάνοντας κλικ στα παρακάτω εικονίδια:![]()
![]()
Διαβάστε μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών και μαθητριών της ομάδας:
Η εμπειρία μας από το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, θα μας μείνει αξέχαστη. Γνωρίσαμε καλύτερα τους μικρότερους συμμαθητές μας και ήρθαμε πιο κοντά μεταξύ μας. Συνεργαστήκαμε, για να καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την εισήγησή μας. Παρόλο το άγχος καταφέραμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και να βγάλουμε ασπροπρόσωπους τους καθηγητές μας. Επιπλέον, ενημερωθήκαμε και ευαισθητοποιηθήκαμε πάνω στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία δυστυχώς καταπατούνται. Γνωρίσαμε παιδιά από τα άλλα Αρσάκεια και παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις τους. Όλοι οι καθηγητές και οι υπεύθυνοι του Συνεδρίου ήταν πολύ πρόθυμοι και φιλόξενοι. Για εμάς, τους μαθητές της Γ΄ τάξης, ήταν η τελευταία μας εκδρομή στο Γυμνάσιο και την απολαύσαμε όσο πιο πολύ μπορούσαμε.
Έλενα Τούλιου (Γ3), Αλεξία Τριανταφυλλίδου (Γ3)
Τον Ιανουάριο του 2018 είχα την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτώ δυο πόλεις της Αμερικής. Έχοντας γνώσεις για έναν σημαντικό, ακτιβιστή καλλιτέχνη, τον AiWeiWei, χάρη σε μια παρουσίαση στο μάθημα των εικαστικών στο πλαίσιο του 6ουΠαναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου, ενδιαφέρθηκα να δω πού υπάρχουν έργα του στις πόλεις που επρόκειτο να επισκεφτώ, ώστε να έχω την ευκαιρία να τα δω από κοντά. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εγώ είχα δηλώσει συμμετοχή στην εργασία με θέμα: «Yπάρχει κάτι να δεις, στάσου για λίγο. Η τέχνη μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Στην εργασία αυτή είχαμε αποφασίσει να ασχοληθούμε με δύο καλλιτέχνες του 21ου αιώνα, την Kara Walker και τον AiWeiWei. Τελικά κατάφερα να επισκεφτώ ένα πολύ ιδιαίτερο, εξωτερικού χώρου έργο στη Νέα Υόρκη, που ονομάζεται «Good Fences Make Good Neighbors», δηλαδή «Οι καλοί φράχτες κάνουν τους καλούς γείτονες». Πρόκειται για ένα έργο με ειρωνικό τίτλο, το οποίο έχει στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.
Όταν γύρισα από το ταξίδι αυτό, γεμάτη με εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το Συνέδριο. Μετά από συζητήσεις, έρευνες και πρόβες έφτασαν οι μέρες του συνεδρίου. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Εκάλης, ένα εντυπωσιακά μεγάλο και όμορφο κτίριο. Εκεί, όχι μόνο παρακολουθήσαμε εργασίες άλλων ομάδων, αλλά και παρουσιάσαμε ο καθένας την εισήγηση του. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ομιλίες σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούσαν την επιτροπή αξιολόγησης, και να δεχτούμε ερωτήσεις από αυτούς.
Για μένα το συνέδριο ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη πρόκληση, καθώς έπρεπε να ξεπεράσω τους φόβους μου, τις ανασφάλειες αλλά και το άγχος μου, ώστε να ανέβω στο βήμα και να εκφράσω τις θέσεις της ομάδας μου πάνω σε ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα, αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να μείνει στην καρδιά και το μυαλό όσων συμμετείχαν, είναι ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα θέμα που δεν επιτρέπεται να μείνει στο περιθώριο. Αν παλαιότερα μπορούσαμε να κρυφτούμε πίσω από την δικαιολογία ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο,σήμερα με όλα αυτά που γνωρίζουμε δεν επιτρέπεται να το κάνουμε αυτό. Είναι υποχρέωσή μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, γιατί «αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε θα χρειαστεί να το κάνουν τα παιδιά μας», όπως λέει και ο AiWeiWei, «Φοβάμαι, όμως, μήπως τότε είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα…».
Μαριάνα Νικολαΐδου (Α2)
Στις 19 και 20 Απριλίου έγινε το 6ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης στην Αθήνα. Η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα ήταν κουραστική αλλά και διασκεδαστική. Το καλύτερο όλων ήταν η διεξαγωγή του Συνεδρίου. Συμμετείχαν όλα τα Αρσάκεια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων) και το Αρσάκειο Τιράνων. Επίσης, συμμετείχαν και διάφορα σχολεία από την Αθήνα, ιδιωτικά και δημόσια. Είχε, γενικότερα, πάρα πολύ κόσμο και οι εισηγήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Φυσικά, δεν καταφέραμε να τις παρακολουθήσαμε όλες. Η δικιά μου ομάδα παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Υπάρχει κάτι να δεις, στάσου για λίγο. (KaraWalker). Η τέχνη μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Αναφερθήκαμε σε δύο καλλιτέχνες, την KaraWalker και τον AiWeiWei, που με τα έργα τους προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, καταδεικνύοντας περιπτώσεις κατάφωρης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγώ άρχισα την παρουσίαση της εργασίας μας. Είχα ξανανιώσει την εμπειρία να μιλάω σε ακροατήριο, καθώς συμμετέχω σε μία θεατρική ομάδα, αλλά νομίζω ότι αυτή η εμπειρία ήταν μοναδική και πιστεύω ότι θα μου μείνει αξέχαστη.
Μαριάννα Γρατσία (Α1)
Μία μεγάλη αντιπροσωπία μαθητών του σχολείου μου, στις 19 και 20 Απριλίου, ταξιδέψαμε στην Αθήνα για να πάρουμε μέρος στο 6ο Παναρσακειακό Μαθηματικό Συνέδριο. Οι εντυπώσεις και οι εικόνες από αυτό το ταξίδι είναι αξέχαστες. Αρχικά, φτάνοντας στα Αρσάκεια της Εκάλης αντικρίσαμε ένα όμορφο και περιποιημένο περιβάλλον. Κατευθυνθήκαμε στο κεντρικό αμφιθέατρο, που ήταν τεράστιο και έμοιαζε με αρχαίο θέατρο, όπου και κηρύχτηκε η έναρξη του Συνεδρίου. Από τη συμμετοχή μου στο Συνέδριο απέκτησα γνώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως την εμπειρία να μιλάς σε ακροατήριο. Ήταν ξεχωριστό το συναίσθημα εκείνης της στιγμής. Εκτός από το άγχος και την αγωνία που ένιωθα, αισθάνθηκα αυτοπεποίθηση και σίγουρα ανακούφιση όταν τελειώσαμε την παρουσίαση της εργασίας μας. Θα θυμάμαι πάντα αυτό το ταξίδι και θα ήθελα να έχω παρόμοιες εμπειρίες και στο μέλλον.
Βαγγέλης Αυγερίδης (Β1)
Η εμπειρία μας από το Παναρσακειακό Συνέδριο ήταν κάτι πρωτόγνωρο και ξεχωριστό! Η προετοιμασία ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους. Συνεργαστήκαμε με συμμαθητές μας και από τις τρεις τάξεις του σχολείου και ερευνήσαμε το θέμα με τη βοήθεια των καθηγητών μας. Στην αρχή της παρουσίασης της εισήγησής μας νιώθαμε άγχος, αλλά τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να μιλάς σε ακροατήριο, αρκεί να έχεις κάνει τη σωστή προετοιμασία. Παρακολουθήσαμε διάφορες εργασίες, μάθαμε πολλά και δημιουργήσαμε νέες φιλίες. Ευχαριστούμε πολύ τους καθηγητές μας που μας βοήθησαν και μας καθοδήγησαν και θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε ξανά μαζί τους. Χαιρόμαστε πολύ που πήραμε μέρος σε αυτό το Συνέδριο και ελπίζουμε να μας δοθεί και στο μέλλον παρόμοια ευκαιρία. Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο Μαθητικό Συνέδριο!
Έλενα Γεωργίου (Α1), Δανάη Αγάθου (Α1)