Οι «Opera Chaotique» (Νικολέτα Καπετανίδου και Γιώργος Τζιουβάρας) στο Σχολείο μας!
Μαΐ 8 2018

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 επισκέφθηκε το Σχολείο μας η απόφοιτος του Αρσακείου Θεσσαλονίκης Νικολέτα Καπετανίδου με σκοπό την πραγματοποίηση μιας ιδιαίτερης βιωματικής δράσης στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας και του μαθήματος της Μουσικής. Η υψίφωνος Νικολέτα Καπετανίδου υπήρξε ενεργό μέλος της Χορωδίας του Αρσακείου Θεσσαλονίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής της σε αυτό, συμμετέχοντας σε πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις και διακρινόμενη σε μουσικούς διαγωνισμούς.

Το 2010, παράλληλα με την απόκτηση του πτυχίου του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με «Άριστα»παμψηφεί και συνέχισε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία «Χανς Άισλερ» στο Βερολίνο (Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin), όπου απέκτησε και τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της με εξειδίκευση το οπερατικό τραγούδι. Ζώντας μόνιμα στο Βερολίνο, η Νικολέτα Καπετανίδου έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην Κίνα.

Η Νικολέτα ετοίμασε για τους μαθητές του Σχολείου μία πρωτότυπη βιωματική δράση με θέμα «Ο θαυμαστός κόσμος του λυρικού τραγουδιού», σε συνεργασία με τον Γιώργο Τζιουβάρα, απόφοιτο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, πιανίστα, aka.tenorman, performer και ιδρυτικό στέλεχος του καλλιτεχνικού σχήματος «Opera Chaotique».

Τη δράση παρακολούθησαν τα μέλη της Χορωδίας Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και επιλεγμένα τμήματα του Γυμνασίου. Οι μαθητές, αφού έμαθαν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τα οφέλη του τραγουδιού και τους τρόπους καλλιέργειας του μουσικού αυτιού και της φωνής, συμμετείχαν σε βιωματικές φωνητικές ασκήσεις. Οι καλλιτέχνες παρακίνησαν όλους τους μαθητές να εξασκήσουν την τεχνική αναπνοής και να μάθουν να ακούν συγκεντρωμένα. Στη συνέχεια, η χορωδία παρουσίασε ένα μέρος του ρεπερτορίου που προετοίμασε για διάφορα Χορωδιακά Φεστιβάλ, λαμβάνοντας την κατάλληλη ανατροφοδότηση από τους ταλαντούχους προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ηΝικολέτα Καπετανίδου, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Γιώργο Τζιουβάρα, καθήλωσε τους νεαρούς ακροατές με την ερμηνεία της άριας «O mio babbino caro» από την όπερα «Gianni Schicchi» του Giacomo Puccini και του τραγουδιού «The Phantom of the Opera», του ομώνυμου μιούζικαλ, σε μουσική του Andrew Lloyd Webber.

Παρακολουθήστε επιλεγμένα αποσπάσματα από τη βιωματική δράση στα παρακάτω βίντεο:

Τους ευχαριστούμε πολύ για την προθυμία τους να συμβάλουν στο πολύπλευρο πολιτιστικό έργο του Σχολείου και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στην καλλιτεχνική τους εξέλιξη και πορεία! Την ευθύνη και οργάνωση της βιωματικής δράσης είχε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη.